6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί!

Rate this post

Σε όλη τους τη ζωή, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίζουν μια σειρά ηθικών επιλογών. Η «δουλειά» μας είναι να τους δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση…

  [fb_button]3_tips_405x300Σαν γονείς, όλοι έχουμε διαφορετικές ελπίδες και όνειρα για τα παιδιά μας. Όμως κάθε μαμά και μπαμπάς θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με έναν δυνατό και ηθικό χαρακτήρα. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξέρουν ποιό είναι το καλό και ποιό το κακό.

  Ελπίζουμε ότι θα μάθουν να συμπεριφέρονται με ήθος, και μεγαλώνοντας να είναι συνετοί, ειλικρινείς, να είναι φιλάνθρωποι και ευγενικοί. Με λίγα λόγια, θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν συνείδηση – μια δυνατή εσωτερική φωνή που θα τους δείχνει τον σωστό δρόμο και θα τους παρέχει μικρές δόσεις ενοχής όποτε χρειάζεται.

  Όμως τα παιδιά δεν γεννιούνται με συνείδηση, γι’ αυτό η δουλειά του “χτισίματος” είναι δική μας. Είναι μια διαδικασία που οι γονείς χρειάζονται να δουλέψουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Πρέπει να διαχωρίζετε συνεχώς το καλό από τα κακό και να αναφέρετε το μοντέλο της σωστής συμπεριφοράς. Σιγά σιγά το παιδί σας θα αφομοιώσει τα μηνύματά σας και θα γίνουν ο πυρήνας του χαρακτήρα του.
  Τα μαθήματα πρέπει να παραδίδονται σταδιακά: τα παιδιά ενός έτους περίπου αντιλαμβάνονται ότι η καλή συμπεριφορά κάνει τους γονείς τους ευτυχισμένους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες για να μην μπλέξουν. Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν τους κανόνες σας – και της κοινωνίας – όταν δεν θα είσαστε δίπλα τους για να τους θυμίζετε τι να κάνουν;

  Πλημμυρίστε το μωρό σας με αγάπη και προσοχή.
  Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την ιδέα του καλού και του κακού μέχρι την ηλικία των δύο περίπου. Αν όμως δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό με το μωρό σας από την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να του μάθετε την έννοια όταν έρθει η ώρα. Αν συντονιστείτε με το μωρό σας και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του από νωρίς, θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούει και να το καθοδηγείτε καθώς θα μεγαλώνει.
  Μια μακροχρόνια μελέτη που έγινε, απέδειξε ότι τα μωρά που είχαν δεσμό ασφάλειας με τη μητέρα τους μέχρι τον δέκατο τέταρτο μήνα, ήταν πιο πειθαρχημένα – οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην διδασκαλία των βασικών κανόνων ηθικής, όπως: «Μην χτυπάς τους άλλους», «Βοήθησέ με να μαζέψουμε τα παιχνίδια» και «Ας το μοιραστούμε». Στις ηλικίες των τεσσάρων και πέντε, αυτά τα παιδιά έδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη της συνείδησής τους. Δεν ήθελαν να παραβούν τους κανόνες που τους είχαν βάλει οι μαμάδες τους όταν αφέθησαν μόνα σε ελκυστικές καταστάσεις.
  Επιπλέον, ένα παιδί που νιώθει ότι το υπολογίζουν, παίρνει το σημαντικό μήνυμα ότι όλοι αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και ευγένεια. Αντιλαμβάνονται ότι είναι λάθος να κάνουν πράγματα που πληγώνουν τους άλλους. Και αυτή είναι η ουσία της ευσυνειδησίας.

  Να απαιτήσετε σεβασμό από την αρχή.
  Αν αφήσετε τα παιδιά σας να τη γλυτώσουν έχοντας συμπεριφερθεί ασεβώς, ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία, θα αγνοούν την ηθική σας εξουσία πολύ γρήγορα. Αν δεν σέβονται την «εξουσία» σας, δεν θα σεβαστούν τους κανόνες σας και τα παραδείγματά σας. Γι’ αυτό λοιπόν, απαιτείστε σεβασμό από την αρχή και ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτετε κανόνες και να μην κάνετε πίσω όταν βλέπετε τα παιδιά σας να στεναχωριούνται.
  Μπορείτε να αρχίσετε να ζητάτε τον σεβασμό πριν ακόμα ξεκινήσουν να μιλάνε. Αν το δεκαέξι μηνών παιδί σας δώσει σφαλιάρα, η απάντησή σας με ένα δυνατό όχι, θα του στείλει το μήνυμα. Αν το τρίχρονο παιδί σας φωνάζει ότι σας μισεί ή αν το επτάχρονο βλαστάρι σας σας αντιμιλήσει, να τα επαναφέρετε στην τάξη. Μπορείτε να πείτε: «Δεν σου επιτρέπεται να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν είσαι εκνευρισμένος».
  Είναι εξίσου σημαντικό να νιώθει και το παιδί σας ότι το σέβεστε. Εξηγείστε του γιατί θέτετε τους κανόνες. Ακούστε αυτά που έχει να σας πει πριν το τιμωρήσετε και να είσαστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε το λάθος σας όταν το κάνετε. Προσπαθήστε – σε κάθε ευκαιρία – να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι είσαστε δίκαιη μαζί του. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο, έχουν την τάση να είναι πιο υπάκουα, ίσως επειδή δεν νιώθουν αδικημένα και πικρία.

  Δώστε βάρος στην ενσυναίσθηση.
  Με το να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε τη συνείδηση σε ένα παιδί χωρίς να του μάθετε την έννοια του να προσπαθεί να μπαίνει στη θέση των άλλων, είναι σαν να προσπαθείτε να φυτέψετε ένα λουλούδι σε άγονο έδαφος. Εξάλλου, αν δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση των άλλων, ποτέ δεν θα νιώσετε την ανάγκη να συμπεριφερθείτε στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλατε να συμπεριφερθούν σε σας. Τα μωρά δείχνουν σημάδια ενσυναίσθησης από την αρχή της ζωής τους – κλαίνε όταν κλαίνε και άλλα μωρά, ανταποδίδουν το χαμόγελο όταν τους χαμογελάτε. Είναι στο χέρι σας να αναπτύξετε αυτή την ιδιότητα με το να κάνετε τα παιδιά σας να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Αν το παιδί σας που είναι σε προσχολική ηλικία χτυπήσει τη φίλη της στο κεφάλι με την κούκλα της, φροντίστε να την κάνετε να καταλάβει γιατί η φίλη της κλαίει. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε αν τη χτύπαγε η φίλη της.
  Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρέχοντα γεγονότα τα οποία θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ευαίσθητα απέναντι στους άλλους. Αφήστε το παιδί σας (που πάει ήδη σχολείο) να παρακολουθήσει τις καταστροφές που προκάλεσε μια καταιγίδα στην τηλεόραση και ρωτήστε το πως θα μπορούσε να νιώθει κάποιος ο οποίος έζησε ένα τέτοιο γεγονός. Βοηθώντας το να καταλάβει τι περνάνε οι άλλοι, θα μάθει γιατί είναι καλό να τηλεφωνήσει στον άρρωστο φίλο του ή να πάει κουλουράκια στον ηλικιωμένο γείτονα.

  Κάντε πράξη αυτά που πιστεύετε.
  Αν θέλετε να είναι τα παιδιά σας ειλικρινή, ηθικά ανθρώπινα όντα, θα πρέπει να προχωρήσετε βήμα βήμα. Αν λέτε ψέματα ή αν λέτε κακά πράγματα για τους γείτονες πίσω από την πλάτη τους, πώς περιμένετε να συμπεριφερθεί το παιδί σας διαφορετικά; Όμως το να δίνετε το καλό παράδειγμα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να λέτε ξεκάθαρα στα παιδιά ποιο είναι το σωστό.
  Για να κάνετε ξεκάθαρες τις ηθικές απαίτησης σας, θα πρέπει να τους τις θυμίζετε συνεχώς. Να χρησιμοποιείτε εκφράσεις, όπως: «Στην οικογένειά μας, είμαστε πάντα ειλικρινείς μεταξύ μας» ή «Συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται». Να τους δίνετε καθημερινά παραδείγματα ειλικρίνειας, επιμονής και ευγενείας και να συζητάτε γιατί είναι σημαντικές αυτές οι αξίες.
  Να προσέχετε και τη δική σας συμπεριφορά επίσης. Πείτε: «Ξέρεις, είναι πολύ δελεαστικό να οδηγήσω λίγο πιο γρήγορα από το όριο ταχύτητας, αλλά προτιμώ να καθυστερήσω να πάω στο μάθημα μουσικής, παρά να προκαλέσω ατύχημα και να χτυπήσω κάποιον άλλον». Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει το παιδί σας τις καλές πράξεις. Για παράδειγμα: «Πόσο ωραίο ήταν που θυμήθηκες να μαζέψεις τα παιχνίδια σου! Είμαι πολύ περήφανη για σένα».

  Να του μάθετε την τέχνη της πειθαρχίας.
  Όταν το παιδί σας κάνει κάτι κακό μην πείτε απλά στα παιδιά σας ότι οι πράξεις τους ήταν λάθος. Πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν και τον λόγο. Πείτε στο τεσσάρων ή πέντε χρονών παιδί σας ότι έκανε την φίλη του να κλάψει όταν της είπε ότι το φόρεμά της ήταν άσχημο. Μετά μεταφέρετε τον κανόνα στο σπίτι: «Δεν λέμε άσχημα πράγματα στον κόσμο. Αυτό δεν ήταν καλό». Αν το τιμωρήσετε, να ξαναναφέρετε το γεγονός μετά την τιμωρία. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας θα το καταλάβει, μπείτε πιο βαθειά. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε η ίδια αν η φίλη της της έλεγε άσχημα πράγματα. Δεν πειράζει αν νιώσει ενοχές. Όταν ένα παιδί έχει την ευαισθησία ότι δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι, είναι σημάδι καλής λειτουργίας της συνείδησής του. Τέλος, βοηθήστε το να καταλάβει πώς μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Ίσως να χρειάζεται να ζητήσει απλά συγγνώμη. Ή να κάνει ένα κομπλιμέντο για τα μαλλιά ή τα παπούτσια της φίλης της. Αυτό το σημαντικό βήμα της μετάνοιας δεν δείχνει μόνο ότι το παιδί σας μπορεί να απαλύνει τα «άσχημα» συναισθήματα κάποιου κάνοντας κάτι καλό, αλλά και το βοηθάει να καταλάβει ότι είναι ικανό να λύνει τα προβλήματα – έτσι χτίζει την αυτοεκτίμησή του.


   Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας.
   Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε πολλές ευκαιρίες για να σχηματίσετε την συνείδηση του παιδιού σας είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του.
   Όταν είσαστε μαζί, ψάξτε για αυθόρμητες ευκαιρίες για να του διδάξετε τις αξίες σας: στο σουπερμάρκετ, παραχωρείστε τη σειρά σας στο ταμείο σε μια ηλικιωμένη κυρία. Στο πρωινό, δείξτε του το άρθρο στην εφημερίδα που λέει για τον οδηγό ταξί που βρήκε στο αυτοκίνητό του ένα πορτοφόλι με εκατό ευρώ και το επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του. Όταν βάζετε το μικρό σας για ύπνο, πείτε του ότι εκτιμάτε πολύ το γεγονός που συμπεριφέρθηκε με ευγένεια το πρωί και πώς είσαστε σίγουρη ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται το ίδιο καλά και στο μέλλον. Με τέτοιου είδους υποστήριξη και ενθάρρυνση να αποκτήσουν συνείδηση – και θα θριαμβέψουν.

   6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί!

   188 Σχόλια

   1. Meryl Mccready 6 μήνες ago
   2. survival gear 5 μήνες ago
   3. Ultra V Lift 4D埋線 3 μήνες ago
   4. 原液 3 μήνες ago
   5. 韓妹 3 μήνες ago
   6. LASER 3 μήνες ago
   7. click for more info 2 μήνες ago
   8. John Deere Technical Manuals 2 μήνες ago
   9. Home Improvement Warehouse 2 μήνες ago
   10. Health & Fitness 2 μήνες ago
   11. Health & Fitness 2 μήνες ago
   12. House & Home Improvement 2 μήνες ago
   13. Health & Fitness 2 μήνες ago
   14. make money online fast 2018 2 μήνες ago
   15. News 2 μήνες ago
   16. Web Design 2 μήνες ago
   17. News 2 μήνες ago
   18. News 1 μήνα ago
   19. Fashion 1 μήνα ago
   20. Computer 1 μήνα ago
   21. Vintage Fashion 1 μήνα ago
   22. News 1 μήνα ago
   23. Us Stock Market 1 μήνα ago
   24. Pets 1 μήνα ago
   25. Pets 1 μήνα ago
   26. Travel 1 μήνα ago
   27. dmca 1 μήνα ago
   28. Legal 1 μήνα ago
   29. Web Design 1 μήνα ago
   30. Nail Salons In Scottsdale 1 μήνα ago
   31. Travel 1 μήνα ago
   32. green energy tech 1 μήνα ago
   33. casino game 1 μήνα ago
   34. Health 1 μήνα ago
   35. film streaming 1 μήνα ago
   36. Fashion 1 μήνα ago
   37. Law Firms 1 μήνα ago
   38. film complet 1 μήνα ago
   39. Technology 1 μήνα ago
   40. Dmca 1 μήνα ago
   41. toko laptop 1 μήνα ago
   42. Technology 1 μήνα ago
   43. News 1 μήνα ago
   44. Dmca 1 μήνα ago
   45. Home Improvement 1 μήνα ago
   46. Dmca 1 μήνα ago
   47. House 1 μήνα ago
   48. Dmca 1 μήνα ago
   49. Travel 1 μήνα ago
   50. plumbing system 1 μήνα ago
   51. Travel 1 μήνα ago
   52. Home Improvement 1 μήνα ago
   53. voir film gratuit 1 μήνα ago
   54. film complet 1 μήνα ago
   55. diet plan 1 μήνα ago
   56. News 1 μήνα ago
   57. film gratuit 1 μήνα ago
   58. Woman 1 μήνα ago
   59. Website & Web Design 1 μήνα ago
   60. Games Review 1 μήνα ago
   61. digital marketing 1 μήνα ago
   62. w88top 1 μήνα ago
   63. streaming vf 1 μήνα ago
   64. w88thai 1 μήνα ago
   65. kids health 1 μήνα ago
   66. ground beef recipes 1 μήνα ago
   67. computer & technology 1 μήνα ago
   68. computer & technology 1 μήνα ago
   69. computer & technology 1 μήνα ago
   70. business website 1 μήνα ago
   71. sewa hiace jakarta 1 μήνα ago
   72. Home Improvement 1 μήνα ago
   73. warehouse 1 μήνα ago
   74. xxx 1 μήνα ago
   75. Home Improvement 1 μήνα ago
   76. Home Improvement 1 μήνα ago
   77. Home Improvement 1 μήνα ago
   78. Bangkok hotels 1 μήνα ago
   79. health acne 1 μήνα ago
   80. Health 1 μήνα ago
   81. programming software 1 μήνα ago
   82. Fashion 1 μήνα ago
   83. health cosmetic surgery 1 μήνα ago
   84. pets training 1 μήνα ago
   85. Business Service 1 μήνα ago
   86. News 1 μήνα ago
   87. health nutrition 1 μήνα ago
   88. Home Improvement 1 μήνα ago
   89. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   90. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   91. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   92. News 4 εβδομάδες ago
   93. Health 4 εβδομάδες ago
   94. Click Here 4 εβδομάδες ago
   95. w88club.ccom 4 εβδομάδες ago
   96. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   97. film complet 4 εβδομάδες ago
   98. shirts 4 εβδομάδες ago
   99. Indian Kanoon 4 εβδομάδες ago
   100. Fashion 4 εβδομάδες ago
   101. Frago 4 εβδομάδες ago
   102. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   103. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   104. Art Entertainment 3 εβδομάδες ago
   105. Gary Bax 3 εβδομάδες ago
   106. Travel & Tour 3 εβδομάδες ago
   107. Art Entertainment 3 εβδομάδες ago
   108. Buy anabolic steroids products online 3 εβδομάδες ago
   109. cheap yeti tumbler 3 εβδομάδες ago
   110. computer programming 3 εβδομάδες ago
   111. alternative medicine 3 εβδομάδες ago
   112. medical school 3 εβδομάδες ago
   113. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   114. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   115. Law and Legal 3 εβδομάδες ago
   116. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   117. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   118. Technology Computer 3 εβδομάδες ago
   119. DOTA 2 3 εβδομάδες ago
   120. click here 3 εβδομάδες ago
   121. Eletmod Magazin 3 εβδομάδες ago
   122. Travel 3 εβδομάδες ago
   123. Shopping 3 εβδομάδες ago
   124. Real Estate 3 εβδομάδες ago
   125. Travel 3 εβδομάδες ago
   126. nail scottsdale 3 εβδομάδες ago
   127. Travel 3 εβδομάδες ago
   128. Health 3 εβδομάδες ago
   129. europe hotels and resorts 3 εβδομάδες ago
   130. Fashion 3 εβδομάδες ago
   131. satta matka 2 εβδομάδες ago
   132. Home Improvement 2 εβδομάδες ago
   133. stock market 2 εβδομάδες ago
   134. Business Expansion 2 εβδομάδες ago
   135. Business 2 εβδομάδες ago
   136. health 2 εβδομάδες ago
   137. Tractor Workshop Manuals 2 εβδομάδες ago
   138. economic news article 2 εβδομάδες ago
   139. Travel 2 εβδομάδες ago
   140. Shopping 2 εβδομάδες ago
   141. alternative medicine 2 εβδομάδες ago
   142. computer programming 2 εβδομάδες ago
   143. puzzle games wii 2 εβδομάδες ago
   144. Spam 2 εβδομάδες ago
   145. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   146. Home Improvement 1 εβδομάδα ago
   147. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   148. Health And Fitness 1 εβδομάδα ago
   149. Shopping 1 εβδομάδα ago
   150. Business & Finance 1 εβδομάδα ago
   151. Technnology 1 εβδομάδα ago
   152. Technnology 1 εβδομάδα ago
   153. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   154. Pets 7 ημέρες ago
   155. Travel & Leisure 6 ημέρες ago
   156. Home Improvement 6 ημέρες ago
   157. Shopping And Fashion 6 ημέρες ago
   158. Health 5 ημέρες ago
   159. Automotive 5 ημέρες ago
   160. Travel & Leisure 5 ημέρες ago
   161. Fashion & Shopping 5 ημέρες ago
   162. Business & Finance 5 ημέρες ago
   163. Fashion & Shopping 4 ημέρες ago
   164. Home Improvement 4 ημέρες ago
   165. Travel & Leisure 3 ημέρες ago
   166. Home Improvement 3 ημέρες ago
   167. Home Improvement 3 ημέρες ago
   168. Art And Entertainment 3 ημέρες ago
   169. my website 3 ημέρες ago
   170. Automotive 2 ημέρες ago
   171. c moore arts and crafts 1 ημέρα ago
   172. Education 1 ημέρα ago
   173. Shopping And Fashion 23 ώρες ago
   174. Health And Fitness 23 ώρες ago
   175. Business & Finance 10 λεπτά ago
   176. Business & Finance 10 λεπτά ago
   177. Business & Finance 10 λεπτά ago