6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί!

Rate this post

Σε όλη τους τη ζωή, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίζουν μια σειρά ηθικών επιλογών. Η «δουλειά» μας είναι να τους δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση…

  [fb_button]3_tips_405x300Σαν γονείς, όλοι έχουμε διαφορετικές ελπίδες και όνειρα για τα παιδιά μας. Όμως κάθε μαμά και μπαμπάς θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με έναν δυνατό και ηθικό χαρακτήρα. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξέρουν ποιό είναι το καλό και ποιό το κακό.

  Ελπίζουμε ότι θα μάθουν να συμπεριφέρονται με ήθος, και μεγαλώνοντας να είναι συνετοί, ειλικρινείς, να είναι φιλάνθρωποι και ευγενικοί. Με λίγα λόγια, θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν συνείδηση – μια δυνατή εσωτερική φωνή που θα τους δείχνει τον σωστό δρόμο και θα τους παρέχει μικρές δόσεις ενοχής όποτε χρειάζεται.

  Όμως τα παιδιά δεν γεννιούνται με συνείδηση, γι’ αυτό η δουλειά του “χτισίματος” είναι δική μας. Είναι μια διαδικασία που οι γονείς χρειάζονται να δουλέψουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Πρέπει να διαχωρίζετε συνεχώς το καλό από τα κακό και να αναφέρετε το μοντέλο της σωστής συμπεριφοράς. Σιγά σιγά το παιδί σας θα αφομοιώσει τα μηνύματά σας και θα γίνουν ο πυρήνας του χαρακτήρα του.
  Τα μαθήματα πρέπει να παραδίδονται σταδιακά: τα παιδιά ενός έτους περίπου αντιλαμβάνονται ότι η καλή συμπεριφορά κάνει τους γονείς τους ευτυχισμένους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες για να μην μπλέξουν. Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν τους κανόνες σας – και της κοινωνίας – όταν δεν θα είσαστε δίπλα τους για να τους θυμίζετε τι να κάνουν;

  Πλημμυρίστε το μωρό σας με αγάπη και προσοχή.
  Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την ιδέα του καλού και του κακού μέχρι την ηλικία των δύο περίπου. Αν όμως δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό με το μωρό σας από την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να του μάθετε την έννοια όταν έρθει η ώρα. Αν συντονιστείτε με το μωρό σας και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του από νωρίς, θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούει και να το καθοδηγείτε καθώς θα μεγαλώνει.
  Μια μακροχρόνια μελέτη που έγινε, απέδειξε ότι τα μωρά που είχαν δεσμό ασφάλειας με τη μητέρα τους μέχρι τον δέκατο τέταρτο μήνα, ήταν πιο πειθαρχημένα – οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην διδασκαλία των βασικών κανόνων ηθικής, όπως: «Μην χτυπάς τους άλλους», «Βοήθησέ με να μαζέψουμε τα παιχνίδια» και «Ας το μοιραστούμε». Στις ηλικίες των τεσσάρων και πέντε, αυτά τα παιδιά έδειξαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη της συνείδησής τους. Δεν ήθελαν να παραβούν τους κανόνες που τους είχαν βάλει οι μαμάδες τους όταν αφέθησαν μόνα σε ελκυστικές καταστάσεις.
  Επιπλέον, ένα παιδί που νιώθει ότι το υπολογίζουν, παίρνει το σημαντικό μήνυμα ότι όλοι αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και ευγένεια. Αντιλαμβάνονται ότι είναι λάθος να κάνουν πράγματα που πληγώνουν τους άλλους. Και αυτή είναι η ουσία της ευσυνειδησίας.

  Να απαιτήσετε σεβασμό από την αρχή.
  Αν αφήσετε τα παιδιά σας να τη γλυτώσουν έχοντας συμπεριφερθεί ασεβώς, ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία, θα αγνοούν την ηθική σας εξουσία πολύ γρήγορα. Αν δεν σέβονται την «εξουσία» σας, δεν θα σεβαστούν τους κανόνες σας και τα παραδείγματά σας. Γι’ αυτό λοιπόν, απαιτείστε σεβασμό από την αρχή και ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θέτετε κανόνες και να μην κάνετε πίσω όταν βλέπετε τα παιδιά σας να στεναχωριούνται.
  Μπορείτε να αρχίσετε να ζητάτε τον σεβασμό πριν ακόμα ξεκινήσουν να μιλάνε. Αν το δεκαέξι μηνών παιδί σας δώσει σφαλιάρα, η απάντησή σας με ένα δυνατό όχι, θα του στείλει το μήνυμα. Αν το τρίχρονο παιδί σας φωνάζει ότι σας μισεί ή αν το επτάχρονο βλαστάρι σας σας αντιμιλήσει, να τα επαναφέρετε στην τάξη. Μπορείτε να πείτε: «Δεν σου επιτρέπεται να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν είσαι εκνευρισμένος».
  Είναι εξίσου σημαντικό να νιώθει και το παιδί σας ότι το σέβεστε. Εξηγείστε του γιατί θέτετε τους κανόνες. Ακούστε αυτά που έχει να σας πει πριν το τιμωρήσετε και να είσαστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε το λάθος σας όταν το κάνετε. Προσπαθήστε – σε κάθε ευκαιρία – να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι είσαστε δίκαιη μαζί του. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο, έχουν την τάση να είναι πιο υπάκουα, ίσως επειδή δεν νιώθουν αδικημένα και πικρία.

  Δώστε βάρος στην ενσυναίσθηση.
  Με το να προσπαθείτε να καλλιεργήσετε τη συνείδηση σε ένα παιδί χωρίς να του μάθετε την έννοια του να προσπαθεί να μπαίνει στη θέση των άλλων, είναι σαν να προσπαθείτε να φυτέψετε ένα λουλούδι σε άγονο έδαφος. Εξάλλου, αν δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση των άλλων, ποτέ δεν θα νιώσετε την ανάγκη να συμπεριφερθείτε στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλατε να συμπεριφερθούν σε σας. Τα μωρά δείχνουν σημάδια ενσυναίσθησης από την αρχή της ζωής τους – κλαίνε όταν κλαίνε και άλλα μωρά, ανταποδίδουν το χαμόγελο όταν τους χαμογελάτε. Είναι στο χέρι σας να αναπτύξετε αυτή την ιδιότητα με το να κάνετε τα παιδιά σας να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Αν το παιδί σας που είναι σε προσχολική ηλικία χτυπήσει τη φίλη της στο κεφάλι με την κούκλα της, φροντίστε να την κάνετε να καταλάβει γιατί η φίλη της κλαίει. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε αν τη χτύπαγε η φίλη της.
  Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρέχοντα γεγονότα τα οποία θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ευαίσθητα απέναντι στους άλλους. Αφήστε το παιδί σας (που πάει ήδη σχολείο) να παρακολουθήσει τις καταστροφές που προκάλεσε μια καταιγίδα στην τηλεόραση και ρωτήστε το πως θα μπορούσε να νιώθει κάποιος ο οποίος έζησε ένα τέτοιο γεγονός. Βοηθώντας το να καταλάβει τι περνάνε οι άλλοι, θα μάθει γιατί είναι καλό να τηλεφωνήσει στον άρρωστο φίλο του ή να πάει κουλουράκια στον ηλικιωμένο γείτονα.

  Κάντε πράξη αυτά που πιστεύετε.
  Αν θέλετε να είναι τα παιδιά σας ειλικρινή, ηθικά ανθρώπινα όντα, θα πρέπει να προχωρήσετε βήμα βήμα. Αν λέτε ψέματα ή αν λέτε κακά πράγματα για τους γείτονες πίσω από την πλάτη τους, πώς περιμένετε να συμπεριφερθεί το παιδί σας διαφορετικά; Όμως το να δίνετε το καλό παράδειγμα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να λέτε ξεκάθαρα στα παιδιά ποιο είναι το σωστό.
  Για να κάνετε ξεκάθαρες τις ηθικές απαίτησης σας, θα πρέπει να τους τις θυμίζετε συνεχώς. Να χρησιμοποιείτε εκφράσεις, όπως: «Στην οικογένειά μας, είμαστε πάντα ειλικρινείς μεταξύ μας» ή «Συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται». Να τους δίνετε καθημερινά παραδείγματα ειλικρίνειας, επιμονής και ευγενείας και να συζητάτε γιατί είναι σημαντικές αυτές οι αξίες.
  Να προσέχετε και τη δική σας συμπεριφορά επίσης. Πείτε: «Ξέρεις, είναι πολύ δελεαστικό να οδηγήσω λίγο πιο γρήγορα από το όριο ταχύτητας, αλλά προτιμώ να καθυστερήσω να πάω στο μάθημα μουσικής, παρά να προκαλέσω ατύχημα και να χτυπήσω κάποιον άλλον». Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει το παιδί σας τις καλές πράξεις. Για παράδειγμα: «Πόσο ωραίο ήταν που θυμήθηκες να μαζέψεις τα παιχνίδια σου! Είμαι πολύ περήφανη για σένα».

  Να του μάθετε την τέχνη της πειθαρχίας.
  Όταν το παιδί σας κάνει κάτι κακό μην πείτε απλά στα παιδιά σας ότι οι πράξεις τους ήταν λάθος. Πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν και τον λόγο. Πείτε στο τεσσάρων ή πέντε χρονών παιδί σας ότι έκανε την φίλη του να κλάψει όταν της είπε ότι το φόρεμά της ήταν άσχημο. Μετά μεταφέρετε τον κανόνα στο σπίτι: «Δεν λέμε άσχημα πράγματα στον κόσμο. Αυτό δεν ήταν καλό». Αν το τιμωρήσετε, να ξαναναφέρετε το γεγονός μετά την τιμωρία. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας θα το καταλάβει, μπείτε πιο βαθειά. Ρωτήστε τη πώς θα ένιωθε η ίδια αν η φίλη της της έλεγε άσχημα πράγματα. Δεν πειράζει αν νιώσει ενοχές. Όταν ένα παιδί έχει την ευαισθησία ότι δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι, είναι σημάδι καλής λειτουργίας της συνείδησής του. Τέλος, βοηθήστε το να καταλάβει πώς μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Ίσως να χρειάζεται να ζητήσει απλά συγγνώμη. Ή να κάνει ένα κομπλιμέντο για τα μαλλιά ή τα παπούτσια της φίλης της. Αυτό το σημαντικό βήμα της μετάνοιας δεν δείχνει μόνο ότι το παιδί σας μπορεί να απαλύνει τα «άσχημα» συναισθήματα κάποιου κάνοντας κάτι καλό, αλλά και το βοηθάει να καταλάβει ότι είναι ικανό να λύνει τα προβλήματα – έτσι χτίζει την αυτοεκτίμησή του.


   Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας.
   Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε πολλές ευκαιρίες για να σχηματίσετε την συνείδηση του παιδιού σας είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του.
   Όταν είσαστε μαζί, ψάξτε για αυθόρμητες ευκαιρίες για να του διδάξετε τις αξίες σας: στο σουπερμάρκετ, παραχωρείστε τη σειρά σας στο ταμείο σε μια ηλικιωμένη κυρία. Στο πρωινό, δείξτε του το άρθρο στην εφημερίδα που λέει για τον οδηγό ταξί που βρήκε στο αυτοκίνητό του ένα πορτοφόλι με εκατό ευρώ και το επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του. Όταν βάζετε το μικρό σας για ύπνο, πείτε του ότι εκτιμάτε πολύ το γεγονός που συμπεριφέρθηκε με ευγένεια το πρωί και πώς είσαστε σίγουρη ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται το ίδιο καλά και στο μέλλον. Με τέτοιου είδους υποστήριξη και ενθάρρυνση να αποκτήσουν συνείδηση – και θα θριαμβέψουν.

   6 βασικοί κανόνες για να μεγαλώσετε ένα «καλό» παιδί!

   276 Σχόλια

   1. Meryl Mccready 1 έτος ago
   2. survival gear 1 έτος ago
   3. Ultra V Lift 4D埋線 1 έτος ago
   4. 原液 1 έτος ago
   5. 韓妹 1 έτος ago
   6. LASER 1 έτος ago
   7. click for more info 11 μήνες ago
   8. John Deere Technical Manuals 11 μήνες ago
   9. Home Improvement Warehouse 11 μήνες ago
   10. Health & Fitness 11 μήνες ago
   11. Health & Fitness 11 μήνες ago
   12. House & Home Improvement 11 μήνες ago
   13. Health & Fitness 11 μήνες ago
   14. make money online fast 2018 11 μήνες ago
   15. News 11 μήνες ago
   16. Web Design 11 μήνες ago
   17. News 11 μήνες ago
   18. News 11 μήνες ago
   19. Fashion 11 μήνες ago
   20. Best Nutritional Supplements 11 μήνες ago
   21. Computer 11 μήνες ago
   22. Vintage Fashion 11 μήνες ago
   23. News 11 μήνες ago
   24. Us Stock Market 11 μήνες ago
   25. Music Arts & Entertainments 11 μήνες ago
   26. Pets 11 μήνες ago
   27. Pets 11 μήνες ago
   28. Travel 11 μήνες ago
   29. dmca 11 μήνες ago
   30. Legal 11 μήνες ago
   31. Web Design 11 μήνες ago
   32. Nail Salons In Scottsdale 11 μήνες ago
   33. Travel 11 μήνες ago
   34. green energy tech 11 μήνες ago
   35. casino game 11 μήνες ago
   36. Health 11 μήνες ago
   37. film streaming 11 μήνες ago
   38. Fashion 11 μήνες ago
   39. Law Firms 11 μήνες ago
   40. film complet 11 μήνες ago
   41. Technology 11 μήνες ago
   42. Dmca 11 μήνες ago
   43. toko laptop 11 μήνες ago
   44. Technology 11 μήνες ago
   45. News 11 μήνες ago
   46. Dmca 11 μήνες ago
   47. Home Improvement 11 μήνες ago
   48. Dmca 11 μήνες ago
   49. House 11 μήνες ago
   50. agen travel terbaik di jakarta 11 μήνες ago
   51. Dmca 11 μήνες ago
   52. Travel 11 μήνες ago
   53. ilmanvaihtokanavien puhdistus 11 μήνες ago
   54. plumbing system 11 μήνες ago
   55. Travel 11 μήνες ago
   56. Home Improvement 11 μήνες ago
   57. voir film gratuit 11 μήνες ago
   58. film complet 11 μήνες ago
   59. diet plan 11 μήνες ago
   60. News 11 μήνες ago
   61. film gratuit 10 μήνες ago
   62. Woman 10 μήνες ago
   63. Website & Web Design 10 μήνες ago
   64. Games Review 10 μήνες ago
   65. digital marketing 10 μήνες ago
   66. w88top 10 μήνες ago
   67. streaming vf 10 μήνες ago
   68. w88thai 10 μήνες ago
   69. kids health 10 μήνες ago
   70. ground beef recipes 10 μήνες ago
   71. computer & technology 10 μήνες ago
   72. computer & technology 10 μήνες ago
   73. computer & technology 10 μήνες ago
   74. business website 10 μήνες ago
   75. sewa hiace jakarta 10 μήνες ago
   76. Home Improvement 10 μήνες ago
   77. warehouse 10 μήνες ago
   78. xxx 10 μήνες ago
   79. Home Improvement 10 μήνες ago
   80. Home Improvement 10 μήνες ago
   81. Home Improvement 10 μήνες ago
   82. Bangkok hotels 10 μήνες ago
   83. health acne 10 μήνες ago
   84. Health 10 μήνες ago
   85. programming software 10 μήνες ago
   86. Fashion 10 μήνες ago
   87. health cosmetic surgery 10 μήνες ago
   88. pets training 10 μήνες ago
   89. Business Service 10 μήνες ago
   90. News 10 μήνες ago
   91. health nutrition 10 μήνες ago
   92. Home Improvement 10 μήνες ago
   93. Home Improvement 10 μήνες ago
   94. Home Improvement 10 μήνες ago
   95. Home Improvement 10 μήνες ago
   96. News 10 μήνες ago
   97. Health 10 μήνες ago
   98. Click Here 10 μήνες ago
   99. w88club.ccom 10 μήνες ago
   100. Home Improvement 10 μήνες ago
   101. film complet 10 μήνες ago
   102. shirts 10 μήνες ago
   103. Indian Kanoon 10 μήνες ago
   104. Fashion 10 μήνες ago
   105. Frago 10 μήνες ago
   106. Home Improvement 10 μήνες ago
   107. Home Improvement 10 μήνες ago
   108. Art Entertainment 10 μήνες ago
   109. Gary Bax 10 μήνες ago
   110. Travel & Tour 10 μήνες ago
   111. Art Entertainment 10 μήνες ago
   112. cheap yeti tumbler 10 μήνες ago
   113. computer programming 10 μήνες ago
   114. alternative medicine 10 μήνες ago
   115. medical school 10 μήνες ago
   116. Home Improvement 10 μήνες ago
   117. Home Improvement 10 μήνες ago
   118. Law and Legal 10 μήνες ago
   119. Home Improvement 10 μήνες ago
   120. Home Improvement 10 μήνες ago
   121. Technology Computer 10 μήνες ago
   122. DOTA 2 10 μήνες ago
   123. click here 10 μήνες ago
   124. Eletmod Magazin 10 μήνες ago
   125. Travel 10 μήνες ago
   126. Shopping 10 μήνες ago
   127. Real Estate 10 μήνες ago
   128. Travel 10 μήνες ago
   129. nail scottsdale 10 μήνες ago
   130. Travel 10 μήνες ago
   131. Health 10 μήνες ago
   132. europe hotels and resorts 10 μήνες ago
   133. Fashion 10 μήνες ago
   134. satta matka 10 μήνες ago
   135. Home Improvement 10 μήνες ago
   136. stock market 10 μήνες ago
   137. Business Expansion 10 μήνες ago
   138. Business 10 μήνες ago
   139. health 10 μήνες ago
   140. Tractor Workshop Manuals 10 μήνες ago
   141. economic news article 10 μήνες ago
   142. Travel 10 μήνες ago
   143. Shopping 10 μήνες ago
   144. alternative medicine 10 μήνες ago
   145. computer programming 10 μήνες ago
   146. puzzle games wii 10 μήνες ago
   147. Spam 10 μήνες ago
   148. Travel & Leisure 10 μήνες ago
   149. Home Improvement 10 μήνες ago
   150. Travel & Leisure 10 μήνες ago
   151. Health And Fitness 10 μήνες ago
   152. Shopping 10 μήνες ago
   153. Business & Finance 10 μήνες ago
   154. Technnology 9 μήνες ago
   155. Technnology 9 μήνες ago
   156. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   157. Pets 9 μήνες ago
   158. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   159. Home Improvement 9 μήνες ago
   160. Shopping And Fashion 9 μήνες ago
   161. Health 9 μήνες ago
   162. Automotive 9 μήνες ago
   163. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   164. Fashion & Shopping 9 μήνες ago
   165. Business & Finance 9 μήνες ago
   166. Fashion & Shopping 9 μήνες ago
   167. Home Improvement 9 μήνες ago
   168. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   169. Home Improvement 9 μήνες ago
   170. Home Improvement 9 μήνες ago
   171. Art And Entertainment 9 μήνες ago
   172. my website 9 μήνες ago
   173. Automotive 9 μήνες ago
   174. c moore arts and crafts 9 μήνες ago
   175. Education 9 μήνες ago
   176. Shopping And Fashion 9 μήνες ago
   177. Health And Fitness 9 μήνες ago
   178. Business & Finance 9 μήνες ago
   179. Business & Finance 9 μήνες ago
   180. Business & Finance 9 μήνες ago
   181. Sports 9 μήνες ago
   182. Business & Finance 9 μήνες ago
   183. Business & Finance 9 μήνες ago
   184. Home Improvement 9 μήνες ago
   185. Automotive 9 μήνες ago
   186. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   187. Baby & Parenting 9 μήνες ago
   188. Business & Finance 9 μήνες ago
   189. Business & Finance 9 μήνες ago
   190. Business & Finance 9 μήνες ago
   191. Business & Finance 9 μήνες ago
   192. Health & Fitness 9 μήνες ago
   193. Health & Fitness 9 μήνες ago
   194. Business Software 9 μήνες ago
   195. Business & Finance 9 μήνες ago
   196. Criminal Law 9 μήνες ago
   197. k & c wood & framed art 9 μήνες ago
   198. Home Business 9 μήνες ago
   199. Business & Finance 9 μήνες ago
   200. Car & Automotive 9 μήνες ago
   201. vacation secret 9 μήνες ago
   202. fashion trends 9 μήνες ago
   203. health care 9 μήνες ago
   204. Health & Fitness 9 μήνες ago
   205. recreation & park 9 μήνες ago
   206. Business 9 μήνες ago
   207. womens health 9 μήνες ago
   208. Woman 9 μήνες ago
   209. medicine 9 μήνες ago
   210. movies 9 μήνες ago
   211. women clothes 9 μήνες ago
   212. Health & Fitness 8 μήνες ago
   213. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   214. Business 8 μήνες ago
   215. Health 8 μήνες ago
   216. Computer & Technology 8 μήνες ago
   217. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   218. online business 8 μήνες ago
   219. wall art 8 μήνες ago
   220. Spamming Tools 8 μήνες ago
   221. desktop computer brands 8 μήνες ago
   222. SEO 8 μήνες ago
   223. Car & Automotive 8 μήνες ago
   224. Car & Automotive 8 μήνες ago
   225. 4 player puzzle games 8 μήνες ago
   226. Sport 8 μήνες ago
   227. Law & Legal 8 μήνες ago
   228. home based business kamloops 8 μήνες ago
   229. cheap air 8 μήνες ago
   230. Fashion and Shopping 8 μήνες ago
   231. home interior design 8 μήνες ago
   232. reebok product 8 μήνες ago
   233. business ideas 8 μήνες ago
   234. Education 8 μήνες ago
   235. Home 8 μήνες ago
   236. Pets 8 μήνες ago
   237. Tour & Travel 8 μήνες ago
   238. Food 8 μήνες ago
   239. Technology 8 μήνες ago
   240. sports and arts 8 μήνες ago
   241. Home 8 μήνες ago
   242. Technology 8 μήνες ago
   243. Health 8 μήνες ago
   244. Garden Design 7 μήνες ago
   245. cheap decoration 7 μήνες ago
   246. Hotel Packages 7 μήνες ago
   247. look at this site 7 μήνες ago
   248. Clothing 7 μήνες ago
   249. Canoe 6 μήνες ago
   250. Auto Repair 6 μήνες ago
   251. thor' hammer 6 μήνες ago
   252. Business daily 3 μήνες ago
   253. Business proposal 3 μήνες ago
   254. Technology 3 μήνες ago
   255. Technology Computer 3 μήνες ago
   256. Florida Real Estate 3 μήνες ago
   257. Business 3 μήνες ago
   258. Business 3 μήνες ago
   259. Business 3 μήνες ago
   260. our website 2 μήνες ago
   261. KweenMothaHair 2 μήνες ago
   262. Nathan Arnold 2 μήνες ago
   263. Jeremiah Masom 2 εβδομάδες ago