Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν γκρεμίζουν τον τοίχο κάτω από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης;

Rate this post

Μπροστά και κάτω από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση των χωμάτων στην είσοδο του τάφου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε και η…

  [fb_button]amfipoli-arxaiologoi-den-gkremizoun-toixos-totasakiύπαρξη ενός ακόμη τοίχου σφράγισης, σαν και αυτού που υπήρχε στην εξωτερική είσοδο μπροστά από της σφίγγες.

  Και αυτός ο τοίχος σφράγισης, όπως σημείωνε το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του αποτελείται από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. και χτίστηκε από τους κατασκευαστές προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο των τυμβωρύχων.

  Ομως, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο δεύτερος σφραγιστικός τοίχος ο οποίος κρύβει τη δεύτερη είσοδο του μνημείου δεν πρόκειται προς το παρόν να καθαιρεθεί καθώς ενισχύει τη στατικότητα του μνημείου.

  Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, αυτή η στιγμή η ανασκαφή έχει προχωρήσει στο δεύτερο χώρο του τάφου και οι αρχαιολόγοι αφαιρούν χώματα και άμμο που βρίσκονται ανάμεσα στο δεύτερο τοίχο των Καρυάτιδων και τον τρίτο, ενώ συγχρόνως υποστυλώνουν το μνημείο.


   Η μοναδικότητα

   Οι Καρυάτιδες ως διακόσμηση υπάρχουν στο Ερέχθειο, στους Δελφούς που βρίσκεται ο περίφημος θησαυρός των Σιφνίων, στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη οι γνωστές «Μαγεμένες». Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί που έχουν μελετήσει αυτές της Ακρόπολης των Αθηνών, πάντως, οι… Μακεδόνισσες Καρυάτιδες προέρχονται από τοπικά εργαστήρια της Μακεδονίας και όχι αττικά, είναι μεταγενέστερες και εικάζουν ότι χρονολογούνται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Δεν έχουν καμμία σχέση επίσης με τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν σε θαλαμοειδή τύμβο στη Βουλγαρία το 2013.

   Πηγή

   Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν γκρεμίζουν τον τοίχο κάτω από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης;

   11 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 4 μήνες ago
   2. furtdso linopv 4 μήνες ago
   3. 減身 1 μήνα ago
   4. 醫學美容 Venus Legacy 1 μήνα ago
   5. 醫學美容 打針 cosmetic.wiki 4 εβδομάδες ago
   6. 醫學美容 染髮霜 cosmetic.wiki 4 εβδομάδες ago
   7. 香港整型 4 εβδομάδες ago
   8. 醫學美容 黑木堤 cosmetic.wiki 3 εβδομάδες ago