Deja Vu: Γιατί ο χρόνος επαναλαμβάνεται;

Rate this post

Τι ακριβώς είναι το συναίσθημα deja vu και ποια η σχέση του με τις παραφυσικές εμπειρίες; Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη deja vu; Τι επιστημονικά πειράματα έχουν γίνει πάνω στο φαινόμενο και ποια τα συμπεράσματα τους; Το γνωρίζατε ότι 1 στους 2 ανθρώπους έχει βιώσει έστω μία φορά στη ζωή του σχετική εμπειρία;

  [fb_button]Deja VuΟ Νικόλαος Κουμαρτζής μας παρουσιάζει το φαινόμενο στην ολότητα του, μέσα από μία σπάνια αλλά και σύγχρονη βιβλιογραφία, παρουσιάζοντας παράλληλα για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύγχρονα σχετικά επιστημονικά πειράματα και στηριζόμενος σε papers της παλαιότερης βιβλιοθήκης ψυχικών ερευνών στον κόσμο (Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών).

  Τι είναι Deja vu και τι δεν είναι;
  Ο όρος deja vu είναι γαλλικός και σημαίνει «αυτό το έχω ξαναδεί». Πιο σπάνια, για το ίδιο φαινόμενο χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος paramnesia που σαφώς προέρχεται από την ελληνική λέξη «παραμνησία».
  Ως λέξη πρωτοεμφανίστηκε από τον Emile Boirac(1851- 1917), έναν Γάλλο ερευνητή με έντονο ενδιαφέρον για τις ψυχικές έρευνες, στο βιβλίο του L’ Avenir des sciences psychiques(Το Μέλλον των Ψυχικών Ερευνών). Το σύγγραμμα του αποτελούσε επέκταση μίας εργασίας που είχε ολοκληρώσει όταν ακόμα ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Chicago.Τι ακριβώς όμως είναι μία deja vu εμπειρία; Είναι η αίσθηση ενός ανθρώπου ότι ένα γεγονός που τώρα βλέπει/ βιώνει/ ακούει έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Έτσι, η εν λόγω εμπειρία συνοδεύεται συχνά από ένα έντονο αίσθημα οικειότητας, αλλά κυρίως από ένα δεύτερο- και συχνά πιο έντονο- αίσθημα παραδοξότητας.

  Η ιδιαιτερότητα όμως της εν λόγω εμπειρίας ώστε να οριστεί ως παραφυσικό φαινόμενο, δεν είναι ότι ένα γεγονός μοιάζει να επαναλαμβάνεται, αλλά το ιδιαίτερο αίσθημα που συνοδεύει την αίσθηση αυτή: είναι η έντονη πεποίθηση ότι κάτι δεν πάει καλά , ότι αυτό που αισθάνομαι είναι αδύνατο να συμβαίνει. Κατά τη βίωση ενός deja vu συχνά αισθανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξαναζήσει την εν λόγω στιγμή, όσο έντονα και να νιώθουμε οικειότητα.

  Δηλαδή, αρκετές φορές μπορεί να αισθανόμαστε έντονη σύγχυση με ερωτήσεις του τύπου:Έχω ξαναδιαβάσει το εν λόγω βιβλίο; ή Έχω ξαναδεί την εν λόγω ταινία;. Η σύγχυση όμως αυτή δεν εμπεριέχει την αίσθηση της παραδοξότητας. ’λλωστε, είναι φυσικό ένας άνθρωπος που έχει διαβάσει εκατοντάδες βιβλία ή κάποιο βιβλίο πριν αρκετά χρόνια, να μην θυμάται τίποτα από αυτό.
  Η σύγχυση όμως αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι deja vu.

  Τα 3 Είδη Deja vu: Deja vecu – Deja senti – Deja visite.
  Τα παραπάνω ίσως είναι οτιδήποτε έχετε ακούσει ποτέ για την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία. Δυστυχώς όμως είναι εξαιρετικά, ίσως και επικίνδυνα, ελλιπείς. Κατ’ αρχήν, αυτό που ονομάζουμε Deja vu δεν είναι deja vu, παρά μία κατηγορία αυτού. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά..

  Σύμφωνα με τον Arthur Funkhouser, στο paper Three Types of deja vu(Funkhouser, A., 1996), υπάρχουν τριών ειδών εμπειρίες deja vu, οι deja vecu, deja senti και deja visite.
  H deja vecu μεταφράζεται ως «αυτό το έχω ξαναζήσει» και σχεδόν πάντα όταν ένας άνθρωπος μιλάει για deja vu εννοεί deja vecu. Βέβαια, μία τέτοια γενίκευση και ταυτοποίηση των δύο όρων είναι απόλυτα λανθασμένη. Τι ακριβώς όμως είναι μία deja vecu εμπειρία; Κατ’ αρχήν, εμπεριέχει κάτι πολύ περισσότερο από ότι απλά οπτικά ερεθίσματα, γι’ αυτό και η ταύτιση του με τον όρο deja vu είναι λανθασμένη. Το αίσθημα που δημιουργείται περιέχει πολύ περισσότερη λεπτομέρεια και πληροφορίες, ενώ το άτομο που το βιώνει αισθάνεται ότι τα πάντα είναι ακριβώς όπως και στο παρελθόν.

  Δηλαδή, δεν είναι απλά ότι «αυτό το έχω ξαναδεί» αλλά ότι αυτό το έχω ξαναζήσει.

  Η deja senti εμπειρία έχει να κάνει αποκλειστικά με κάποιο συναίσθημα του ανθρώπου, ενώ μεταφράζεται ως «αυτό το έχω ξανανιώσει». Σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες deja vu, η deja senti δεν εμπεριέχει την υποψία πρόγνωσης, είναι δηλαδή κάτι απόλυτα φυσικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αρκετοί επιληπτικοί ασθενείς βιώνουν συχνά deja senti, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα για τις άλλες δύο περιπτώσεις.

  Τέλος, η deja visite αφορά ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο συναίσθημα: την παράδοξη αίσθηση ότι γνωρίζουμε ένα μέρος που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν. Δηλαδή, επισκεπτόμενοι π.χ. μία πόλη γνωρίζουμε πώς να κινηθούμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, ενώ κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.
  Ως εμπειρία συναντάται πολύ πιο σπάνια, ενώ έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες ως εξήγηση του φαινομένου: από εξωσωματικές εμπειρίες και μετεμψύχωση, έως απλές λογικές απαντήσεις. Με το φαινόμενο έχει ασχοληθεί και ο Καρλ Γιούνγκ, στο paper On synchronicity(Συγχρονικότητα) , το 1952.

  Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της εμπειρίας deja vecu και της deja visite είναι ότι στη μεν πρώτη κυρίαρχο ρόλο παίζει το συναίσθημα, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει κυρίως με γεωγραφικές και χωρικές διαστάσεις. Η πιο συχνή και ενδιαφέρουσα περίπτωση deja vu είναι η deja vecu, κάτι που υποδηλώνεται και από το πλήθος των ερευνών, πειραμάτων και μελετών που έχουν αφιερωθεί στην εξήγηση του φαινομένου.

  1 Στους 2 Ανθρώπους Έχει Βιώσει Deja vu!
  Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ως φαινόμενο παρατηρήθηκε πριν αρκετούς αιώνες, πιθανόν συνόδευε τον άνθρωπο και από την αρχή της πορείας του. Ως εκ τούτου, υπάρχει πλήθος παλαιότερων ερευνών πάνω στο φαινόμενο και όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: 1 στους 3 ανθρώπους έχει βιώσει deja vu!

  Κατ’ αρχήν, η πρώτη αφορά που η επιστημονική κοινότητα ασχολήθηκε μαζί του ήταν μόλις το 1890, όταν ο Lach- Szyrma παρουσίασε περιπτώσεις τέτοιων εμπειριών.
  Ο McKellar το 1954, από τις πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο φαινόμενο, κατέληξε ότι το 23% των συμμετεχόντων του είχαν βιώσει deja vu. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 182 φοιτητών του πανεπιστημίου του Aberdeen.

  Το παραπάνω ποσοστό εκτοξεύθηκε στα ύψη λίγα χρόνια αργότερα, όταν το 1966 ο C.E. Green παρουσίασε τα αποτελέσματα παρόμοιας έρευνας πάνω σε 115 φοιτητές του πανεπιστημίου του Southampton. Σύμφωνα με το paper που εξέδωσε, το 80% των ερωτηθέντων είχε βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή του deja vu!

  Το 1985, σχετική έρευνα του Haraldsson έδειξε ότι το 64% των Βρετανών και το Ισλανδών έχει βιώσει εμπειρία deja vu, ενώ υπολόγισε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις Η.Π.Α. αγγίζει το 60%! Το 1991, οι Gallup και Newport υπολόγισαν ότι το παραπάνω ποσοστό στο 56%. Πιο πρόσφατα, το 1992, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα από τον T. C. Gaynard με δείγμα μαθητές του Wyke College του Kingston, ηλικίας 16 με 19 ετών. Τα συμπεράσματα του; Από το σύνολο των μαθητών που βίωσαν κάποια παραφυσική εμπειρία, το deja vu ήταν το πλέον διαδεδομένο: 35.9%!

  Τέλος, μόλις το 1999, σχετική έρευνα της Shari A. Cohn σε δείγμα 208 ατόμων από την Σκωτία, τη Βρετανία, την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική και άλλες περιοχές της υφηλίου, υπολόγισε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν εμπειρίες deja vu ανέρχεται στο 66%, με το 12% να μην είναι σίγουροι και μόνο το 19% των ερωτηθέντων να απαντάνε όχι!

  Επιστημονική Προσέγγιση: Γιατί Δεν Είναι Εφικτή;
  Έχοντας υπόψη μας τα παραπάνω, δηλαδή ότι ως φαινόμενο βιώνεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων και ότι έχει παρατηρηθεί από τις απαρχές της ιστορίας μας(υπάρχουν αρκετές αναφορές σε παλαιότερα κείμενα), είναι φυσικό να αναρωτηθούμε γιατί δεν αποτέλεσε μέχρι σήμερα αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και πειραματισμού. Και όντως, πέρα από τις αρκετές- στατιστικής φύσεως- έρευνες που παρουσιάσαμε παραπάνω, λιγοστές πραγματικά φορές οι εν λόγω εμπειρίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο πειραματισμού. Γιατί λοιπόν;
  Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή και έχει να κάνει με τη φύση των εμπειριών. Το deja vu δεν βιώνεται κατά παραγγελία, αντιθέτως μάλιστα εμφανίζεται πάντα σε τελείως απρόσμενες στιγμές, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η μελέτη του σε εργαστηριακό περιβάλλον.
  Οπότε, η μοναδική επιστημονική προσέγγιση που μπορεί να πραγματοποιηθεί, έως τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί τρόπος πρόκλησης εμπειριών deja vu, είναι η καταγραφή εμπειριών και οι στατιστικές έρευνες όσο το δυνατόν περισσότερων πληθυσμών.

  Ασθένεια, Παρενέργεια Φαρμάκων ή Ανωμαλία των Νευρώνων;
  Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη δεκάδων θεωριών στην προσπάθεια εξήγησης του παράδοξου αυτού φαινομένου, από αρκετά επιστημονικά πεδία.
  Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί μία έντονη ομοιότητα μεταξύ εμπειριών deja vu και διάφορων κλινικών ασθενειών, όπως κάποιες μορφές σχιζοφρένειας. Η πιο ισχυρή πάντως σύνδεση έχει γίνει μεταξύ deja vu και παροδικής επιληψίας του λοβού(αγγλ. temporal lobe epilepsy), κάτι που οδηγεί αρκετούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι είναι αποτέλεσμα νευρολογικής ανωμαλίας. Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν συχνά από μικρές(μη παθολογικές) επιληπτικές κρίσεις, μερικές εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται και για τις εμπειρίες deja vu.

  Επίσης, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι η παράλληλη χρήση συγκεκριμένων φάρμακων αυξάνει τις πιθανότητας βίωσης εμπειρίας deja vu. Μόλις το 2001, οι Taiminen και Jaaskelainen ανέφεραν την περίπτωση ενός, κατ’ άλλα υγιή, άνδρα που άρχισε να βιώνει έντονα και αλλεπάλληλα deja vu όταν ξεκίνησε φαρμακευτική αγωγή με αμανταδίνη και φενυλοπροπανολαμίνη(amantadine και phenylpropanolamine) για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα γρίπης που τον ενοχλούσαν. Στηριζόμενοι σε παλαιότερες έρευνες, οι δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το deja vu είναι αποτέλεσμα υπερδοπανιμεργικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

  Από την άλλη, προς τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκε η θεωρία ότι οι εμπειρίες deja vu είναι αποτέλεσμα της ετεροχρονισμένης ενεργοποίησης των νευρώνων. Ο παραπάνω ετεροχρονισμός παραπλανούσε τον εγκέφαλο, ο οποίος πίστευε ότι δεχόταν πανομοιότυπο ερέθισμα για δεύτερη φορά, ενώ στην πραγματικότητα λάμβανε το ίδιο ερέθισμα με μία μικρή καθυστέρηση. Η πιο διαδεδομένη θεωρία που στηρίχθηκε στην παραπάνω παραδοχή ήταν αυτή της οπτικής καθυστέρησης, η οποία εξηγούσε το φαινόμενο deja vu ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης μεταφοράς από ένα μάτι ενός οπτικού ερεθίσματος σε σχέση με το δεύτερο. Έτσι, το ίδιο ερέθισμα έφτανε στον εγκέφαλο με καθυστέρηση χιλιοστών δευτερολέπτου, η οποία όμως ήταν αρκετή ώστε να παραπλανήσει τη συνείδηση και να δημιουργήσει μία παράδοξη αίσθηση οικειότητας: δηλαδή φαινόμενο deja vu. Η παραπάνω θεωρία όμως κατέρρευσε όταν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις βίωσης deja vu από τυφλούς!

  Deja vu: Μία ‘Aγνωστη Ικανότητα του Ανθρώπου;
  Παράλληλα όμως με τις θεωρίες της καθεστηκυίας επιστήμης, αναπτύχθηκαν και ορισμένες προερχόμενες από το χώρο των ψυχικών ερευνών και της παραψυχολογίας, ιδιαίτερα διαδεδομένος και αποδεκτός σε χώρες της Βρετανίας και της Αμερικής.Έτσι, αρκετοί επιστήμονες συνέδεσαν την εμπειρία με φαινόμενα πρόγνωσης, διόρασης ή υπεραισθητικών αντιλήψεων, ενώ η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας των ψυχικών ερευνών είδαν το φαινόμενο deja vu ως την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ύπαρξης ψυχικών ικανοτήτων στην πλειονότητα των ανθρώπων.

  Από την άλλη, μικρότερος αριθμός ερευνητών υποστηρίζουν ότι το deja vu στην πραγματικότητα είναι προσπέλασης της μνήμης των ονείρων! Σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω θεωρίας, τα όνειρα- όπως και κάθε άλλο σημαντικό ερέθισμα- αποθηκεύονται στην μακροπρόθεσμη μνήμη.
  Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν την πλειονότητα των ονείρων που έχουν δει, εντούτοις ένας άνθρωπος που ονειρεύεται παρουσιάζει δραστηριότητα στο κομμάτι του εγκεφάλου του όπου βρίσκεται η μακροπρόθεσμη μνήμη. Έτσι, πιθανόν ένα όνειρο μπορεί να προσπεράσει τη μικροπρόθεσμη μνήμη, προσπελαύνοντας κατ’ ευθείαν τη μακροπρόθεσμη. Με λίγα λόγια, το συναίσθημα του deja vu μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μίας ανάμνησης ενός ξεχασμένου ονείρου, το οποίο φέρει αρκετά κοινά στοιχεία με την κατάσταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή το άτομο.
  Κάπως έτσι, αρκετοί ερευνητές συνέδεσαν την εμπειρία deja vu με το φαινόμενο deja reve, που σημαίνει «αυτό το έχω ονειρευτεί».

  To Deja vu Αναδημιουργήθηκε σε Εργαστήριο!
  Όπως όμως ήδη προείπαμε, όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά θεωρίες που αναπτύχθηκαν στην προσπάθεια του ανθρώπου να βρει απαντήσεις γύρω από ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να μελετήσει πειραματικά. Σαν μία ψηλάφηση δηλαδή στα τυφλά! Και όμως, μόλις πριν λίγους μήνες, στις 21 Ιουλίου 2006, μία ανατρεπτική είδηση αναμεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC News: «Εμπειρίες Deja vu αναδημιουργήθηκαν στο εργαστήριο!» .
  Τι σημαίνει μία τέτοια είδηση; Εφόσον κατάφεραν να αναδημιουργήσουν κατά παραγγελία την εν λόγω εμπειρία, τότε το φαινόμενο δεν μένει παρά να εισέλθει στα εργαστήρια για πειραματική μελέτη. Τέλος στις θεωρίες δηλαδή, αρχή στις πράξεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα λοιπόν του περιοδικού New Scientist, τα μέλη του Leeds Memory Group κατάφεραν μέσω «ύπνωσης» να προκαλέσουν deja vu εμπειρίες στους συμμετέχοντες στα πειράματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό: «η δουλειά τους θα ρίξει φως σε θεμελιώδεις εργασίες της ανθρώπινης μνήμης» .

  Πως όμως κατέληξαν στην εν λόγω ανακάλυψη; Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, όταν ένας άνθρωπος αναγνωρίζει ένα οικείο αντικείμενο ή πρόσωπο περνά από δύο σημαντικές διεργασίες. Αρχικά, ο εγκέφαλος προσπελαύνει τη μνήμη με σκοπό να διαπιστώσει αν το αντικείμενο που βλέπει τώρα έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Στη συνέχεια, αν όντως έχει παρατηρηθεί, ένα άλλο κομμάτι του εγκεφάλου αναγνωρίζει το αντικείμενο ως οικείο.
  Αυτό που κατάφεραν οι επιστήμονες του Leeds είναι να διαχωρίσουν τη δεύτερη διεργασία από την πρώτη και να προκαλέσουν τη δεύτερη μέσω «ύπνωσης». Αποτέλεσμα; Αναπαράγεται επιτυχώς στους συμμετέχοντες το συναίσθημα του deja vu για κάθε τι που παρατηρούν! Με αυτόν τον τρόπο, το παράδοξο αυτό φαινόμενο μετατρέπεται σε αντικείμενο πειραματισμού. Ο ερευνητής Akira O’ Connor, μέλος της ομάδας του Leeds, παρουσίασε τα συμπεράσματα τους στο Διεθνές Συνέδριο για τη Μνήμη στο Σύδνευ της Αυστραλίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά στο New Scientists: «Αυτό μας λέει ότι είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε στο εργαστήριο τις δύο αυτές διεργασίες, κάτι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια μας να αποδείξουμε ότι είναι όντως ξεχωριστές».


   Μάλιστα, οι παραπάνω ανακαλύψεις δεν άφησαν ασυγκίνητη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Alan Brown, ειδικός στο φαινόμενο deja vu στο πανεπιστήμιο South Methodist του Ντάλας, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πολλές πληροφορίες για την έρευνα που διεξάγεται στο Leeds, όμως από οτιδήποτε γνωρίζω πρόκειται σίγουρα για μία σοβαρή και μεθοδική δουλειά με ένα ιδιαίτερα ανατρεπτικό αποτέλεσμα»!

   Deja Vu: Γιατί ο χρόνος επαναλαμβάνεται;

   311 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 1 έτος ago
   2. Chantelle Nez 1 έτος ago
   3. CO2 Laser 祛痣祛疣 1 έτος ago
   4. blog here 11 μήνες ago
   5. John Deere Technical Manuals 11 μήνες ago
   6. House Plans 11 μήνες ago
   7. fashion lady gaga 11 μήνες ago
   8. House & Home Improvement 11 μήνες ago
   9. Web Design 11 μήνες ago
   10. House & Home Improvement 11 μήνες ago
   11. pier 7 fishing tips 11 μήνες ago
   12. Fashion 11 μήνες ago
   13. football galery 11 μήνες ago
   14. Hotels Near Me 11 μήνες ago
   15. Corporate Finance 11 μήνες ago
   16. Fashion 11 μήνες ago
   17. Web Design 11 μήνες ago
   18. Law & Legal 11 μήνες ago
   19. Pets 11 μήνες ago
   20. Pets 11 μήνες ago
   21. Law & Legal 11 μήνες ago
   22. Shopping And Fashion 11 μήνες ago
   23. Legal 11 μήνες ago
   24. Web Design 11 μήνες ago
   25. dmca 11 μήνες ago
   26. Emerging Technology 11 μήνες ago
   27. nail scottsdale 11 μήνες ago
   28. Home Improvement 11 μήνες ago
   29. health allergies 11 μήνες ago
   30. casino game 11 μήνες ago
   31. Health 11 μήνες ago
   32. Health And Fitness 11 μήνες ago
   33. Fashion For Passion 11 μήνες ago
   34. film streaming 11 μήνες ago
   35. porn 10 μήνες ago
   36. Travel 10 μήνες ago
   37. Dmca 10 μήνες ago
   38. News 10 μήνες ago
   39. Home Improvement 10 μήνες ago
   40. Technology 10 μήνες ago
   41. Travel & Leisure 10 μήνες ago
   42. laptops reviews 10 μήνες ago
   43. Dmca 10 μήνες ago
   44. Technology 10 μήνες ago
   45. Dmca 10 μήνες ago
   46. Travel 10 μήνες ago
   47. film vostfr 10 μήνες ago
   48. Fashion 10 μήνες ago
   49. vk streaming 10 μήνες ago
   50. streaming vf 10 μήνες ago
   51. film gratuit 10 μήνες ago
   52. streaming vf 10 μήνες ago
   53. stream complet 10 μήνες ago
   54. Woman 10 μήνες ago
   55. travel advisor 10 μήνες ago
   56. W88.com 10 μήνες ago
   57. Wedding 10 μήνες ago
   58. Website & Web Design 10 μήνες ago
   59. Travel & Leisure 10 μήνες ago
   60. stream complet 10 μήνες ago
   61. computer & technology 10 μήνες ago
   62. jual seminar kit 10 μήνες ago
   63. How to Implement Business 10 μήνες ago
   64. university 10 μήνες ago
   65. cooking 10 μήνες ago
   66. computer & technology 10 μήνες ago
   67. sewa elf jakarta 10 μήνες ago
   68. Home Improvement 10 μήνες ago
   69. Home Improvement 10 μήνες ago
   70. viagra 10 μήνες ago
   71. Home Improvement 10 μήνες ago
   72. health and cancer 10 μήνες ago
   73. hotel Bangkok 10 μήνες ago
   74. Health 10 μήνες ago
   75. News 10 μήνες ago
   76. computer product 10 μήνες ago
   77. Fashion 10 μήνες ago
   78. Free Mining Bitcoin 10 μήνες ago
   79. dog adoption 10 μήνες ago
   80. News 10 μήνες ago
   81. health personal development 10 μήνες ago
   82. Home Improvement 10 μήνες ago
   83. health sleep apnea 10 μήνες ago
   84. internet marketing services 10 μήνες ago
   85. News 10 μήνες ago
   86. Home Improvement 10 μήνες ago
   87. Health 10 μήνες ago
   88. Link 10 μήνες ago
   89. w88club 10 μήνες ago
   90. mlm marketing 10 μήνες ago
   91. Home Improvement 10 μήνες ago
   92. stream complet 10 μήνες ago
   93. shirt 10 μήνες ago
   94. Allie Haze 10 μήνες ago
   95. Web Design 10 μήνες ago
   96. Wasylow 10 μήνες ago
   97. Home Improvement 10 μήνες ago
   98. Travel & Tour 10 μήνες ago
   99. Health 10 μήνες ago
   100. La Liga Jerseys 10 μήνες ago
   101. business products and supplies 10 μήνες ago
   102. Home Improvement 10 μήνες ago
   103. Home Improvement 10 μήνες ago
   104. Home Improvement 10 μήνες ago
   105. Home Improvement 10 μήνες ago
   106. Home Improvement 10 μήνες ago
   107. DOTA 2 10 μήνες ago
   108. click here 10 μήνες ago
   109. Natural Swiss 10 μήνες ago
   110. Travel 10 μήνες ago
   111. active stem 10 μήνες ago
   112. hipster t shirts 10 μήνες ago
   113. Travel 10 μήνες ago
   114. Automotive 10 μήνες ago
   115. Fashion 10 μήνες ago
   116. scottsdale nails 10 μήνες ago
   117. Health 10 μήνες ago
   118. Health 10 μήνες ago
   119. Fashion 10 μήνες ago
   120. be wedding organizer 10 μήνες ago
   121. business products 10 μήνες ago
   122. Pets 10 μήνες ago
   123. wsaz career classifieds 10 μήνες ago
   124. Health 10 μήνες ago
   125. Utoptens 10 μήνες ago
   126. Natural Swiss 10 μήνες ago
   127. computer hardware 10 μήνες ago
   128. multiplayer shooter games 10 μήνες ago
   129. Career And Jobs 10 μήνες ago
   130. Pets 10 μήνες ago
   131. Web Design 10 μήνες ago
   132. business information 10 μήνες ago
   133. pc article 10 μήνες ago
   134. hvac 10 μήνες ago
   135. Spam 10 μήνες ago
   136. website link 9 μήνες ago
   137. the oaks at lakewood 9 μήνες ago
   138. Home Improvement 9 μήνες ago
   139. Home Improvement 9 μήνες ago
   140. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   141. stream complet 9 μήνες ago
   142. Health & Fitness 9 μήνες ago
   143. Technnology 9 μήνες ago
   144. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   145. stream complet 9 μήνες ago
   146. Health And Fitness 9 μήνες ago
   147. Health 9 μήνες ago
   148. Business & Finance 9 μήνες ago
   149. Business & Finance 9 μήνες ago
   150. Fashion & Shopping 9 μήνες ago
   151. Business & Finance 9 μήνες ago
   152. Education 9 μήνες ago
   153. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   154. Business & Finance 9 μήνες ago
   155. Automotive 9 μήνες ago
   156. best beginner darts 9 μήνες ago
   157. debt relief 9 μήνες ago
   158. Health And Fitness 9 μήνες ago
   159. Health And Fitness 9 μήνες ago
   160. matka games 9 μήνες ago
   161. Sports 9 μήνες ago
   162. Business & Finance 9 μήνες ago
   163. grouphash review paying 9 μήνες ago
   164. Business & Finance 9 μήνες ago
   165. Shopping And Fashion 9 μήνες ago
   166. Home Improvement 9 μήνες ago
   167. Find out more here 9 μήνες ago
   168. Business & Finance 9 μήνες ago
   169. Technology 9 μήνες ago
   170. Sports 9 μήνες ago
   171. Business & Finance 9 μήνες ago
   172. Business & Finance 9 μήνες ago
   173. Home Improvement 9 μήνες ago
   174. Business & Finance 9 μήνες ago
   175. Business & Finance 9 μήνες ago
   176. Technnology 9 μήνες ago
   177. Food 9 μήνες ago
   178. Business & Finance 9 μήνες ago
   179. Education 9 μήνες ago
   180. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   181. Fashion 9 μήνες ago
   182. Fashion 9 μήνες ago
   183. Health & Fitness 9 μήνες ago
   184. automotive news 9 μήνες ago
   185. Health & Fitness 9 μήνες ago
   186. Business & Finance 9 μήνες ago
   187. Computer & Technology 9 μήνες ago
   188. Health 9 μήνες ago
   189. animal pet 9 μήνες ago
   190. fashion product 9 μήνες ago
   191. Christopher Spears 9 μήνες ago
   192. cooking tips and tricks 9 μήνες ago
   193. investing business 9 μήνες ago
   194. new york sports 9 μήνες ago
   195. Neville Simonsen 9 μήνες ago
   196. investing business 9 μήνες ago
   197. painting 9 μήνες ago
   198. dating chat 9 μήνες ago
   199. health magazine 9 μήνες ago
   200. airlane tickets 9 μήνες ago
   201. Arts & Entertainment 9 μήνες ago
   202. Computer & Technology 9 μήνες ago
   203. Business 9 μήνες ago
   204. australian cuisine 9 μήνες ago
   205. Computer & Technology 9 μήνες ago
   206. music and audio 9 μήνες ago
   207. Computer & Technology 8 μήνες ago
   208. Business & Finance 8 μήνες ago
   209. vacation packages 8 μήνες ago
   210. visual art 8 μήνες ago
   211. notebook article 8 μήνες ago
   212. alternative medicine 8 μήνες ago
   213. Health & Fitness 8 μήνες ago
   214. entertainment news 8 μήνες ago
   215. Business 8 μήνες ago
   216. Dating 8 μήνες ago
   217. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   218. visual art 8 μήνες ago
   219. healthy dinner 8 μήνες ago
   220. Car & Automotive 8 μήνες ago
   221. Real Estate 8 μήνες ago
   222. Automotive 8 μήνες ago
   223. Car & Automotive 8 μήνες ago
   224. Car & Automotive 8 μήνες ago
   225. Car & Automotive 8 μήνες ago
   226. r c i timeshare key west 8 μήνες ago
   227. Flight Tickets 8 μήνες ago
   228. teeth whitening 01960 8 μήνες ago
   229. cell phone tech salary 8 μήνες ago
   230. Women 8 μήνες ago
   231. Healthy 8 μήνες ago
   232. sports athletics store 8 μήνες ago
   233. music band na karo song 8 μήνες ago
   234. Fashion and Shopping 8 μήνες ago
   235. importance of education 8 μήνες ago
   236. Technology 8 μήνες ago
   237. arts to school 7 μήνες ago
   238. Sport 7 μήνες ago
   239. Technology 7 μήνες ago
   240. Home 7 μήνες ago
   241. Education 7 μήνες ago
   242. civil legal 7 μήνες ago
   243. advance house renovation 7 μήνες ago
   244. Google 7 μήνες ago
   245. Google 7 μήνες ago
   246. John Deere Service Manuals 7 μήνες ago
   247. navigate to these guys 7 μήνες ago
   248. Popular Technology 6 μήνες ago
   249. minecraft 6 μήνες ago
   250. situs judi dominoqq 6 μήνες ago
   251. gamefly free trial 6 μήνες ago
   252. gamefly 6 μήνες ago
   253. gamefly 6 μήνες ago
   254. minecraft download for free 5 μήνες ago
   255. minecraft download free 5 μήνες ago
   256. minecraft download for free 5 μήνες ago
   257. over here 4 μήνες ago
   258. quest bars 3 μήνες ago
   259. https://www.faytech.us 3 μήνες ago
   260. over here 3 μήνες ago
   261. SapidAgency 3 μήνες ago
   262. plenty of fish dating site 3 μήνες ago
   263. Business plan 3 μήνες ago
   264. Business world 3 μήνες ago
   265. plenty of fish dating site 3 μήνες ago
   266. natalielise 3 μήνες ago
   267. plenty of fish dating site 3 μήνες ago
   268. Honey Malizia 3 μήνες ago
   269. Business Company 2 μήνες ago
   270. Real Estate Express 2 μήνες ago
   271. Business 2 μήνες ago
   272. plenty of fish dating site 2 μήνες ago
   273. plenty of fish dating site 2 μήνες ago
   274. navigate to this web-site 2 μήνες ago
   275. you could check here 2 μήνες ago
   276. descargar facebook 2 μήνες ago
   277. What was I in my past life? 2 μήνες ago
   278. minecraft games 2 μήνες ago
   279. quest bars cheap 1 μήνα ago
   280. quest bars cheap 1 μήνα ago
   281. minecraft games 4 εβδομάδες ago
   282. quest bars cheap 2 εβδομάδες ago
   283. quest bars cheap 2 εβδομάδες ago
   284. Abel Madrueno 1 εβδομάδα ago
   285. Caroyln Nellenback 7 ημέρες ago
   286. John Deere Technical Manuals 2 ημέρες ago