Ελεγχος των μαζών μέσω της ψυχολογίας. Τα Πειράματα Milgram-Asch-Συνδρομο Genovese

Rate this post

elegxos-ton-mazon-meso-tis-psixologiasΕλεγχος των μαζών μέσω της ψυχολογίας. Τα Πειράματα Milgram-Asch-Συνδρομο Genovese

«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ» – ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

γράφει ο Αυγερινός Χατζηχρυσός

twitter @avgerinosx

1
Erich Fromm

Ο Εριχ Φρομ (Erich Fromm) διέκρινε τις αντιδράσεις ενός λαού σε τρεις μορφές.

-Στην πρώτη αντιδρούν, ασχέτως αν είναι αυθόρμητο ή καθοδηγούμενο, – πάντα υπάρχουν τα πραγματικά αίτια – με τη συσσώρευση τόσου μίσους καικαταστροφικότητας ώστε οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ουκρανίας.


  -Στην δεύτερη η αντίδραση του λαού μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια ανεξαρτησία και επιθυμία για ελευθερία ώστε να προκύψει μια καλύτερη κοινωνία. Αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οικονομικούς δηλαδή το μέγεθος της εξαθλίωσης, το πνευματικό του επίπεδο και το πολιτικό περιβάλλον που θα μετουσιώσει τις κοινωνικές απαιτήσεις.

  -Στην τελευταία κατηγορία που λείπουν οι άνω παράγοντες αντιδρούν μεαπάθεια, παραίτηση από την πραγματικότητα, από την πρωτοβουλία, χάνουν το αυτεξούσιο κι αφήνονται στην ροή των γεγονότων. Βέβαια ειναι κι αυτό επίσης «ενοχλητικό» αν και λιγότερο για την δεσποτική εξουσία μιας και οι υπήκοοι παύουν να είναι ικανοί να εκτελέσουν τις ντιρεκτίβες, όπως στην περίπτωση μας το «δεν πληρώνω» ή τα λουκέτα ή φυγή στο εξωτερικών των ικανότερων πολιτών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την ανάπτυξη, που κι ως λέξη πλέον έχει γίνει του συρμού.

  Στις αρχές τις Κρίσης πολλοί περίμεναν να γίνουν οι αντιδράσεις αλυσιδωτές και δρούν αθροιστικά σε κάθε νέο μέτρο, σε κάθε αυτοκτονία, σε κάθε νεοφιλελεύθερη φασιστική μεθόδευση. Αλλοι περίμεναν, από αφέλεια, ότι τελικά θα λειτουργούσε το Μνημόνιο και το χρονοδιαγραμμα που υπόσχονταν, λες κι σε εμάς, από λύπη ή από θαυμασμό, θα μας λυπούνταν και θα σωζόμασταν ωσαν να διαφέραμε από τις 30 και πλέον χώρες που ισοπέδωσε η νεοφιλελεύθερη λοιμική.

  Ομως μετά από τέσσερα χρόνια έχουν διαψευστεί όλοι, την πρώτη περιόδο ήμασταν λίγα πληκτρολόγια σε μπλόγκς που προειδοποιούσαμε και δίναμε βήμα στις αντίθετες φωνες να εκφραστούν.

  Οι γύπες των Αγορών (μτφ εκ του Volture Funds), όπως αποκαλούνται οι νεοφιλελεύθερες συντεχνίες, εχουν περάσει από δεκάδες χώρες και λαούς πριν από εμας.

  Εχουν εκμαυλίσει όλων των ειδών τους Μεγαλοαστούς, έχουν λαδώσει πολιτικούς όλων των ιδεολογίων, έχουν κάνει τα λάθη τους, όπως στη Αργεντινή που έσκασε στα χέρια τους από την απληστεία τους.

  Γνωρίζουν λοιπόν εκ των προτέρων πως θα αντιδράσουμε, ξέρουν πότε θα αντιδράσουμε, αν τελικά θα αντιδράσουμε και φυσικά έχουν και τα αντιμετρα, μελετημένα μήνες πριν, είτε για καμψουν τις διαμαρτυρίες με καταστολή και βια, είτε για να μας αφήσουν να εκτονωθούμε και να επιτύχουν έτσι την συμμόρφωση μας.

  Για να το πετύχουν αυτό επιστρατεύουν ψυχολόγους, image makers, διαφημιστές, συμβούλους, δημοσκοπήσεις, ΜΜΕ και πανεπιστήμια που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορα.

  Ψυχολογικός Πόλεμος.

  Απο την αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι το ηθικό και η ψυχή ενός αντίπαλου στρατιώτη έκρινε την μάχη, ακόμη και απένταντι σε υπερτερο στρατό. Ενα παράδειγμα που περιγράφει ο Πολύαινος στα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΜΑΤΑ» :

  Ο ΠΑΝ ΉΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΌΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΎΣΟΥ ΚΑΙ ΚΆΠΟΤΕ ΕΊΧΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΕΙ ΈΝΑΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΑΝΤΊΠΑΛΟ, ΈΤΣΙ ΕΊΠΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΏΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΒΡΆΔΥ ΝΑ ΑΠΛΩΘΟΎΝ ΚΑΤΆ ΜΉΚΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΛΆΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΆΞΟΥΝ ΌΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ. ΟΙ ΑΛΛΑΛΑΓΜΟΊ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΏ ΤΡΌΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΆΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΎΘΗΚΑΝ ΧΩΡΊΣ ΜΆΧΗ ΚΙ ΑΠΌ ΤΌΤΕ ΟΝΟΜΆΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΈΞΗ ΩΣ «ΠΑΝΙΚΌ»

  Σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες να επιτεθεί μια δύναμη στον αντίπαλο «αναίμακτα» και να παρέμβει στην ανθρώπινη συνειδησιακή υπόσταση και να προκαλέσει συμπεριφορική μεταβολή κατά το δοκούν.

  Τα πρόσφατα παραδείγματα του Πολέμου του Ιρακ, του Άμπου Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο είναι τρομακτικά. Χωρις να ξεχνάμε και τις ψυχοτρόπες ουσίες που χρησιμοποιούν στις ανακρίσεις, που προκαλούν μερικές φορές και μόνιμες βλάβες στην υγεία (πχ LSD κτλ).

  2
  Solomon Asch

  Το Πείραμα Κοινωνικής Συμμόρφωσης του Solomon Asch

  Ο Σόλωμον Ας (Solomon E. Asch) ήταν ένας πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ψυχολογίας.

  Γεννήθηκε στην Βαρσοβία το 1907 και πήγε στις ΗΠΑ το 1920, εξερευνούσε την Μορφολογική (Gestalt) θεωρία προσανατολισμένος στην αντίληψη, την συσχέτιση, την μάθηση και την σκέψη. Εργάστηκε τέλος στο Swarthmore College.

  Ο ειδικός στην κοινωνική ψυχολογία και τηνευπείθεια, πάνω στην εργασία του για την κοινωνική πίεση και την συμμόρφωση των μαζών έκανε το εξής πείραμα:

  Μάζεψε φοιτητές και σε ομάδες των 6 και τους έδειχνε εικόνες όπως αυτή τουπίνακα α’ Είναι οφθαλμοφανές ότι το σωστό είναι το C, πολλοι συμμετέχοντες στο πείραμα όμως είχαν λάθος απαντήσεις!

  Πως το έκανε αυτό; Σε κάθε ομάδα μόνο ένας ήταν το πραγματικό πειραματόζωο, οι υπόλοιποι ήταν προσυνεννοημένοι να απαντάνε “λάθος”, ετσι ενώ το υποκείμενο του πειράματος έβλεπε και γνωριζε τη σωστή απάντηση, απαντούσε λάθος γιατί κι υπόλοιποι απαντούσαν λάθος.

  Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, απαντούσε εις γνώση του την λάθος απάντηση για να μην διαφοροποιηθεί από την ομαδα.

  3
  πίνακας Α’

  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω της κοινωνικής συμμόρφωσης/πίεσης το 30% να απαντήσει λάθος σε μια οφθαλμοφανή εύκολη ερώτηση. Οταν επανέλαβε το πείραμα βάζοντας αυτή τη φορά έναν από τους μυημένους να απαντήσει κι αυτός σωστά, τότε τα δεδομένα άλλαξαν και μόνο το 5%απήντησε λάθος, αποτέλεσμα που απέδειξε ότι δεν είναι το πλήθος της ομάδας αρκετό ώστε να επιβάλλει την θεληση της αλλα η ομοφωνία καθ’εαυτή. Οταν σπάει η ομοφωνία ακομη κι από ένα άτομο τότε η δύναμη της ομάδας εκμηδενίζεται.

  Όταν τέλος επανέλαβε τις ερωτήσεις ιδιωτικά στον καθε έναν οι συμμετέχοντες έδωσαν τη σωστή απάντηση περισσότερο από 98% Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάνθρωποι μας συμμορφώνονται σε καθεστώς κοινωνικής πίεσης ακόμη κι αν η λογική τους λέει ότι είναι λάθος !

  Οι διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική σαν Βίβλο !

  Τα πειράματα του Ας που συνεχίστηκαν με διάφορες παραλλαγές, κατέδειξαν πως πολλοί άνθρωποι, υπό ορισμένες συνθήκες, μπροστά στο ενδεχόμενο να περιθωριοποιηθούν από ένα κοινωνικό σύνολο, είναι διατεθειμένοι να αυτοϋποβληθούν, να υποκύψουν και να συμμορφωθούν με το «κοινωνικά ορθό», ακόμη κι όταν αυτό είναι προφανέστατα λάθος κι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αντίληψή τους και τα πιστεύω τους!

  H συμμόρφωση είναι είτε κανονιστική λόγω της κοινωνικής όμαδας που ανήκουμε και εμπιστευόμαστε, είτε πληροφοριακή συμμόρφωση όταν έναν άτομο λόγω της εμπιστοσύνης που μας εμπνέει και των πληροφοριων που μας παραθέτει μας πείθει ότι έχει δίκιο.

  Ετσι εξηγούνται πολλά πράγματα όπως τα δίλληματα των εκλογών και με ποιο τρόπο και ποιοι αποφασίζουν ποια θα ειναι αυτά.

  Αυτο αποδεικνύει ότι φοβούνται περισσότερο την διαφοροποίηση των συγκυβερνώντων βουλευτών παρά την ίδια την αντιπολιτευση, γιατί αυτό μπορεί να δώσει δύναμη και σε άλλους να ψηφίσουν εκτός κυβερνητικής γραμμής.

  Και επίσης και τον μεγάλο ρόλο των Δημοσιογραφων που αποκαλούν μάλιστα , όχι τυχαία, opinion maker γιατί μπορούν να παραμορφώνουν την πραγματικότητα με ψευδείς ή ελλειπείς ειδήσεις, όπως για παράδειγμα τα «εκατομμύρια» των Δημοσιών Υπαλλήλων όπως κατήγγηλαν οι Ειδήσεις των 8 τελικά όταν μετρηθηκαν, βρέθηκαν μόλις 614.053 εκ των οποίων το 1/3 είναι οι ένστολοι.

  Το πείραμα των παρευρισκομένων (bystander effect)

  Η επίδραση των παρευρισκομένων (bystander effect) ή αλλιώς τοσύνδρομο Genovese είναι ένα φαινόμενο της κοινωνικής ψυχολογίας αντίστοιχο με τον προηγούμενο κατά το οποίο άτομα αρνούνται ή μένουν απαθή από το να βοηθήσουν ένα άλλο ατομο αν και παρευρίσκονται στην ίδια περιοχή με τον άνθρωπο που χρήζει βοήθειας αν κι άλλοι είναι παρόντες, εκτός αν κάποιος άλλος από την όμαδα κάνει την αρχή.

  Όσο δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι είναι παρόντες τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βοηθήσει κάποιος.

  Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από την υπόθεση της δολοφονίας της Kitty Genovese το 1964 στη Νέα Υόρκη. Η 28χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη.

  Ο δρόμος ήταν πολυσύχναστος και 38 άτομα (γείτονες και περαστικοί) που είδαν τη δολοφονία δεν κάλεσαν την αστυνομία ούτε έδωσαν κάποια βοήθεια.

  Πως εξηγείται αυτό.

  Οπως και στο πείραμα του Σολομον Ας, όταν κάποιος μπροστά μας, χρειάζεται βοήθεια αν είμαστε παρόντες μόνον εμείς, τότε σπεύδουμε ευκολότερα να βοηθήσουμε από το αν είμαστε μαζί με άλλους μπροστά στο συμβάν.

  Αυτό γιατί λειτουργεί η αρχή της κοινωνικής επιρροής που μας αποτρέπει να διαφοροποιηθούμε από την ομάδα, με το σκεπτικό ότι αν δεν βοηθούν οι «άλλοι» ή δεν συντρέχει λόγος – «κοινωνική συμμόρφωση» – ή γνωρίζουν οι «άλλοι» κάτι που «εγώ» δεν γνωρίζω (πχ κάποιος μπορεί να είναι γιατρός) όποτε βάση των δεδομένων έχουμε «πληροφοριακή συμμόρφωση»

  Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει κι η εικόνα του ανθρώπου που καθορίζεται από τα ταξικά ή ρατσιστικά στερεότυπα.

  Για παράδειγμα στο ίδιο πείραμα όταν το «θύμα» φορούσε κοστούμι μέσα σε 4 δευτερόλεπτα κάποιος έσπευσε να βοηθήσει, ενώ όταν ήταν ρακένδυτος χρειάστηκαν 20 λεπτά μέχρι κάποιος να πάρει την απόφαση να βοηθήσει.

  Στην πραγματική ζωή το σύνδρομο είχε μοιραία κατάλληξη για ένα μικρό κόριτσι στην Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2011 όταν το δύο χρονών κοριτσάκι στη Κίνα, η Wang Yue, χτυπήθηκε από δυο αυτοκίνητα στην πόλη Foshan. Οι καμερες κυκλοφορίας κατέγραψαν 18 άτομα που προσπέρασαν αδιαφορώντας για το αιμόφυρτο κοριτσάκι.

  Το άτυχο νήπιο έμεινε αβοήθητο για 7 λεπτά και μόνο μία γυναίκα οδοκαθαριστής – το ταξικό που προαναφέραμε – ενδιαφέρθηκε. Το κοριτσι σε κρίσιμη κατάσταση απεβίωσε μερικές μέρες αργότερα στην εντατική.

  4

  Stanley Milgram

  Το πείραμα του Stanley Milgram.

  O Στάνλεϋ Μίλγκραμ (Stanley Milgram)ηταν καθηγητής Ψυχολογίας στο Yale που θελησε να ερευνήσει τα αιτια των ανθρώπων που συμμετειχαν στην Ναζιστική θηριωδία, καθώς η δικαιολογία των περισσότερων ήταν ότι εκτελούσαν διαταγές.

  Ο Stanley Milgram τοποθέτησε έναν ηθοποιό σε μια καρέκλα που υποτίθεται ότι προκαλουσε ηλεκτροσοκ κι αυτός αντιδρούσε προσποιούμενο ανάλογα με την ποσότητα του ρεύματος που δεχόταν.

  Το ατομο που ήταν το πειραματόζωο, ο «δάσκαλος», νόμιζε ότι προκαλούσε πραγματικά ηλεκτροσοκ στον ηθοποιο.

  Ενας επιστήμονας έκανε ερωτήσεις ασκησης μνήμης στον ηθοποίο και σε κάθε λάθος απάντηση έδινε εντολή στον «δάσκαλο» να αυξάνει την τάση μεγαλώνοντας την ένταση. Στα 75Volt το «θύμα» στενάζει, στα 120 διαμαρτύρεται, στα 150 απαιτεί να σταματήσει το πείραμα στα 285 έκανε πως λιποθυμα.

  Το πραγματικό ερώτημα του Μιλγκραμ ήταν , τι κάνει ο «δάσκαλος». Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Οι ψυχίατροι προέβλεπαν ότι μόνο το 4% των «δασκάλων» θα ξεπερνούσαν τα όρια και ότι θα λειτουργούσε η συνείδηση τους, αλλά αντίθετα το 60% αποδείχθηκαν τελείως πειθήνιοι εμπιστευόμενοι τον «Ειδικό» προκαλόντας χωρίς αντίρρηση πόνο στον συνάνθρωπο τους !

  Το πείραμα δεν είναι θέσφατο, αλλά παρ” όλες τις αδυναμίες του, δείχνει ότι όταν η εξουσία καταφέρει να επιβληθεί είτε δια της βίας, είτε επιβολής ή ηθικής ανωτερότητας κι αυθεντίας, το άτομο δείχνει μια περίεργη ενδοτικότητα.

  Φυσικά αυτό δεν αναιρεί την προσωπική ευθύνη και η «διαταγη» αν και αναγκαίος δεν είναι επαρκής όρος για να προβούμε σε βίες πράξεις.

  Για παραδείγμα τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν προ πολλού εν πλήρη συνείδηση αποδεχθεί εκ των προτέρων ότι οι στρατιωτική εκπαίδευση και οι ασκήσεις ακριβείας δεν είναι για να πάνε βόλτα και να μοιράζουν απλά φυλλάδια της οργάνωσης και μάλιστα και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν υπάρχουν ούτε οι προφάσεις.

  Αλλά μην ξεχνάμε και το ότι το 40% αρνήθηκε να συνεχίσει το πείραμα.

  Η Παιδεία και οι ηθικές αξίες, όχι ως ηθικολογία αλλά ως αξονας κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης είναι λόγοι που μπορούν να μας δώσουν την δυναμη να αρνηθούμε.

  Ειμαστε θύματα όσο θέλουμε να είμαστε θύματα και έχουν εξουσία και δύναμη όσο εμείς τους δίνουμε αυτή την εξουσία και την δύναμη να μας εξουσιάζουν. Οταν σταματήσουμε να είμαστε υπάκουοι υπήκοοι κι αρχίσουμε να είμαστε πολίτες.


   Οπως ο ήρωας του Καμύ στην ΠΤΩΣΗ ακούει κάποιον να πνίγεται κι αδιαφορεί, για να τον σώσει κάποιος άλλος, άλλωστε έκανε κρυο κι αυτό ήταν η αιτία να αλλάξει όλη του η ζωή και να γίνει «Δικαστής και Κριτής» των πάντων και να μας θυμίζει ότι η σκλαβιά είναι εύκολη λύση, να έχεις κάποιον να σου υπαγορεύει το πως θα ζείς, θα αγαπάς και θα πεθαίνεις.

   Η Ελευθερία αντίθετα είναι δύσκολη γιατί φέρει και το βάρος του αυτεξούσιου, του λάθους της κριτικής αλλά και το προνόμιο της επιλογής.

   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

   ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ – Η ΥΓΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

   ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ – Η ΠΤΩΣΗ

   Ε.Π.ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ – Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

   ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

   πηγη

   Ελεγχος των μαζών μέσω της ψυχολογίας. Τα Πειράματα Milgram-Asch-Συνδρομο Genovese

   255 Σχόλια

   1. Rheba Henderson 2 έτη ago
   2. Rafael Haage 1 έτος ago
   3. furtdsolinopv 1 έτος ago
   4. survival gear store 1 έτος ago
   5. 回覆客戶查詢 1 έτος ago
   6. 聚焦超聲波 1 έτος ago
   7. more 1 έτος ago
   8. $1 fashion jewelry 1 έτος ago
   9. Health & Fitness 1 έτος ago
   10. House & Home Improvement 1 έτος ago
   11. Health & Fitness 1 έτος ago
   12. House & Home Improvement 1 έτος ago
   13. Health & Fitness 1 έτος ago
   14. News 1 έτος ago
   15. House & Home Improvement 1 έτος ago
   16. fishing tips 2018 1 έτος ago
   17. Digital Technology 1 έτος ago
   18. gold trade 1 έτος ago
   19. Pets 1 έτος ago
   20. Pets 1 έτος ago
   21. Web Design 1 έτος ago
   22. dmca 1 έτος ago
   23. Legal 1 έτος ago
   24. dmca 1 έτος ago
   25. nail salons scottsdale az 1 έτος ago
   26. health diabetes 1 έτος ago
   27. online casino games 1 έτος ago
   28. Iulian Croitoru 1 έτος ago
   29. film streaming 1 έτος ago
   30. health memory 1 έτος ago
   31. adult 1 έτος ago
   32. toko laptop murah 1 έτος ago
   33. Web Design 1 έτος ago
   34. Technology 1 έτος ago
   35. Technology 1 έτος ago
   36. jewelry collection 1 έτος ago
   37. Dmca 1 έτος ago
   38. Dmca 1 έτος ago
   39. Disc Jockey Pro 1 έτος ago
   40. Dmca 1 έτος ago
   41. Dmca 1 έτος ago
   42. Property Investment 1 έτος ago
   43. Dmca 1 έτος ago
   44. Dmca 1 έτος ago
   45. top film streaming 1 έτος ago
   46. film en streaming 1 έτος ago
   47. weight lose programs 1 έτος ago
   48. film complet 1 έτος ago
   49. Online Gifts 1 έτος ago
   50. Travel & Leisure 1 έτος ago
   51. hush puppies 1 έτος ago
   52. health insurance 1 έτος ago
   53. business service 1 έτος ago
   54. w88vn 1 έτος ago
   55. computer & technology 1 έτος ago
   56. computer & technology 1 έτος ago
   57. computer & technology 1 έτος ago
   58. grosir baju olahraga 1 έτος ago
   59. write enterprise plan 1 έτος ago
   60. sewa elf jakarta 1 έτος ago
   61. Home Improvement 1 έτος ago
   62. Home Improvement 1 έτος ago
   63. xxx 1 έτος ago
   64. health allergies 1 έτος ago
   65. Bangkok hotels 1 έτος ago
   66. programming basics 1 έτος ago
   67. health depression 1 έτος ago
   68. Business Software 1 έτος ago
   69. Free Bitcoin Mining 1 έτος ago
   70. News 1 έτος ago
   71. News 1 έτος ago
   72. health tinnitus 1 έτος ago
   73. insurance general 1 έτος ago
   74. News 1 έτος ago
   75. Click Here 1 έτος ago
   76. www.w88club.com 1 έτος ago
   77. Home Improvement 1 έτος ago
   78. public speaking tips 1 έτος ago
   79. tee 1 έτος ago
   80. Allie Haze 1 έτος ago
   81. Home Improvement 1 έτος ago
   82. Himmel 1 έτος ago
   83. Home Improvement 1 έτος ago
   84. buy peptides quality 1 έτος ago
   85. Health 1 έτος ago
   86. News 1 έτος ago
   87. womens health 1 έτος ago
   88. starting business 1 έτος ago
   89. Home Improvement 1 έτος ago
   90. soccer games 1 έτος ago
   91. Travel 1 έτος ago
   92. Global News 1 έτος ago
   93. active stem 1 έτος ago
   94. Scottsdale Nails 1 έτος ago
   95. Web Design 1 έτος ago
   96. Health 1 έτος ago
   97. broadband 1 έτος ago
   98. Tractor Workshop Manuals 1 έτος ago
   99. qatar career classifieds 1 έτος ago
   100. Women 1 έτος ago
   101. Career And Jobs 1 έτος ago
   102. health 1 έτος ago
   103. Home Improvement 1 έτος ago
   104. Pets 1 έτος ago
   105. website link 1 έτος ago
   106. Travel & Leisure 1 έτος ago
   107. Travel & Leisure 1 έτος ago
   108. Bebe Viniegra 1 έτος ago
   109. Travel & Leisure 1 έτος ago
   110. Book a Cheap Rental Car 1 έτος ago
   111. Health And Fitness 1 έτος ago
   112. Travel & Leisure 1 έτος ago
   113. Technnology 1 έτος ago
   114. Home Improvement 1 έτος ago
   115. Baby and Parenting 1 έτος ago
   116. Automotive 1 έτος ago
   117. stream complet 1 έτος ago
   118. Pets 1 έτος ago
   119. Automotive 1 έτος ago
   120. Health 1 έτος ago
   121. Technnology 1 έτος ago
   122. Home Improvement 1 έτος ago
   123. Business & Finance 1 έτος ago
   124. Business & Finance 1 έτος ago
   125. Fashion & Shopping 1 έτος ago
   126. Shopping And Fashion 1 έτος ago
   127. Health And Fitness 1 έτος ago
   128. Google 1 έτος ago
   129. Travel & Leisure 1 έτος ago
   130. Travel & Leisure 1 έτος ago
   131. Travel & Leisure 1 έτος ago
   132. Health And Fitness 1 έτος ago
   133. Parallel Profits Bonus 1 έτος ago
   134. Home Improvement 1 έτος ago
   135. Business & Finance 1 έτος ago
   136. Home Improvement 1 έτος ago
   137. voirfilms 1 έτος ago
   138. grouphash review paying 1 έτος ago
   139. Travel & Leisure 1 έτος ago
   140. on this site 1 έτος ago
   141. Business & Finance 12 μήνες ago
   142. Business & Finance 12 μήνες ago
   143. Business & Finance 12 μήνες ago
   144. timeshare video 12 μήνες ago
   145. Real Estate 12 μήνες ago
   146. scuba diving yucatan mexico 12 μήνες ago
   147. Technnology 12 μήνες ago
   148. Affordable PPC marketing 12 μήνες ago
   149. african cuisine 12 μήνες ago
   150. Business & Finance 12 μήνες ago
   151. arts and crafts bathroom ideas 12 μήνες ago
   152. Health & Fitness 12 μήνες ago
   153. Business & Finance 12 μήνες ago
   154. Health & Fitness 12 μήνες ago
   155. Business & Finance 12 μήνες ago
   156. Health & Fitness 12 μήνες ago
   157. Business & Finance 12 μήνες ago
   158. definition of technology 12 μήνες ago
   159. homes 12 μήνες ago
   160. Chocolateslim 12 μήνες ago
   161. start a web hosting company 12 μήνες ago
   162. James Tone 12 μήνες ago
   163. Oaks at lakewood 12 μήνες ago
   164. american cuisine 12 μήνες ago
   165. Granville Courchine 12 μήνες ago
   166. Food & Cooking 12 μήνες ago
   167. womens health 12 μήνες ago
   168. airline flights 12 μήνες ago
   169. Computer & Technology 12 μήνες ago
   170. recreation definition 12 μήνες ago
   171. Business 12 μήνες ago
   172. daftar paytren online 12 μήνες ago
   173. Business 12 μήνες ago
   174. contractions 12 μήνες ago
   175. Fashion 12 μήνες ago
   176. health and fitness  11 μήνες ago
   177. dating 11 μήνες ago
   178. kids health 11 μήνες ago
   179. Computer & Technology 11 μήνες ago
   180. Car & Automotive 11 μήνες ago
   181. quiche recipe 11 μήνες ago
   182. dealer honda surabaya 11 μήνες ago
   183. computer store 11 μήνες ago
   184. sablon kaos 11 μήνες ago
   185. stock investment 11 μήνες ago
   186. broadband 11 μήνες ago
   187. kaos polos 11 μήνες ago
   188. Hacking Tools 11 μήνες ago
   189. SEO 11 μήνες ago
   190. Car & Automotive 11 μήνες ago
   191. your career goals 11 μήνες ago
   192. kaos 11 μήνες ago
   193. i love you puzzle games 11 μήνες ago
   194. Hotels 11 μήνες ago
   195. Law & Legal 11 μήνες ago
   196. cetak id card murah 11 μήνες ago
   197. teeth whitening gel pen 11 μήνες ago
   198. obat kuat pria terbaik 11 μήνες ago
   199. Healthy Life 11 μήνες ago
   200. Healthy 11 μήνες ago
   201. cell phones technician jobs 11 μήνες ago
   202. music band party song 11 μήνες ago
   203. band music song free download 11 μήνες ago
   204. business insurance 11 μήνες ago
   205. applied technology 11 μήνες ago
   206. Technology 11 μήνες ago
   207. Home 11 μήνες ago
   208. Travel 11 μήνες ago
   209. health insurance 10 μήνες ago
   210. Business Finance 10 μήνες ago
   211. health and fitness 10 μήνες ago
   212. Health Magazine 10 μήνες ago
   213. Find Hotel 10 μήνες ago
   214. Opportunity 10 μήνες ago
   215. agen judi bola 10 μήνες ago
   216. situs taruhan bola terpercaya 10 μήνες ago
   217. you can try this out 10 μήνες ago
   218. Business Manufacturing 10 μήνες ago
   219. Fashion Designer 9 μήνες ago
   220. Adventure Sports 9 μήνες ago
   221. obat hammer of thor 9 μήνες ago
   222. situs dominoqq 9 μήνες ago
   223. domino qiu qiu 9 μήνες ago
   224. Business news 6 μήνες ago
   225. Technology 6 μήνες ago
   226. Home Improvement 5 μήνες ago
   227. dig this 5 μήνες ago
   228. What was I in my past lives? 5 μήνες ago
   229. Katherine Coleman 4 μήνες ago
   230. Idella Doughan 3 μήνες ago
   231. John Deere Repair Manuals 3 μήνες ago
   232. alpaca clothing 3 μήνες ago
   233. Austin Jackson 2 μήνες ago