ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ελλάδα και Ρωσία οδηγούν την Γερμανία σε ολοκληρωτική χρεοκοπία!

Rate this post

Reparationen? Nein και πάλι nein!». Αυτή είναι η κοφτή γερμανική απάντηση σε κάθε αίτημα…

tromaktiko124 Feb. 18 07.50..για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, στη Ρωσία και σε όποιον άλλον θέσει ζήτημα χρηματικής επανόρθωσης για τις απέραντες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι ναζί στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ τα 162 δισ. ευρώ για τα οποία μιλάει η Αθήνα είναι ψίχουλα μπροστά στα 3-4 τρισ. ευρώ στα οποία υπολογίζουν Ρώσοι βουλευτές τις αξιώσεις της χώρας για όσα υπέστη στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».


  Με πρωτοβουλία ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος, η ρωσική Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση, διότι «στην πράξη, η Γερμανία δεν κατέβαλε τίποτε στην ΕΣΣΔ για το κύμα καταστροφής και βαρβαρότητας που μας προκάλεσε».

  Μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι «αν η Γερμανία πλήρωσε 60 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για τα 6 εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ελάτε να υπολογίσουμε πόσα χρωστάει για τα 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς που σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια ήταν άμαχοι πολίτες».

  Σχεδόν όλες οι δυτικές εφημερίδες, ακόμη και η ρωσική «Ιζβέστια», εκτιμούν ότι αυτές οι διεκδικήσεις έχουν σχέση και με την τρέχουσα επικαιρότητα.

  Γράφουν ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα τις βάζει στο τραπέζι εν όψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το χρέος της και η Ρωσία ως ευθεία αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) λόγω Ουκρανίας.

  Ακόμη και έτσι, η Γερμανία έχει λόγους να φοβάται. Αν πιο βιομηχανοποιημένες πρώην κατεχόμενες χώρες όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία απαιτούσαν επισήμως πολεμικές αποζημιώσεις, αυτά τα χρέη θα μπορούσαν να φθάσουν σε 2 τρισ. ευρώ, περί το 70%-80% του γερμανικού ΑΕΠ – θεωρητικώς αρκετά για να χρεοκοπήσει η Γερμανία όχι μία αλλά πολλές φορές.

  Εξ ου και η απάντηση του Βερολίνου είναι απολύτως αρνητική και στερεότυπη. Τονίζει ότι τα ζητήματα αυτά έχουν διευθετηθεί οριστικά με διμερείς συνθήκες τη δεκαετία 1950-1960 και με τη λεγόμενη συμφωνία «2+4» του 1990. Αυτή υπογράφηκε από τις δύο Γερμανίες, Ανατολική και Δυτική, και τους τέσσερις πρώην Συμμάχους (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Βρετανία, Γαλλία) όταν επανενώθηκε η Γερμανία. Την ενέκριναν όλες οι τότε χώρες του ΟΑΣΕ – μεταξύ τους και η Ελλάδα – και δεν περιέχει ούτε λέξη για αποζημιώσεις.
  Die Linke: «Ηθική υποχρέωση να αποπληρώσουμε την Ελλάδα»

  Αλλά ιστορικοί, σύλλογοι αντιστασιακών και πολιτικοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνούν ότι το θέμα έχει κλείσει.

  «Στη Συμφωνία 2+4 δεν αναφέρεται τίποτε για το κατοχικό δάνειο του 1942-1944» (σ.σ.: 476 εκατ. προπολεμικών μάρκων, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές), λέει μιλώντας στο «Βήμα» η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος Die Linke.

  «Κατά τη γνώμη μου, η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να το αποπληρώσει ώστε να χτίσει μια πραγματική σχέση αμοιβαίου σεβασμού με την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι το θέμα έχει λυθεί. Επιπλέον, το ανοιχτό ζήτημα των αποζημιώσεων υπάρχει ανεξάρτητα από την τρέχουσα συγκυρία του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Το ένα δεν πρέπει να συνδέεται με το άλλο» τονίζει.

  «Είναι το κατοχικό δάνειο μέρος του ζητήματος των επανορθώσεων; Μάλλον ναι. Διότι έτσι αναφέρει το άρθρο 5 της Συμφωνίας του Λονδίνου (1953) για το γερμανικό χρέος» μας λέει ο Αλμπρεχτ Ριτσλ, Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στη London School of Economics.

  «Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να ανοίξει ξανά συζήτηση για αποζημιώσεις. Αν το κάνει, θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για άλλες χώρες, με τρομακτικές επιπτώσεις για την οικονομία της» εκτιμά ο συνομιλητής μας.
  Χάγκεν Φλάισερ: «Το κατοχικό δάνειο το είχε αναγνωρίσει επίσημα το ναζιστικό καθεστώς»

  «Καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας είναι η διεκδίκηση της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, διότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε άλλα κράτη, και δεν πρόκειται να θέσει νομικό προηγούμενο» λέει στο «Βήμα» ο Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και προσθέτει:

  «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και να εξηγήσει γιατί υπάρχει δίκιο σε αυτό το αίτημα. Σημαντικό επιχείρημα είναι επίσης ότι αυτό το δάνειο το είχε ήδη αναγνωρίσει επίσημα το ναζιστικό καθεστώς».

  Οπως έγραψε ο κ. Φλάισερ σε πρόσφατο άρθρο του στον βρετανικό «Guardian», «είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των αποζημιώσεων για πολεμικά εγκλήματα και της εξόφλησης των μηνιαίων δανείων που υποχρεώθηκε να πληρώνει η ελληνική κατοχική κυβέρνηση για το κόστος συντήρησης του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα και της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο, ακόμη και για μεταφορά τροφίμων από τη λιμοκτονούσα Ελλάδα στο στράτευμα Afrika Korps του Ρόμελ.

  Αντίθετα από το ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αυτό το χρέος δεν επιβαρύνεται τόσο από ηθικολογικές παραμέτρους. Το κατοχικό δάνειο θα μπορούσε – και θα έπρεπε – να γίνει βάση για συνομιλίες με στόχο τη δημιουργία ενός «ταμείου μέλλοντος», ενός ιδρύματος εκατέρωθεν αφιερωμένου στην αποκατάσταση μιας «μοιραζόμενης» Ιστορίας και στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος υποδομών με συμβολική σημασία».

  Αυτό βεβαίως θα απαιτούσε μεγάλη μεταστροφή στη νοοτροπία της γερμανικής πλευράς. «Εως τότε συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μια παράλογη κατάσταση, όπου οι δημοκρατικά εκλεγμένες μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται το συγκεκριμένο χρέος, το οποίο είχε αναγνωριστεί επίσημα ακόμη και από το Γ” Ράιχ» καταλήγει ο καθηγητής Φλάισερ.
  Αναζητώντας δικαίωση
  ΠΟΛΩΝΙΑ – Πρώτα μίλησε, μετά σιώπησε

  Ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έθεσε η Βουλή της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 2004, κρίνοντας ότι «η χώρα δεν έχει λάβει επαρκή οικονομική επανόρθωση για καταστροφές και απώλειες από τη γερμανική επιθετικότητα, κατοχή και γενοκτονία». Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία μόλις είχε ενταχθεί στην ΕΕ, διαβεβαίωσε το Βερολίνο ότι δεν θα υποβάλει επισήμως το αίτημα.
  ΙΤΑΛΙΑ – Αστική ασυλία των ηττημένων

  Το 2008 η Ιταλία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με αίτημα επιπλέον χρηματικές αποζημιώσεις από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Δικαστήριο αρνήθηκε, παίρνοντας το μέρος της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι η ιταλική διεκδίκηση «παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας». Είναι η λεγόμενη αστική ασυλία ηττημένων κρατών που έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης.
  ΙΣΡΑΗΛ – Ελαβε 60 δισ. ευρώ ως το 2008


   Εξαίρεση στον κανόνα είναι βεβαίως, και δικαίως, το Ισραήλ. Η Συμφωνία του Λουξεμβούργου (1952) είναι η μοναδική περίπτωση στην Ιστορία όπου έλαβε πολεμικές αποζημιώσεις ένα κράτος το οποίο δεν υπήρχε στον πόλεμο για τον οποίο δόθηκε η επανόρθωση. Ως το 2008 η Γερμανία είχε πληρώσει 60 δισ. ευρώ στο εβραϊκό κράτος για θύματα του Ολοκαυτώματος.
   Διμερείς συμφωνίες με τη Δυτική Γερμανία

   Μεταξύ 1959-1964 υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και ζημιωθέντα κράτη της Ευρώπης, τα οποία επιφυλάσσονταν όμως για καταβολές αποζημιώσεων μετά την επανένωση της Γερμανίας. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, η Ελλάδα έλαβε 115 εκατ. μάρκα εκείνης της εποχής, η Γαλλία 400 εκατ., η Ολλανδία 125 εκατ. και η Βρετανία 11 εκατ. μάρκα.

   πηγη

   143 Σχόλια

   1. Coleman Ruffalo 2 έτη ago
   2. Gayle Iannacone 2 έτη ago
   3. Maynard Walthall 2 έτη ago
   4. Restylane 透明質酸 1 έτος ago
   5. 唇妝 1 έτος ago
   6. find more 1 έτος ago
   7. great site 11 μήνες ago
   8. Gita 11 μήνες ago
   9. Denisha 11 μήνες ago
   10. Abel 10 μήνες ago
   11. Nickole 10 μήνες ago
   12. John Deere Repair Manuals 10 μήνες ago
   13. Barton 10 μήνες ago
   14. John Deere Service Manuals 10 μήνες ago
   15. John Deere Service Manuals 10 μήνες ago
   16. Lida 9 μήνες ago
   17. Zane Faughn 9 μήνες ago
   18. Merlin Witting 9 μήνες ago
   19. Chantal Montoro 9 μήνες ago
   20. Lita Mansker 9 μήνες ago
   21. Guillermo 9 μήνες ago
   22. Sabina Kotara 9 μήνες ago
   23. Jamal Reash 9 μήνες ago
   24. Lavinia Lizotte 9 μήνες ago
   25. Curtis 9 μήνες ago
   26. Onita 9 μήνες ago
   27. Jarrett Warsing 9 μήνες ago
   28. Fredia Burford 8 μήνες ago
   29. Loreen Rhinehart 8 μήνες ago
   30. shemalesandladyboys.com 8 μήνες ago
   31. Sueann Smithen 8 μήνες ago
   32. Jerome Mathys 8 μήνες ago
   33. Vernia 8 μήνες ago
   34. Tanja Neblett 8 μήνες ago
   35. Jaye Dunavant 8 μήνες ago
   36. Cheryll Spudis 7 μήνες ago
   37. Stephan Squines 7 μήνες ago
   38. Forrest 7 μήνες ago
   39. Maxwell Witkowsky 7 μήνες ago
   40. Ivy 7 μήνες ago
   41. Darnell 7 μήνες ago
   42. anonymous 6 μήνες ago
   43. What was I in my past lives? 6 μήνες ago
   44. Todd 6 μήνες ago
   45. Genesis 6 μήνες ago
   46. Hong 6 μήνες ago
   47. past life regression reddit 6 μήνες ago
   48. Robyn 6 μήνες ago
   49. Val 5 μήνες ago
   50. Shonta Barreto 5 μήνες ago
   51. Willie Craney 5 μήνες ago
   52. Leland Jorde 5 μήνες ago
   53. Noelle Dryman 5 μήνες ago
   54. Natacha 5 μήνες ago
   55. Trudi Pociask 5 μήνες ago
   56. Marlin Knipe 5 μήνες ago
   57. Gilbert Danniels 5 μήνες ago
   58. Minh Columbus 5 μήνες ago
   59. Tiera Wanger 4 μήνες ago
   60. Franklyn Zapf 4 μήνες ago
   61. John Deere Technical Manuals 4 μήνες ago
   62. Dalton Hang 4 μήνες ago
   63. go to my blog 4 μήνες ago
   64. arbitrage 4 μήνες ago
   65. Seymour Gryszowka 2 μήνες ago
   66. see this 3 εβδομάδες ago
   67. tarotqq 3 εβδομάδες ago
   68. Ni Wewe 3 εβδομάδες ago
   69. Swing set assembly 3 εβδομάδες ago
   70. series24 3 εβδομάδες ago
   71. Schlüsseldienst München 3 εβδομάδες ago
   72. Judi Bola Terpercaya 3 εβδομάδες ago
   73. www.sapidagency.com/ 2 εβδομάδες ago
   74. John Deere Repair Manuals 2 εβδομάδες ago
   75. nba live stream free 2 εβδομάδες ago
   76. Cyrus Popkin 2 εβδομάδες ago
   77. Silver spring Movers 2 εβδομάδες ago
   78. Pool table assembly 2 εβδομάδες ago
   79. www.Metroclick.com 2 εβδομάδες ago
   80. Eldon Waninger 2 εβδομάδες ago
   81. Erie Pennsylvania divorce 2 εβδομάδες ago
   82. Alfredo Schnelzer 2 εβδομάδες ago
   83. DMV furniture assembly 2 εβδομάδες ago
   84. Adobe Acrobat Full version 2 εβδομάδες ago
   85. imp source 2 εβδομάδες ago
   86. Walter Milanesi 2 εβδομάδες ago
   87. masteringengineering 2 εβδομάδες ago
   88. Maryland furniture installers 2 εβδομάδες ago
   89. music promotion 2 εβδομάδες ago
   90. DC lash bar 2 εβδομάδες ago
   91. Faytech North America 2 εβδομάδες ago
   92. Swing set installers 2 εβδομάδες ago
   93. The park at 14th 2 εβδομάδες ago
   94. DC furniture installers 2 εβδομάδες ago
   95. Metroclick 2 εβδομάδες ago
   96. Joseph Scarr 2 εβδομάδες ago
   97. colorado drone 2 εβδομάδες ago
   98. visit here 2 εβδομάδες ago
   99. Porn 1 εβδομάδα ago
   100. amazon vpn 1 εβδομάδα ago
   101. Read Full Report 1 εβδομάδα ago
   102. DC day party 1 εβδομάδα ago
   103. DMV day parties 1 εβδομάδα ago
   104. DC Movers 1 εβδομάδα ago
   105. Metroclick 1 εβδομάδα ago
   106. John Deere Technical Manuals 1 εβδομάδα ago
   107. extra large wall clock 1 εβδομάδα ago
   108. Malcom Dudak 1 εβδομάδα ago
   109. Laurice Chorney 1 εβδομάδα ago
   110. Tanzania web design 1 εβδομάδα ago
   111. Myrna Janisch 1 εβδομάδα ago
   112. wizkid new song 7 ημέρες ago
   113. Clifton Millsaps 6 ημέρες ago
   114. Zenia Pastures 6 ημέρες ago
   115. porn for you 6 ημέρες ago
   116. www.faytech.us 5 ημέρες ago
   117. moving company sarasota 5 ημέρες ago
   118. dotafrog 5 ημέρες ago
   119. DC Furniture assembly 4 ημέρες ago
   120. Bed assembly service 4 ημέρες ago
   121. Katharine Novelli 3 ημέρες ago
   122. Buy Phone Battery Online 3 ημέρες ago
   123. DC Movers 3 ημέρες ago
   124. Bowie Hair salon 3 ημέρες ago
   125. shop CBD near me 3 ημέρες ago
   126. cashdomino88.com/ 2 ημέρες ago
   127. betgram 2 ημέρες ago
   128. mobil bahis canli destek 2 ημέρες ago
   129. Emerson Krider 2 ημέρες ago
   130. polsterei in düsseldorf 14 ώρες ago
   131. Bed assembly service 14 ώρες ago