Έρευνα: Οι σημερινοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον έρωτα

Rate this post

erevna-oi-simerinoi-neoi-den-endiaferontai-gia-erota

Έρευνα: Οι σημερινοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον έρωτα

Οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σ3ξ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους προηγούμενων γενιών, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν σ3ξ για πρώτη φορά μετά τα 20, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, δηλαδή μεταξύ 1980-2000 και ιδίως όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (οι λεγόμενοι Millennials) κάνουν λιγότερο σ3ξ από ό,τι η γενιά που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 (η γενιά Χ).

Η μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι -που συχνά κατηγορούνται από τους μεγαλύτερους ως ναρκισσιστές και βολεψάκηδες- μάλλον δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον για το σ3ξ.

Μια δεύτερη βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό νέων -περίπου ένας στους δέκα- έχει σοβαρά σ3ξουαλικά προβλήματα. Οι δύο μελέτες από κοινού δείχνουν ότι, παρά τη σ3ξουαλική «επανάσταση» που έχει μεσολαβήσει, το σ3ξ παραμένει ένα «δύσκολο» ζήτημα για αρκετούς νέους και μάλιστα στις κατά τεκμήριο πιο προχωρημένες χώρες σε αυτά τα ζητήματα.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Ράιν Σέρμαν του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα σ3ξουαλικής συμπεριφοράς «Archives of S3xu@l Behavior», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 26.700 ενηλίκους που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

  Από αυτούς, το 15% όσων ήταν 20-24 ετών (Millennials), ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα σ3ξουαλικό σύντροφο μετά τα 18 τους, έναντι ποσοστού 6% μεταξύ όσων είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του ’60 (γενιά Χ), όταν ήσαν στην ίδια ηλικία. Μόνο όσοι είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1920, ανέφεραν ότι στα 20-24 τους έκαναν λιγότερο σ3ξ, σε σχέση με τους Millennials.

  Η αποχή από τη σ3ξουαλική δραστηριότητα μετά τα 18 αυξάνεται διαχρονικά ιδίως μεταξύ των γυναικών: από 2,3% στη γενιά Χ σε 5,4% στη γενιά της Χιλιετίας (στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1,7% και 1,9%). Αλλά και πριν τα 18 καταγράφεται ανάλογη τάση: μεταξύ 1991-2015 το ποσοστό των αμερικανών εφήβων (μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που δηλώνουν ότι είναι παρθένοι, έχει αυξηθεί από 46% σε 59%.

  «Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τη διαδεδομένη αντίληψη πως τα παιδιά της Χιλιετίας είναι μια γενιά του εύκολου και συχνού σ3ξ, που ψάχνει μόνο για γρήγορες σχέσεις», δήλωσε ο Σέρμαν και τόνισε ότι σίγουρα «οι Millennials δεν είναι πιο επιρρεπείς στο σ3ξ σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές».

  Ως πιθανές αιτίες για την αυτοσυγκράτηση των νέων περί το σ3ξ, οι ερευνητές παραθέτουν την καλύτερη διαπαιδαγώγηση που έχουν λάβει σε σχέση με τα σ3ξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία χάρη στο διαδίκτυο, η καθυστέρηση στην ωρίμανση, ο φόβος για κακομεταχείριση από τον σ3ξουαλικό σύντροφο, ο υψηλότερος αριθμός νέων που ζουν ακόμη με τους γονείς τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, η καθυστέρηση του γάμου, η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των νέων ότι μπορούν να κάνουν τις όποιες επιλογές τους (ακόμη και αποχή από το σ3ξ) κ.α.

  Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ίδια τάση σχετικής αποστασιοποίησης από το σ3ξ διακρίνεται και στη γενιά μετά τους Millennials, τη λεγόμενη «έξυπνη» γενιά (iGen) των online εφαρμογών και των κοινωνικών μέσων, που κατά μια εκδοχή περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1995-2012.

  Μια άλλη έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κίρστεν Μίτσελ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα υγείας των εφήβων «Journal of Adolescent Health», δείχνει ότι περίπου ένας στους δέκα νέους (9,1%) και μια στις οκτώ νέες (13,4%) στη Βρετανία, που είναι σ3ξουαλικά ενεργοί, έχουν κατά το τελευταίο έτος βιώσει τουλάχιστον ένα σ3ξουαλικό πρόβλημα διάρκειας τριών μηνών και άνω.

  Τα προβλήματα στύσης (ή πρόωρης εκσπερμάτωσης) στους νέους και οργασμού στις νέες, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σ3ξ είναι τα συχνότερα προβλήματα, αλλά οι νέοι σπάνια έχουν καταφύγει σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

  Η έρευνα βασίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 2.300 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών και τα ποσοστά πρόσφατων σ3ξουαλικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  Πηγή