Είχαν ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ οι αρχαίοι; ΔΕΙΤΕ το εύρημα που προκαλεί ερωτήματα… [photos]

Rate this post

arxaioiΗ Μεσοποταμία ήταν πάντοτε ένα από τα αγαπημένα πεδία έρευνας των αρχαιολόγων, κυρίως στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα…

Πλήθος επαγγελματιών και ερασιτεχνών αρχαιολόγων συνέρεαν, αναζητώντας είτείχνη των σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που άκμασαν στην περιοχή, είτε ευρήματα σχετικά με τις βιβλικές ιστορίες και μυθικές περιγραφές για τον Κήπο της Εδέμ, τον Πύργο της Βαβέλ, το Δένδρο της Γνώσης

Το 1938 ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig έφερε στην επιφάνεια ένα από τα πιο περίεργα ευρήματα. Επρόκειτο για ένα μικρό κεραμικό βάζο, ύψους περίπου 15cm, το οποίο περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο στερεωμένο στο χείλος της οπής και μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι.

Μέχρι σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο Konig βρήκε το αντικείμενο σε κάποιο σημείο ανασκαφών κοντά στη Βαγδάτη, ή στα υπόγεια του μουσείου της πόλης, του οποίου τη διεύθυνση είχε αναλάβει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν περίπου 12 τέτοια αντικείμενα, αν και τα περισσότερα δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η χρονολόγηση έδειξε ότι το εύρημα του Konig είναι περίπου του 200 π.Χ.

batteria-baghdad_0

  Το 1940 ο Γερμανός αρχαιολόγος δημοσίευσε μια εργασία με την οποία ισχυριζόταν και τεκμηρίωνε ότι το αντικείμενο δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μιαπρωτόγονη μπαταρία. Ο συλλογισμός του φαντάζει απόλυτα ορθός καθώς τα αντικείμενα έχουν τη χαρακτηριστική διαμόρφωση ενός γαλβανικού στοιχείου: 2 ηλεκτρόδια από μέταλλα διαφορετικού δυναμικού βυθισμένα μέσα σε ηλεκτρολυτικό υγρό (κρασί ή ξύδι).

  Η διαφορά δυναμικού ανάμεσα στα ηλεκτρόδια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανταλλαγή ηλεκτρονίων ενώ το ηλεκτρολυτικό υγρό εξασφαλίζει την «οδό» μετακίνησης αυτών των ηλεκτρονίων.Αντίγραφα των μπαταριών της Βαγδάτης έχουν κατασκευασθεί και μελετηθεί από διάφορες επιστημονικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο W. F. Gray του General Electric High Voltage Laboratory, Pittsfield Massachusetts και η ομάδα της Dr M. Senechal στο Smith College.

  Τα αντίγραφα αυτά μπορούν να παράγουν τάση 0,8-2V, ενώ η παράλληλη σύνδεση ενός αριθμού μπαταριών, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες τάσεις. Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο ότι τα ευρήματα ήταν, ή μπορούσαν να λειτουργήσουν ωςμπαταρίες παραγωγής χαμηλής τάσης.

  batteria-baghdad_1

   

  Και αν εδώ η ηλεκτροχημεία ολοκληρώνει τις επιστημονικές της παρατηρήσεις, ξεκινά το πρόβλημα για την αρχαιολογία. Τα ευρήματα της Βαγδάτης είναι μοναδικά, καθώς πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, ποιος πώς και με τι χρήσεις είχε γνώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έστω και σε αυτή την κλίμακα, το 200 πΧ. ;

  Η πρώτη απάντηση που προβλήθηκε ήταν ότι οι λαοί της περιοχής, συγκεκριμένα εκείνη τη χρονική περίοδο οι Πάρθοι, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία για την επιχρύσωση κοσμημάτων και άλλων σκευών.

  Όμως η εξήγηση αυτή αντικρούεται από το ότι όσα επιχρυσωμένα αντικείμενα έχουν βρεθεί, έχουν κατασκευασθεί με τη μέθοδο της επικόλλησης φύλλων χρυσού, απευθείας στο βασικό μέταλλο, ή με τη χρήση πάστας υδραργύρου. Επιπλέον η διαμόρφωση της «συσκευής» σε ένα μικρό, κλειστό βάζο δεν είναι εκείνη που θα επέτρεπε τη διενέργεια επιμεταλλώσεων, παρά μόνο στα πολύ μικρά αντικείμενα που θα χωρούσαν στο βάζο.

  Μια άλλη εξήγηση ήταν η χρήση των μπαταριών σε σειρά, ώστε να παράγουν ρεύμα μεγαλύτερης τάσης, αν και χαμηλής έντασης, για «θαυματοποιές» εφαρμογές. Δηλαδή για μικρά τρυκ μέσα σε ναούς όπως μικρές εκκενώσεις από αγαλματίδια και άλλα εφέ, με στόχο τον εντυπωσιασμό των πιστών. Όμως πουθενά δε βρέθηκαν ίχνη συρμάτων που θα λειτουργούσαν ως καλώδια ή άλλης διαμόρφωσης που θα επέτρεπε την «εξαγωγή» του ρεύματος από τη μπαταρία και τη χρήση του.

  Όμως όποια κι αν ήταν η χρήση τους, πώς εξηγείται η ίδια η ύπαρξή τους; Στον αρχαίο κόσμο ελάχιστα ήταν γνωστά για τον ηλεκτρισμό και αυτά αφορούσαν κυρίως το στατικό ηλεκτρισμό. Κανένας από τους προηγμένους λαούς της εποχής, Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, δεν ανέπτυξε χρηστικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Ο πολιτισμός των Πάρθων, στον οποίο αποδίδεται η κατασκευή των αντικειμένων, βάσει της χρονολόγησης και της γεωγραφικής περιοχής, ήταν πολιτισμός νομάδων και σκληροτράχηλων πολεμιστών με ελάχιστη ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας.

  Πρέπει όμως να συγκρατήσει κανείς και την αμφιβολία για τον πραγματικό τόπο ανακάλυψης των μπαταριών. Εάν ο Konig τις βρήκε στα υπόγεια του μουσείου της Βαγδάτης, τότε ο πραγματικός τόπος ανακάλυψής τους παραμένει άγνωστος.

  Μια αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη είναι αυτή που υποστηρίζει ότι πολύ συχνά η επιστημονική αρχή στην οποία στηρίζονται κάποιες εφευρέσεις και ανακαλύψεις έπεται των ίδιων των εφευρέσεων.

  Μια πιο εξωτική εκδοχή υποστηρίζει τη μετάδοση γνώσης από κάποιο προγενέστερο προηγμένο πολιτισμό, εξωγήινους επισκέπτες ή και ταξιδιώτες του χρόνου. Αν και η κατασκευή των μπαταριών είναι εντελώς πρωτόγονη, με υλικά προσιτά και εύκολα παρασκευάσιμα από οποιοδήποτε πολιτισμό της εποχής, μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι είναι η αδέξια προσπάθεια κατασκευής, με τα τότε διαθέσιμα μέσα, από ένα λαό της εποχής, της τεχνολογίας που μεταδόθηκε από κάποιους άλλους.

  batteria-baghdad_2

  Οι πιθανές χρήσεις δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς, σε όλο το εύρος των πιθανών εφαρμογών. Είναι πολύ πιθανό οι συσκευές αυτές να χρησιμοποιήθηκαν για κάτι που απλά είναι έξω από την πορεία σκέψης των σημερινών ερευνητών. Εδώ τίθεται πιο έντονα και το ερώτημα της ταυτότητας του λαού που τις κατασκεύασε, καθώς πιθανές ενδείξεις για τη χρήση τους θα μπορούσαν να προέρχονται και από ιδιαίτερες συνήθειες του συγκεκριμένου λαού.

  Τελικά η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κατασκευαστές τους, πιθανώς κατά τύχη, όπως άλλωστε έχει συμβεί και πολλές ανακαλύψεις, αντελήφθησαν το φαινόμενο της ηλεκτραπόθεσης, ή απλά της κυκλοφορίας ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στη συσκευή και τη χρησιμοποίησαν για κάποια απλοϊκή εφαρμογή, για την οποία μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

   Σε κάθε περίπτωση οι μπαταρίες της Βαγδάτης, αν τελικά πράγματι ήταν μπαταρίες, αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά αρχαιολογικά ευρήματα, αν και δεν τους έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία, ίσως γιατί φέρνουν σε δύσκολη θέση τη συμβατική αρχαιολογία.

   Μετά τον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ και τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης η τύχη τους είναι αδιευκρίνιστη, όπως και πολλών άλλων σημαντικών ευρημάτων.

   πηγη

   Είχαν ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ οι αρχαίοι; ΔΕΙΤΕ το εύρημα που προκαλεί ερωτήματα… [photos]

   126 Σχόλια

   1. Charlie Thurton 2 έτη ago
   2. furtdso linopv 2 έτη ago
   3. furtdsolinopv 2 έτη ago
   4. Crysta Cornacchio 1 έτος ago
   5. 黑色點點終結者 1 έτος ago
   6. 雙重 1 έτος ago
   7. this link 1 έτος ago
   8. click to read 10 μήνες ago
   9. reference 10 μήνες ago
   10. Tractor Workshop Manuals 10 μήνες ago
   11. Earl 10 μήνες ago
   12. Una 9 μήνες ago
   13. Jordon 9 μήνες ago
   14. Naoma 9 μήνες ago
   15. Roderick 9 μήνες ago
   16. Virgina 9 μήνες ago
   17. gamefly 9 μήνες ago
   18. gamefly 9 μήνες ago
   19. minecraft download free pc 9 μήνες ago
   20. g 8 μήνες ago
   21. g 8 μήνες ago
   22. download minecraft 8 μήνες ago
   23. g 8 μήνες ago
   24. download minecraft 8 μήνες ago
   25. Clay Boissoneault 8 μήνες ago
   26. Venice 8 μήνες ago
   27. Katia Tanguay 8 μήνες ago
   28. John Deere Technical Manuals 8 μήνες ago
   29. Jayson 8 μήνες ago
   30. Ardelle 8 μήνες ago
   31. Lonny 8 μήνες ago
   32. Christian Sepe 8 μήνες ago
   33. Bree Archibeque 7 μήνες ago
   34. cbd oil for dogs amazon 7 μήνες ago
   35. Eldon Valerius 7 μήνες ago
   36. transfucks.com 7 μήνες ago
   37. Alia 7 μήνες ago
   38. Roland 6 μήνες ago
   39. Fernanda Constanza 6 μήνες ago
   40. Juan 6 μήνες ago
   41. Free Sex Cam 6 μήνες ago
   42. Google 6 μήνες ago
   43. Darin 5 μήνες ago
   44. mygiftcardsite.com balance 5 μήνες ago
   45. Cool t shirts 5 μήνες ago
   46. adam and eve toys 5 μήνες ago
   47. buy temazepam 5 μήνες ago
   48. latest jobs United Kingdom 5 μήνες ago
   49. bondage sex toys 5 μήνες ago
   50. desensitizing lube 5 μήνες ago
   51. industrial construction 5 μήνες ago
   52. see this here 5 μήνες ago
   53. sex toys for gays 5 μήνες ago
   54. SEO Vancouver 5 μήνες ago
   55. HUNTA-652 5 μήνες ago
   56. sex toys 5 μήνες ago
   57. play games no download 5 μήνες ago
   58. free download for pc windows 5 μήνες ago
   59. anal sex training kit 5 μήνες ago
   60. clit suction sex toys 5 μήνες ago
   61. anal plugs 5 μήνες ago
   62. courier to Iran from Delhi 5 μήνες ago
   63. free download for windows pc 5 μήνες ago
   64. events in der nähe 5 μήνες ago
   65. MIAA-161 5 μήνες ago
   66. download youtube videos 5 μήνες ago
   67. 420 vape juice 5 μήνες ago
   68. apps for pc download 5 μήνες ago
   69. Vape near me 5 μήνες ago
   70. past lives on other planets 5 μήνες ago
   71. Cash For Junk Cars Calgary 5 μήνες ago
   72. cruises from Sydney 5 μήνες ago
   73. wie funktioniert mspy 5 μήνες ago
   74. dildos 5 μήνες ago
   75. Buy Counterfeit Money online 5 μήνες ago
   76. Counterfeit Money For Sale 4 μήνες ago
   77. open bank account 4 μήνες ago
   78. Geri 4 μήνες ago
   79. apk for windows 7 download 4 μήνες ago
   80. order print fake money 4 μήνες ago
   81. vibrators 4 μήνες ago
   82. Importing dogs to Sri Lanka 4 μήνες ago
   83. free download for windows 8 4 μήνες ago
   84. counterfeit money for sale 4 μήνες ago
   85. cannabis for sale 4 μήνες ago
   86. Andrea 4 μήνες ago
   87. Leif Stumph 4 μήνες ago
   88. Jonas Plotrowski 4 μήνες ago
   89. Chuck Magsamen 4 μήνες ago
   90. Robbi Auerbach 4 μήνες ago
   91. Edyth Chan 4 μήνες ago
   92. Burt 4 μήνες ago
   93. navigate to this site 4 μήνες ago
   94. Carlota Chenot 3 μήνες ago
   95. Eusebia Quarto 3 μήνες ago
   96. Salkantay trek 3 μήνες ago
   97. Darrell Mowen 3 μήνες ago
   98. John Deere Technical Manuals 3 μήνες ago
   99. sports 3 μήνες ago
   100. blog here 3 μήνες ago
   101. photo backdrops 1 μήνα ago
   102. here 1 μήνα ago
   103. why not try here 1 μήνα ago
   104. top article 1 εβδομάδα ago