Γιατί παθαίνουμε «μελαγχολία του χειμώνα»; Εγκέφαλος και σεροτονίνη δίνουν την απάντηση

Rate this post


  pitchouguina_4Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον βασικό λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην μελαγχολία του χειμώνα (winter blues) ή αλλιώς στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder SAD).

  Όπως αποκαλύφθηκε από εγκεφαλογραφήματα, οι άνθρωποι με SΑD έχουν δυσκολία να διαχειριστούν το «θετικό» μέρος του εγκεφάλου τους, το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

  Όταν πέφτει το σκοτάδι, ο οργανισμός μας παράγει μία πρωτεϊνη που ενισχύει την διαταραχή SAD, εις βάρος της διαθέσιμης σεροτονίνης. Η έρευνα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο αμερικανικό Νευροψυχοφαρμακευτικό συνέδριο.

  «Δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για το πώς τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζονται από το επίπεδο και την ένταση του φωτός, αλλά η μελέτη που διατυπώσαμε είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ανοίγει τη συζήτηση για περισσότερη έρευνα», υποστήριξε ο Sam Challis, ένας εκ των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που διεξήγαγε την μελέτη.

  Οι δανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, λένε ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν αυτό που οι άλλοι επιστήμονες είχαν υποψιαστεί – αν και στο παρελθόν έχει μελετηθεί μόνο 11 άτομα με SAD και 23 υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση.

  Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τομογραφίας εγκεφάλου (PET scan), που είναι σε θέση να δείξει με σημαντική ακρίβεια τις διαφορές στα επίπεδα της σεροτονίνης μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, φάνηκε ότι οι εθελοντές που είχαν τη διαταραχή SAD είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνης που ανταγωνίζεται την σεροτονίνη κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των επιπέδων σεροτονίνης από τον εγκέφαλό τους τον χειμώνα, ενώ στους υγιής εθελοντές δεν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.

  Η κατάθλιψη του χειμώνα

  Ο επικεφαλής της έρευνας, dr. Brenda Mc Mahon, δήλωσε:«Πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τον μηχανισμό με τον οποίο ο εγκέφαλος χρειάζεται να προσαρμόζει τα επίπεδα της σεροτονίνης με τις αλλαγές των εποχών. Το φως του ήλιου είναι αυτό που ρυθμίζει εκ φύσεως αυτά τα επίπεδα κι έτσι, όσο οι νύχτες μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και πηγαίνοντας προς τον χειμώνα μειώνονται δραστικά τα επίπεδα της σεροτονίνης».

  Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που δεν επηρεάζονται πολύ από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή καθώς σ’αυτούς δεν παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας της πρωτεϊνης SERT, η οποία καταστέλλει την δράση της σεροτονίνης, έτσι τα ενεργά επίπεδα σεροτονίνης τους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθ “όλη τη χειμερινή περίοδο.

  Ο καθηγητής Siegfried Kasper, του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας που φέτος διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της στο Βερολίνο, δήλωσε: «Φαίνεται ότι αποδείχθηκε ότι οι διακυμάνσεις της πρωτεϊνης SERT συνδέονται με την εμφάνιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Κι αυτό που τώρα πρέπει να δούμε είναι μία σειρά από θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με την διαταραχή, όπως η φωτοθεραπεία και η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία».

   Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, μειώνοντας την καφεΐνη και με τον συνδυασμό σωματικής άσκησης, μπορεί να βοηθήσει, όπως και το να περνά κανείς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, διότι – ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά – το φως θα είναι σίγουρα σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

   Από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SΑD) υποφέρουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην βόρεια Ευρώπη.

   πηγη

   [fb_button]

   Γιατί παθαίνουμε «μελαγχολία του χειμώνα»; Εγκέφαλος και σεροτονίνη δίνουν την απάντηση

   50 Σχόλια

   1. Rosario Jui 2 έτη ago
   2. Mack Mosser 2 έτη ago
   3. Liliana Keep 1 έτος ago
   4. 點綴立體修容 1 έτος ago
   5. 三合一 1 έτος ago
   6. he has a good point 1 έτος ago
   7. other 10 μήνες ago
   8. John Deere Technical Manuals 10 μήνες ago
   9. Brock 9 μήνες ago
   10. Ruth 9 μήνες ago
   11. Denyse 9 μήνες ago
   12. Morgan 9 μήνες ago
   13. Aisha 9 μήνες ago
   14. Gerardo 9 μήνες ago
   15. Francisco 8 μήνες ago
   16. Cordelia Brooks 8 μήνες ago
   17. Miki 8 μήνες ago
   18. Edgar Dasouza 8 μήνες ago
   19. Abel 8 μήνες ago
   20. Rosario Bickers 8 μήνες ago
   21. Debora 8 μήνες ago
   22. Aldo 7 μήνες ago
   23. Brent Tolleson 7 μήνες ago
   24. over here 7 μήνες ago
   25. Lashanda PBN 7 μήνες ago
   26. John Deere Repair Manuals 7 μήνες ago
   27. cbd cookies for dogs 7 μήνες ago
   28. John Deere Repair Manuals 7 μήνες ago
   29. John Deere Repair Manuals 7 μήνες ago
   30. Evita 7 μήνες ago
   31. John Deere Service Manuals 7 μήνες ago
   32. Joel 6 μήνες ago
   33. Noemi 6 μήνες ago
   34. explanation 5 μήνες ago
   35. Audrey 4 μήνες ago
   36. Eliseo 4 μήνες ago
   37. Linda Grewell 3 μήνες ago
   38. Jeffry Morreale 3 μήνες ago
   39. automated trading 3 μήνες ago