Σαν αμαρτία: καρυδόπιτα με κακάο

Η παραδοσιακή και αγαπημένη καρυδόπιτα «μπλέκει» σε γαστριμαργικές αλχημείες με το κακάο και το αποτέλεσμα; Ένα ζουμερό γλυκό, από τα χεράκια του Βασίλη Τζίμα.

    [fb_button]syntagi-karydopita-570-800x600Υλικά

    450 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    350 γραμμ. ζάχαρη
    350 γραμμ. γάλα(ζεστό)
    400 γραμμ. καρυδόψιχα αλεσμένη
    Μία πρέζα αλάτι
    250 γραμμ. βούτυρο
    1 ½ κουταλιές μπέικιν πάουντερ
    1κουταλάκι κοφτό σόδα
    6-7 κουταλιές κακάο
    4 αβγά χτυπημένα
    Για το σιρόπι

    600 γραμμ. ζάχαρη
    300 γραμμ. νερό
    1 ξύλο κανέλα
    5-6 γαρύφαλλα
    Λίγο χυμό λεμόνι
    Διαδικασία

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά. Τέλος ρίχνουμε και την καρυδόψιχα.
    Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά (να μην είναι καυτό) στο ταψί όπου θα ψήσουμε το γλυκό. Βουτυρώνουμε το σκεύος.


      Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε την ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο. Συνεχίζουμε με τα στέρεα υλικά και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
      Όταν ψηθεί το γλυκό μας το κόβουμε και το περιχύνουμε με κρύο σιρόπι.

      Σαν αμαρτία: καρυδόπιτα με κακάο