Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για όσους έχουν υπνικές διαταραχές

Rate this post

Νέα έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ σχετικά με τις επιπτώσεις του ανεπαρκούς/κακού ύπνου έρχεται να αποκαλύψει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν υπνικές διαταραχές.

  [fb_button]
  2dda965a0420311aac672c8655f64515_LΤα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονία, ακόμα και δέκα χρόνια μετά από τα πρώτα συμπτώματα διαταραγμένου και κακής ποιότητας ύπνου. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα κατάθλιψης δεν χρειάζεται να έχουν γίνει εμφανή προκειμένου να αυξηθεί αυτός ο κίνδυνος.

  Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ελεγχόμενη μελέτη επάνω σε 20 συμμετέχοντες που είχαν δείξει τάσεις αυτοκτονίας. Τα στοιχεία αυτών των ατόμων τα αντιστοίχησαν με εκείνα 400 υγιών ανθρώπων. Ο ανεπαρκής/κακής ποιότητας ύπνος ορίστηκε ως εκείνος που περιλαμβάνει δυσκολία στο να αποκοιμηθεί το άτομο ή να παραμείνει κοιμισμένο χωρίς διακοπές, να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, να μη νιώθει ξεκούραστο μετά από μια νύχτα ύπνου, ή να νιώθει έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Οι συμμετέχοντες που είχαν υπνικές διαταραχές διαπιστώθηκε ότι είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Ακόμη και μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να συνυπολογιστούν και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης, το ποσοστό παρέμεινε αυξημένο κατά 30% σε σχέση με εκείνους που είχαν κανονικό, επαρκή ύπνο.


   Οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν τον λόγο που υπάρχει αυτή η σύνδεση και ούτε έδειξαν με άμεσο τρόπο ότι οι υπνικές διαταραχές προκαλούν αυτοκτονικές τάσεις, αλλά έδειξαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν τέτοιες τάσεις υποφέρουν και από διαταραχές στον ύπνο τους.
   Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

   Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για όσους έχουν υπνικές διαταραχές

   One Response

   1. Jeramy Vatterott 15 ώρες ago