Για κλοπή τραγουδιού καταδικάστηκε ο Χατζηγιάννης

Rate this post

Για κλοπή τραγουδιού καταδικάστηκε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν εκδικάστηκε στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών η αντιδικία ανάμεσα στους μουσικούς Μιχάλη Χατζηγιάννη και Δημήτρη Παναγόπουλο, με την κατηγορία της αντιγραφής κατά του πρώτου.

  [fb_button]
  xatzigiannis_600x300Κατόπιν μαρτυρίας του μουσικολόγου, Γιάννη Φούλια, ο οποίος έκανε μουσικολογική ανάλυση των τραγουδιών των αντιδίκων, απεφάνθη πως επρόκειτο για αντιγραφή του Χατζηγιάννη εις βάρος του Παναγόπουλου.

  Δύο χρόνια μετά βγήκε η δικαστική απόφαση που δικαίωσε τον Παναγόπουλο. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφερεται μεταξύ άλλων: «…Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο (τον Μιχάλη Χατζηγιάννη) βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος (του Δημήτρη Παναγόπουλου), αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο »ΑΥΡΑ» θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι…

  Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο »Κάτι λείπει»…».

  Το τραγούδι του Δημήτρη Παναγόπουλου, με τίτλο «Αύρα» είναι σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία και όπως απεδείχθη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αντέγραψε το εναρκτήριο τετράμετρό του. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έπειτα από την απόφαση αυτή, καλείται να καταβάλλει σημαντική χρηματική αποζημίωση στον συνθέτη λόγω ηθικής βλάβης.

  Ακούστε τα δύο τραγούδια

   Για κλοπή τραγουδιού καταδικάστηκε ο Χατζηγιάννης

   7 Σχόλια

   1. Minda Knoeppel 4 μήνες ago
   2. 黑頭粉刺 1 μήνα ago