O τύμβος της Aμφιπόλεως

Rate this post

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης*
Πολύς λόγος και δημοσιότητα έχει δοθεί και δικαιολογημένα, για τον τάφο-γρίφο της ιστορικής πρωτεύουσας των Ηδωνών Θρακών της Αμφιπόλεως. Βέβαια το γεγονός είναι…σημαντικό και θέλω να καταθέσω και εγώ τις σκέψεις και γνώσεις μου για το τι είναι αυτός ο τάφος και τι προβλέπεται, ακόμη, να δούμε.

  [fb_button]

  o-timvos-tis-amfipoleos-totasaki

  Πράγματι ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε όλη την προετοιμασία από το λιμάνι της Αμφιπόλεως που ήταν τότε απέναντι από το σημερινό τύμβο-τάφο.

  Η Αμφίπολη, ως γνωστό, ήταν αποικία των Αθηνών. Την κατέκτησε όμως ο Φίλιππος Β΄ , πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου και περιήλθε στο Μακεδονικό κράτος. Ο Μέγας Αλέξανδρος, την Αμφίπολη, την είχε αγαπήσει και από τότε προφανώς θα είχε πει στον Πτολεμαίο, τον καλύτερό του στρατηγό και φίλο, ότι στην Αμφίπολη θα ήθελε να ταφεί, όταν θα ερχόταν εκείνη η στιγμή.

  Ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν στην όαση της Σίβας της Αιγύπτου. Η αρχαιολόγος κ. Σουβαλτζή πολύ καλά έσκαβε εκεί. Με εντολή όμως του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, την οποία διαβίβασε στο Ελληνικό Προξενείο, κόπηκε η ελληνική επιχορήγηση για να σταματήσουν οι ανασκαφές. Όμως η αρχαιολόγος συνέχισε με δικά της έξοδα. Αλλά δεν άντεξε το οικονομικό βάρος.

  Αν θα συνέχιζε η κ. Σουβαλτζή, ίσως λιγότερο από ένα χρόνο να είχε φτάσει στον κεντρικό τάφο. Θα τον έβρισκε όμως κενό, με μια μόνο επιγραφή, η οποία θα έλεγε ότι ο Μ. Αλέξανδρος έφυγε από εκεί και ετάφη στην Ελλάδα, στην Μακεδονία.

  Ο Πτολεμαίος είχε συνεννοηθεί με την Αμφίπολη, να ετοιμαστεί το Μεγάλο αυτό Οικουμενικό Μνημείο και σε εκείνο ακριβώς το σημείο, που να βλέπει το λιμάνι της Αμφίπολης, εκείνης της εποχής και που σήμερα γίνονται οι ανασκαφές. Αυτός ο σημερινός τάφος κτιζότανε επί 10 έως 15 χρόνια , εκείνη την εποχή, με αρχιτέκτονα τον φίλο του Μ. Αλεξάνδρου τον Δεινοκράτη.


   Όταν τελείωσαν οι εργασίες στην Αμφίπολη, ο Πτολεμαίος έφερε σε αυτό το υπέροχο μνημείο την σωρό του Μ. Αλέξανδρο, πολύ κρυφά και εμπιστευτικά, με μια χρυσή άμαξα.

   Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως ο Μ. Αλέξανδρος ταριχεύτηκε στην Αίγυπτο, όπου γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν αυτήν την τεχνική στους νεκρούς. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρθηκε και ετάφη στην Αμφίπολη ως μούμια. Επίσης θα βρεθεί δίπλα του και ένα σεντούκι το οποίο θα περιέχει πολύ προσωπικά αντικείμενά του, όπως επίσης και ένα βιβλίο, το οποίο έγραψε ο Πτολεμαίος.

   Από αυτό το βιβλίο, όταν βρεθεί, θα προκύψουν στοιχεία τόσο σημαντικά και προσωπικά μυστικά του Μ. Αλεξάνδρου, που θα αλλάξουν πολλά άγνωστα, για την Ιστορία, τεκμήρια.

   Το λιοντάρι που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του τύμβου, ήταν το σύμβολο των Μακεδόνων Βασιλέων από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι δύο Σφίγγες στην είσοδο στήθηκαν για να φυλάνε τον Μεγάλο Βασιλιά. Εκτιμάται ότι εκτός από τις Καρυάτιδες θα βρεθούν και πολλά άλλα αξιόλογα ευρήματα στον τέταρτο θάλαμο. Εδώ αναμένεται και η μεγάλη ΕΚΠΛΗΞΗ.

   Ο Μ. Αλέξανδρος αφού είχε κατακτήσει και εκπολιτίσει την Αφρική και την Ασία, ενώ σταμάτησε στις Ινδίες, γύρισε στη Βαβυλώνα και οργάνωσε μεγάλους αγώνες για να γιορτάσει το γεγονός. Μετά τις διασκεδάσεις και τελετές μοίρασε πλούσια δώρα στους αξιωματικούς και τους οπλίτες. Ακολούθως θα επέστρεφε στη Μακεδονία για να συνεχίσει, όπως είχε σχεδιάσει, την πραγματοποίηση των νέων του στόχων, που περιελάμβαναν την εκστρατεία του προς κατάκτηση της Δύσης.

   Την εποχή εκείνη, ο ρήτορας Δημοσθένης, μέγας πολέμιος των Μακεδόνων Βασιλέων, κατόρθωσε με τη ρητορική του να διχάσει τον Αθηναϊκό λαό. Οι μισοί ήθελαν να κυβερνάται η Ελλάδα από τον Φίλιππο και εν συνεχεία από τον Μ. Αλέξανδρο και οι άλλοι μισοί ήταν αντίθετοι.

   Μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας, όλη η Ελλάδα, εκτός από τους Σπαρτιάτες, ήταν υπό την επικυριαρχία των Μακεδόνων βασιλέων. Επιστρέφοντας, λοιπόν, ο Μ. Αλέξανδρος στη Μακεδονία, θα συνέχιζε την εκστρατεία του προς τη Δύση. Την εποχή αυτή βασιλέας στον Μακεδονικό θρόνο ήταν ο στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου Αντίπατρος ο Α΄. Γιος του Αντίπατρου ήταν ο Κάσσανδρος, τον οποίο προόριζε ο πατέρας του, για διάδοχό του και ο οποίος παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου, τη Θεσσαλονίκη.

   Με τη σκέψη και μόνο ότι ίσως ο Αλέξανδρος, επιστρέφοντας στην Μακεδονία, πιθανόν να μην πραγματοποιούσε την εκστρατεία του προς τη Δύση, οπότε αυτός θα έχανε τη βασιλεία του, ο Κάσσανδρος, συνωμότησε με τον Δημοσθένη, να πάει να βρει τον Αλέξανδρο κι ως συγγενής του πλέον και με δόλο να τον δηλητηριάσει.

   Πράγματι βάζοντας δηλητήριο στο ποτήρι του με το κρασί, πέτυχε τον θάνατό του. Όταν έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Κάσσανδρος, δολοφόνησε την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα, που πάντα τον θεωρούσε φονιά του γιου της και ακολούθως δολοφόνησε και τη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον 12χρονο γιο της Αλέξανδρο τον οποίο ο Μακεδονικός στρατός τον είχε επίσημα αναγορεύσει διάδοχο του μεγάλου πατέρα του, ως Αλέξανδρος ο Δ΄. Εκτιμάται ότι στον Οικουμενικό Τάφο της Αμφίπολης θα βρεθούν. Ο Μέγας Αλέξανδρος με όλα του τα προσωπικά αντικείμενα, όπως ανέφερα παραπάνω. Η σύζυγός του Ρωξάνη και ο γιός του Αλέξανδρος.

   Υπάρχει πιθανότητα, να είναι κάπου στον τάφο και η Ολυμπιάδα. Όμως αυτό είναι υπό αμφισβήτηση.

   *Επιχειρηματίας- Πλατανιά Δράμας

   Πηγή

   O τύμβος της Aμφιπόλεως

   42 Σχόλια

   1. Karin Jakowich 1 έτος ago
   2. Leslie Rajaniemi 1 έτος ago
   3. emergency dentist san antonio 12 μήνες ago
   4. 光影 11 μήνες ago
   5. 網頁設計經驗 11 μήνες ago
   6. 醫學美容 FineScan療程 11 μήνες ago
   7. 柔潤 10 μήνες ago
   8. important site 5 μήνες ago
   9. gamefly 4 μήνες ago
   10. download minecraft 3 μήνες ago
   11. g 3 μήνες ago
   12. minecraft download 3 μήνες ago
   13. blog here 2 μήνες ago
   14. Tractor Workshop Manuals 2 μήνες ago
   15. plenty of fish dating site 2 μήνες ago
   16. Kyra Whistler 2 μήνες ago
   17. www.metroclick.com 1 μήνα ago
   18. Faytech North America 1 μήνα ago
   19. This Site 1 μήνα ago
   20. click this over here now 1 μήνα ago
   21. my link 1 μήνα ago
   22. continue reading this 1 μήνα ago
   23. you can try these out 1 μήνα ago
   24. look at more info 1 μήνα ago
   25. natalielise 1 μήνα ago
   26. visit their website 4 εβδομάδες ago
   27. this content 4 εβδομάδες ago
   28. click this link now 4 εβδομάδες ago
   29. My Blog 4 εβδομάδες ago
   30. find out 4 εβδομάδες ago
   31. my wp url 4 εβδομάδες ago
   32. read review 3 εβδομάδες ago
   33. hop over to this site 3 εβδομάδες ago
   34. dating site 3 εβδομάδες ago
   35. Rosaura Mccarns 3 εβδομάδες ago
   36. reference 7 ημέρες ago
   37. additional hints 4 ημέρες ago