Peter Economides: Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, είναι οι Ελληνες! video

Rate this post

‘Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα’, λέει ο Π. Οικονομίδης. ‘Την Ελλάδα οι ξένοι συνεχίζουν να την αγαπούν. Το πρόβλημα είναι οι Ελληνες.’.

[fb_button]petereconomides_Συνέντευξη των Ελλήνων Νέων Διεθνολόγων με τον Peter Economides

Ο Πίτερ Οικονομίδης είναι σύμβουλος Επικοινωνίας [Brand and CommunicatioConsultant] και ιδρυτής της Felix BNI A.E., μιας διεθνούς εταιρείας branding consultancy με έδρα την Αθήνα ενώ ένα από τα projects που είχε αναλάβει στο παρελθόν ήταν πλάι στον Steve Jobs όντας επικεφαλής της επικοινωνιακής καμπάνιας του ‘think different’ της Apple. Μας υποδέχθηκε στο σπίτι του στην Βούλα, προσηνής και ευγενικός η συζήτηση αρχικά περιστράφηκε γύρω από την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. όπως μας είπε αρχικά ‘δεν πρέπει να είμαστε απολογητικοί είναι σαν να χτυπάς πάνω σε έναν τοίχο, αντιθέτως – πρέπει να αναδείξουμε τις ομορφιές της Ελλάδας, είναι μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας. Γιατί; διότι πολύ απλά είμαστε στο εξώφυλλο κάθε διεθνούς εφημερίδας, και πρέπει την αρνητική εικόνα να την αντιστρέψουμε σε θετική’.

Κύριε Οικονομίδη ως γνωστόν η Ελλάδα έχει μια αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, πολλοί ισχυρίζονται πως αντιστρέφεται αυτή η εικόνα σιγά σιγά, κατά την γνώμη σας πως μπορεί η Εξωτερική Πολιτική να επηρεάσει στην αντιστροφή αυτής της εικόνας;

Όλα αρχίζουν από το branding, καταναλώνουμε πολύτιμο κεφάλαιο χρησιμοποιώντας μόνο το Υπουργείο Τουρισμού, όπου ναι μεν εξάγουμε καλά την εικόνα της Ελλάδας αλλά δεν την χτίζουμε, δεν υπάρχει αντανάκλαση σε αυτή την προσπάθεια. Αναφέρομαι φυσικά στην εικόνα που είναι λες και έχει κολλήσει στην χρυσή ελληνική δεκαετία του 60’ με την Μελίνα Μερκούρη, τον Αριστοτέλη Ωνάση, Μύκονος, την Ολυμπιακή που ήταν απτίς καλύτερες αεροπορικές στον κόσμο, τον Μίκη Θεοδωράκη και φυσικά τον Ζορμπά. Είναι λες και έχει παγώσει εκεί ο χρόνος, το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι πως δεν είναι άσχημη εικόνα, είναι αντιθέτως μια καλή εικόνα. Το πρόβλημα είναι ότι κάτω από την παρούσα κρίση αυτή η εικόνα έχει γυρίσει boomerang για την Ελλάδα, διότι ο κάθε τουρίστας που έχει έρθει στην πατρίδα μας έχει γνωρίσει τον δικό του Ζορμπά, και έχει μάθει πολλά από αυτόν τον Ζορμπά, έρχεται από την Βόρεια Ευρώπη και όπως και θα ξέρετε από το γνωστό τραγούδι των Locomondo ‘Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα’, και νιώθεις αυτή την ζεστασιά και την ανάγκη για ζωή και όλα αυτά είναι πολύτιμα. Από την άλλη βλέπεις όλες αυτές τις ταινίες που έχουν βγει για αυτή την χώρα όπως, ο Ζορμπάς, το abba, είναι όλα για αυτό, αλλά πιστεύω ότι αυτή η εικόνα είναι boomerang διότι δεν προβάλουμε μια εικόνα της άλλης Ελλάδας, της δημιουργικής Ελλάδας, και αναφέρομαι σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπως ο ΚΟΡΡΕΣ, APIVITA, τα προϊόντα ΓΑΙΑ, τα κρασιά, coco mat του Μορφίδη ένας φανατικός- τρελός επιχειρηματίας και έχει κάνει απίστευτη δουλειά ανά τον κόσμο, και πιστεύω πως αυτή η εικόνα της Ελλάδας έχει κάπου χαθεί στην πορεία, δεν αναδεικνύεται πουθενά.


  Άρα, πρώτον, η Εξωτερική Πολιτική κατά την γνώμη μου πρέπει να προωθεί και αυτή την άλλη εικόνα της Ελλάδας, που το Υπ.Τουρισμού δεν θα το κάνει, και επίσης πιστεύω πώς μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του δικτύου των πρεσβειών έχει αυτή την μοναδική ικανότητα να το κάνει και ξέρω πολύ καλά ότι δεν το κάνει. Δέχομαι τηλεφωνήματα από Έλληνες ομογενείς από όλο τον κόσμο και είναι δυσαρεστημένοι και κατακριτικοί , δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει σύνδεση, δεν υπάρχει τίποτα. Οπότε ένα το κρατούμενο.

  Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι πρέπει να συνδέσουμε τους Έλληνες ανά τον κόσμο, δεν είμαστε 11 εκατομμύρια, είμαστε 20 εκατομμύρια και εάν δείτε το Ισραήλ για παράδειγμα ο τρόπος που οι Εβραίοι συνδέονται ανά τον κόσμο είναι απίστευτος και για αυτό πρέπει να προωθήσουμε αυτή την σύνδεση των ομογενών με την Ελλάδα ανά τον κόσμο.

  Μας προλάβατε αυτή θα ήταν η δεύτερη ερώτηση, δηλαδή πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την διασπορά σε αυτήν την προσπάθεια;

  Πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας! Και το τονίζω! Και πιστέψτε με έχω ταξιδέψει πολύ και έχω γνωρίσει Έλληνες ανά τον κόσμο και πάντα ακούω την ίδια ιστορία, έχουν κουραστεί να βλέπουν κάποιον κρατικό αξιωματούχοι που έρχεται από την Ελλάδα μόνο και μόνο να τους πει μια κουβέντα και μετά να πάνε για ψώνια. Έχουν κουραστεί, είναι καταθλιπτικό, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ανάδειξη και ενεργοποίηση της ομογένειας, και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί σημαντικοί Έλληνες ανά τον κόσμο. Πάρτε για παράδειγμα τον Jim Janopoulos της Fox Films, ο πρόεδρος της παρεμπιπτόντως, εδώ μιλάμε για το Hollywood! Έχουμε τον Negroponte του MIT, τον άλλον Negroponte που είναι στον ΟΗΕ, έχουμε ελληνοαμερικάνους σκηνοθέτες στο Hollywood, έχουμε την Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, τον Μπίζο ο δικηγόρος του Mandela, όλοι αυτοί διψάνε για σύνδεση, δεν πρέπει όμως να τους την ζητήσουμε διότι κανείς δεν θέλει να του ζητάνε βοήθεια, ας τους συνδέσουμε με την Ελλάδα και ας τους δώσουμε ευκαιρίες.

  Δηλαδή πιο συγκεκριμένα;

  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, όταν πέρυσι με είχαν καλέσει στην Αυστραλία για μια παρουσίαση, ένας από την κοινότητα με ρώτησε ‘Πως μπορώ να βοηθήσω την Ελλάδα;’ Και όσο περίεργο και αν σας ακούγεται του είπα να μην βοηθήσει, αντ αυτού να ψάξει για ευκαιρίες που θα ωφελήσουν τον εαυτό του και την Ελλάδα ταυτόχρονα, δεν μιλάμε για φιλανθρωπία, δεν μπορούμε να ζητιανέυουμε , πρέπει να δώσουμε, τι; Ευκαιρίες! Ώστε να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα για αυτούς τους ανθρώπους. Θα μου πείτε πως να το κάνουμε πιο εύκολα με τόση γραφειοκρατεία που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο; Εδώ θα σας δώσω άλλο ένα ένα προσωπικό μου παράδειγμα. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Νότιο Αφρική, υπήρξε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και το όνειρο της ζωής του ήταν να έρθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα για να επενδύσει και να βοηθήσει αυτό τον τόπο. Μετά από 2 εβδομάδες στην Ελλάδα γύρισε και μου είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει περεταίρω, δεν ένιωθε ασφαλείς, οι νόμοι δεν τον βοηθούσαν, έπρεπε να συναναστρέφεται με μη-επαγγελματίες, ξέρετε το σύνηθες ελληνικό στοιχείο που μας κάνει όλους την ζωή δύσκολη. Βλέπετε, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε άλλη κοινωνία γιατί ποτέ να σκεφτεί να έρθει στην Ελλάδα; Δεν έχει λογική. Αυτό με φοβίζει σε αυτή την χώρα. Οπότε υπάρχουν 2 πυλώνες πάνω σε αυτό το σκεπτικό. Νούμερο ένα: είναι πως μέσω της Εξωτερικής Πολιτικής να διορθώσουμε την εικόνα της Ελλάδας – και δεν αναφέρομαι στην πολιτική, αναφέρομαι στην προώθηση της επιχειρηματικότητας του ιδιωτικού τομέα όπου σιωπηρά γίνονται θαύματα. Νούμερο δυο πρέπει να συνδεθούμε με την Διασπορά.

  Ναι αλλά το αντεπιχείρημα είναι πως πολλοί Έλληνες δεν θέλουν καν αυτή την σύνδεση, δεν αναφερόμαστε σε αυτούς της 4ης η 5ης γενιάς, αναφερόμαστε σε αυτούς που π.χ το 2007 με τις φωτιές αποφάσισαν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα και ξαφνικά εξαφανίστηκαν τα κεφάλαια τους , αυτοί πως να θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα μετά; Νιώθουν προδομένοι.

  Μα φυσικά και νιώθουν προδομένοι! Εσείς δηλαδή πως θα νιώθατε; Ζητήστε από έναν Ελληνοαμερικάνο λεφτά για μια επένδυση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να σας τα δώσει, διότι ξέρει πολύ καλά ότι δεν ξέρει που θα καταλήξουν! Άρα όπως σας είπα και πριν πρέπει να βρούμε το κλειδί στην επανασύνδεση της Ελλάδας με την Ομογένεια.

  Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να μην ζητάει, πρέπει να είσαι αυτός που δίνει, με άλλα λόγια να δώσεις στον άλλο ευκαιρίες, με άλλα λόγια πρέπει να μιλήσεις στον άλλον για τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, να τον κάνεις να ενδιαφερθεί να ασχοληθεί με την Ελλάδα, διότι οι ομογενείς έχουν την συναισθηματική ανάγκη να το κάνουν, είναι άσχημο να ζητάς, εάν δώσεις την ευκαιρία είναι πολύ ελκυστικό. Επίσης να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, πρέπει να τους μεταχειριστείς με σεβασμό, και δεν μιλάω για κάποιο υπερβολικό σεβασμό, μιλάω για την βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια – κάντο εύκολο για εμένα, μην με κάνεις να πιστεύω ότι με κλέβεις και ότι θα ζήσω σε μια κόλαση.

  Ας πάμε σε ένα άλλο θέμα, εσείς πήρατε την απόφαση να μετακομίσετε την Ελλάδα, παρόλα αυτά πολλοί νέοι της γενιάς μας στην Ελλάδα πιστεύουν πως θα βρουν την «Γη της επαγγελίας» στο εξωτερικό, εσείς τι θα τους προτείνατε;

  Ας σοβαρευτούμε, έχω κουραστεί και εκνευριστεί με το να ακούω για αυτή την τάση φυγής όλη την ώρα, ειλικρινά. Εγώ προσωπικά θα μπορούσα να ζω σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, γιατί αποφάσισα να μείνω εδώ; Δηλαδή γιατί πιστεύουμε πως πρέπει σον και ντε να φύγουμε από την Ελλάδα; Ακούω συνέχεια να λένε νέοι ‘Αν είμουν στην Αμερική θα δεις τι θα είχα κάνει’, ειλικρινά ας τους προσγειώσει κάποιος, κάντο εδώ, ζούμε στην πιο όμορφη και πλούσια χώρα στον πλανήτη, κοιτάξτε τι έχουμε! Από τον καιρό μέχρι το Ελληνικό πνεύμα, και την Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή είμαστε στο πιο πλούσιο μέρος του κόσμου! Ονειρευόμαστε όλοι να πάμε στο Αμβούργο, ας σοβαρευτούμε, όπως σας είπα και πριν: Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα!

  Ναι αλλά με ποιους τρόπους θα πρέπει αυτή η νέα γενιά να διαχειριστεί αυτή την Ελλάδα; Υπό την έννοια ότι η δικιά μας γενιά θα κλιθεί να διαμορφώσει το μέλλον αυτής της χώρας.

  Κοιτάξτε, η γενιά μου έχει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην νέα γενιά, θα σας πρότεινα να κοιτάξετε την παρουσίαση μου πάνω στο ΓΙΝΕΤΑΙ. Αφορά μια ομιλία μου πέρυσι σε μια συνάντηση της Google όπου μίλησα για το γεγονός ότι η πιο διαδεδομένη λέξη στην Ελλάδα είναι η λέξη που αρχίζει από «μ» και η δεύτερη πιο διαδεδομένη λέξη είναι το «δεν γίνεται» και αν τις βάλουμε μαζί είναι «δεν γίνεται ρε μ…» ενώ στην συνέχεια τους λέω ΓΙΝΕΤΑΙ. Πάρτε για παράδειγμα τα παιδιά που πήγαν στην Πορτογαλία και γύρισαν με το τρόπαιο, δεν μπήκαν στο γήπεδο και είπαν «δεν γίνεται ρε μ…», μπήκαν στο γήπεδο και είπαν θα κερδίσουμε. Ο Πύρρος Δήμας δεν σήκωσε την μπάρα λέγοντας «δεν γίνεται», θα είχε καταρρεύσει, και αυτοί που έχτισαν την Ακρόπολη επίσης δεν είπαν «δεν γίνεται». Υπάρχουν δυο τρόποι για να ξεφορτωθούμε το «δεν γίνεται». Πρώτον το Δημόσιο στην χώρα μας είναι ένα χάλι, άπαξ και ασχοληθείς με αυτό τότε λες «δεν γίνεται». Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία με αυτό, τις προάλλες είχα πάει στο αεροδρόμιο και είχα αγοράσει κάποια πράγματα για την κόρη μου που μένει στην Νεα Υόρκη, εαν ήξερα τι με περίμενε δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να τα αγοράσω, με είχαν και περίμενα 3 ώρες! Ένας υπάλληλος με έστειλε στο 15, πάω στο 15 και μου δίνουν ένα χαρτί που μου έδωσε το 14, και το 15 κοιτάει έναν υπολογιστή, πατάει ένα κουμπί και μου δίνει πίσω το χαρτί, τον κοιτάω και του λέω «και τώρα τι;» και κατά τύχη κοιτάω απέναντι και είναι ένας άλλος υπάλληλος πάνω από τον εκτυπωτή, παίρνει το χαρτί και το δίνει στο νούμερο 17, και ο υπάλληλος στο νούμερο 15 μου λέει πήγαινε στο 17. Μου πήρε 3 ώρες η όλη διαδικασία! Οπότε μετά από όλο αυτό λες «δεν γίνεται»

  Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε κατά την γνώμη μου είναι το εξής: υπάρχουν πολλά έξυπνα παιδιά στην χώρα μας και υπάρχει ταυτόχρονα πολύ δίψα να δημιουργήσουν, αλλά όπως γνωρίζετε και εσείς είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στις περιστάσεις, διότι κάπως αυτά τα ικανά και έξυπνα παιδιά είναι παγιδευμένα και έτσι δεν μπορούμε να τα αναδείξουμε, πρέπει να τα φέρουμε μαζί, πιστεύω οτι υπάρχει θέληση σε αυτόν τον τομέα, και έχω προτείνει στο παρελθόν να φτιάξουμε έναν χώρο στο παλιό αεροδρόμιο και να βάλουμε τους καλύτερους νέους εκεί ώστε να αναδείξουν νέες καινοτόμες ιδέες, δυστυχώς κανείς δεν την άκουσε. Πάρτε για παράδειγμα την πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας, κάτω από το κτήριο της ίδρυσε χώρο για την ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών για νέους Έλληνες επαγγελματίες, κάνουν απίστευτη δουλειά. Και επίσης έχουμε πολλά να μάθουμε από τους Ισραηλινούς, την Sylicon Valley το Startup Chilie. Και θα το ξανατονίσω οι Ισραηλινοί αναδεικνύουν τις καινοτόμες ιδέες, επίσης θα πρότεινα στους αναγνώστες σας να διαβάσουνε το βιβλίο Start Up Nation, που αναφέρεται στην επιτυχία του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα, φοβερό βιβλίο.

  Επιπλέον, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο φόβος της αποτυχίας σε αυτή την χώρα. Υπάρχει μια κουλτούρα που λέει πως αν αποτύχεις είναι κακό, ε ξέρετε εαν είσαι αποφασισμένος να προσπαθήσεις για κάτι θα αποτύχεις κάποια στιγμή. Και πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτή την νοοτροπία που αρχίζει από την οικογένεια, «είναι ντροπή, είναι ντροπή», γιαυτό πχ και το Δημόσιο είναι ένα χάλι, αυτή η νοοτροπία της αποτυχίας πρέπει να πολεμηθεί, είναι μια φάση της γενιάς μας δεν είναι εύκολο. Παράλληλα θα πρέπει να αλλάξουν κάποιοι νόμοι όπως αυτός της χρεοκοπίας, έτσι ώστε εαν αρχίσω κάτι καινούργιο και αποτύχω να μην βρεθώ στην φυλακή. Μίλαγα τις προάλλες σε έναν Ελληνοαμερικάνο φίλο μου ο οποίος ήταν ο προϊστάμενος μου στην TWBA, ο γιος του είναι 32 χρονών και μόλις έγινε εκατομμυριούχος, απέτυχε 3 φορές αλλά αυτή την φορά πέτυχε. Με λίγα λόγια απέτυχες; Μην τα βάζεις κάτω ξαναπροσπάθησε. Και εγώ έκανα πράγματα στην εφηβεία μου, απέτυχα παταγωδώς. Και μετά πετυχαίνεις. Κοιτάξτε πάλι τους Ισραηλινούς, αυτή την νοοτροπία του φόβου της αποτυχίας δεν την έχουν.

  Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες , σαν Έλληνας της Διασποράς, τι σας έκανε να μεταφέρετε την εταιρεία σας εδώ και να εγκατασταθείτε στην Αθήνα;

  Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα! Αλήθεια! Και δεν το λέω μόνο με αυτή την έννοια της φράσης. Το λέω με την ευρύτερη έννοια, αυτός είναι ο τρόπος ζωής που διάλεξα, ήρθα εδώ και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να νοικιάσω αυτό το σπίτι, δεν βγάζω τα ίδια λεφτά με όσο θα έβγαζα στην Νεα Υορκη αλλά ξέρετε κάτι; Δεν έχει σημασία που μένεις σήμερα, ζώ εδώ και οι πελάτες μου είναι στην Βρετανία, στην Ολλανδία, Ισραήλ, Ν.Αφρική και ταξιδεύω και χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου. Και τα καταφέρνω πολύ καλά, οπότε δεν πιστεύω πως παίζει ρόλο το που μένεις σήμερα σε αντίθεση με την δεκαετία του 70’ και 80’. Δεν υπήρχε internet και δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετάξεις για την NY για μια συνάντηση. Προτιμώ να είμαι εκεί όπου εμπνέομαι καλύτερα παρά να είμαι πχ σε ένα μέρος της Β.Ευρώπης και να λέω γιατί κάθομαι σε αυτό το μουντό μέρος.


   Το καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον νέο πως η Ελλάδα σε χρειάζεται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, η πατρίδα μας χρειάζεται αυτή την νέα γενιά, είναι έξυπνη και ικανή, και αυτοί που θα φύγουν είναι οι πιο ικανοί και έχουν το μεγαλύτερο κουράγιο από όλους μας, είναι ακριβώς αυτοί που χρειάζεται η χώρα μας. Επίσης, δεν μπορείς να γυρίσεις σε έναν νέο να του πεις να μην κυνηγήσει το όνειρό του στην Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις τις βάσεις ώστε να κυνηγήσει το όνειρο του εδώ. Ξέρω εδώ το αντεπιχείρημα είναι ‘θα πάρει 20 χρόνια με αυτό το σύστημα εκπαίδευσης’. Όχι απαραίτητα, χρειάζεται αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιχειρηματικά χωριά και άλλου τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Το επαναλαμβάνω, έχουμε πολλά να μάθουμε από το Ισραήλ, την Χιλή και το Start Up Chilie – απίστευτο πρόγραμμα. Καινοτόμοι επιχειρηματίες από την Β.Ευρώπη θα ήθελαν να ζουν εδώ, γιατί όχι; Πρέπει να σκεφτούμε μεγαλύτερα διότι σκεφτόμαστε με όρους μικρομεγαλησμού αυτή την στιγμή – ‘Δεν γίνεται ρε μ…’ Γίνεται!
   [fb_button]

   πηγη

   Peter Economides: Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, είναι οι Ελληνες!

   322 Σχόλια

   1. furtdso linopv 1 έτος ago
   2. furtdso linopv 1 έτος ago
   3. Marietta Glowski 12 μήνες ago
   4. minuteman mercury vacuum 11 μήνες ago
   5. 4D 9 μήνες ago
   6. additional info 8 μήνες ago
   7. John Deere Repair Manuals 8 μήνες ago
   8. Home Renovation 8 μήνες ago
   9. Home Comfortable 8 μήνες ago
   10. Health & Fitness 8 μήνες ago
   11. News 8 μήνες ago
   12. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   13. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   14. Home Improvement 8 μήνες ago
   15. News 8 μήνες ago
   16. make money online in college 8 μήνες ago
   17. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   18. Jobs & Career 8 μήνες ago
   19. Jobs & Career 8 μήνες ago
   20. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   21. Jobs & Career 8 μήνες ago
   22. House & Home Improvement 8 μήνες ago
   23. fishing tips lake koocanusa 8 μήνες ago
   24. Fashion 8 μήνες ago
   25. News 8 μήνες ago
   26. Definition of Technology 8 μήνες ago
   27. Mobile Tech News 8 μήνες ago
   28. football scores 8 μήνες ago
   29. Web Design 8 μήνες ago
   30. student loans edu 8 μήνες ago
   31. dmca 8 μήνες ago
   32. Legal 8 μήνες ago
   33. dmca 7 μήνες ago
   34. New technology 7 μήνες ago
   35. Scottsdale Nail Salon 7 μήνες ago
   36. Travel 7 μήνες ago
   37. Health 7 μήνες ago
   38. Web Design 7 μήνες ago
   39. health arthritis 7 μήνες ago
   40. Fashion For Passion 7 μήνες ago
   41. seo san antonio 7 μήνες ago
   42. film streaming 7 μήνες ago
   43. sex 7 μήνες ago
   44. Web Design 7 μήνες ago
   45. Gaming Tools 7 μήνες ago
   46. New Electronics 7 μήνες ago
   47. Residential 7 μήνες ago
   48. Croitoru Iulian 7 μήνες ago
   49. Dmca 7 μήνες ago
   50. News 7 μήνες ago
   51. Home Improvement 7 μήνες ago
   52. Technology 7 μήνες ago
   53. Travel & Leisure 7 μήνες ago
   54. Technology 7 μήνες ago
   55. Technology 7 μήνες ago
   56. Dmca 7 μήνες ago
   57. agen tour travel terpercaya 7 μήνες ago
   58. Dmca 7 μήνες ago
   59. Dmca 7 μήνες ago
   60. organic gardening tips 7 μήνες ago
   61. film en streaming vf 7 μήνες ago
   62. watch online 7 μήνες ago
   63. Fashion 7 μήνες ago
   64. film streaming 7 μήνες ago
   65. diabetic diet 7 μήνες ago
   66. streaming vf 7 μήνες ago
   67. streaming vf 7 μήνες ago
   68. News 7 μήνες ago
   69. Woman 7 μήνες ago
   70. travel 7 μήνες ago
   71. technology 7 μήνες ago
   72. Wedding 7 μήνες ago
   73. Travel & Leisure 7 μήνες ago
   74. travel inspiration 7 μήνες ago
   75. w88 thailand facebook 7 μήνες ago
   76. computer & technology 7 μήνες ago
   77. computer & technology 7 μήνες ago
   78. healthy recipes 7 μήνες ago
   79. computer & technology 7 μήνες ago
   80. Computer Parts 7 μήνες ago
   81. business update 7 μήνες ago
   82. your credit repair service 7 μήνες ago
   83. warehouse 7 μήνες ago
   84. Home Improvement 7 μήνες ago
   85. Home Improvement 7 μήνες ago
   86. visual art 7 μήνες ago
   87. health backpain 7 μήνες ago
   88. Fashion 7 μήνες ago
   89. News 7 μήνες ago
   90. 80s fashion 7 μήνες ago
   91. News 7 μήνες ago
   92. Home Improvement 7 μήνες ago
   93. Home Improvement 7 μήνες ago
   94. health skin care 7 μήνες ago
   95. hotel ideas 7 μήνες ago
   96. News 7 μήνες ago
   97. Home Improvement 7 μήνες ago
   98. Health 7 μήνες ago
   99. Home Improvement 7 μήνες ago
   100. film gratuit 7 μήνες ago
   101. Fashion 7 μήνες ago
   102. Allie Haze 7 μήνες ago
   103. Web Design 7 μήνες ago
   104. retirement quotes 7 μήνες ago
   105. Home Improvement 7 μήνες ago
   106. Art Entertainment 7 μήνες ago
   107. Travel & Tour 7 μήνες ago
   108. Travel 7 μήνες ago
   109. News 7 μήνες ago
   110. buy a house 7 μήνες ago
   111. computer store 7 μήνες ago
   112. health department 7 μήνες ago
   113. computer product 7 μήνες ago
   114. Home Improvement 7 μήνες ago
   115. Home Improvement 7 μήνες ago
   116. dating games 7 μήνες ago
   117. getting investors 7 μήνες ago
   118. Home Improvement 7 μήνες ago
   119. Home Improvement 7 μήνες ago
   120. Technology Computer 7 μήνες ago
   121. business management 7 μήνες ago
   122. Eletmod Magazin 7 μήνες ago
   123. intelleral 7 μήνες ago
   124. Business and Finance 7 μήνες ago
   125. sertifikasi iso 9001 7 μήνες ago
   126. auto sales 7 μήνες ago
   127. Digital Marketing 7 μήνες ago
   128. Travel 7 μήνες ago
   129. Best Nail Salon Scottsdale 7 μήνες ago
   130. Business 7 μήνες ago
   131. Travel 7 μήνες ago
   132. Web Design 7 μήνες ago
   133. Health 7 μήνες ago
   134. be wedding organizer 7 μήνες ago
   135. europe hotels and resorts 7 μήνες ago
   136. Fashion 7 μήνες ago
   137. Pets 7 μήνες ago
   138. satta matka 7 μήνες ago
   139. Travel 7 μήνες ago
   140. Home Improvement 7 μήνες ago
   141. american cuisine 7 μήνες ago
   142. internet speed 7 μήνες ago
   143. Business 7 μήνες ago
   144. medicine 7 μήνες ago
   145. Career And Jobs 7 μήνες ago
   146. business magazine 6 μήνες ago
   147. holistic medicine 6 μήνες ago
   148. Web Design 6 μήνες ago
   149. online education 6 μήνες ago
   150. heater 6 μήνες ago
   151. windows 7 free puzzle games 6 μήνες ago
   152. line of credit 6 μήνες ago
   153. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   154. Home Improvement 6 μήνες ago
   155. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   156. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   157. Sports 6 μήνες ago
   158. book cheap car hire 6 μήνες ago
   159. Business & Finance 6 μήνες ago
   160. Home Improvement 6 μήνες ago
   161. Automotive 6 μήνες ago
   162. Pets 6 μήνες ago
   163. Health And Fitness 6 μήνες ago
   164. Business & Finance 6 μήνες ago
   165. Education 6 μήνες ago
   166. Shopping And Fashion 6 μήνες ago
   167. Health 6 μήνες ago
   168. Health And Fitness 6 μήνες ago
   169. Technnology 6 μήνες ago
   170. Business & Finance 6 μήνες ago
   171. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   172. white house renovation 2018 6 μήνες ago
   173. Technnology 6 μήνες ago
   174. Business & Finance 6 μήνες ago
   175. Food 6 μήνες ago
   176. Fashion & Shopping 6 μήνες ago
   177. Pets 6 μήνες ago
   178. Pets 6 μήνες ago
   179. debt relief 6 μήνες ago
   180. Health And Fitness 6 μήνες ago
   181. Pets 6 μήνες ago
   182. Health And Fitness 6 μήνες ago
   183. Parallel Profits Bonus 6 μήνες ago
   184. Education 6 μήνες ago
   185. Home Improvement 6 μήνες ago
   186. Business & Finance 6 μήνες ago
   187. voirfilms 6 μήνες ago
   188. grouphash cloud mining 6 μήνες ago
   189. Dating 6 μήνες ago
   190. satta matka 6 μήνες ago
   191. Technnology 6 μήνες ago
   192. on this site 6 μήνες ago
   193. You can find out more here 6 μήνες ago
   194. Business & Finance 6 μήνες ago
   195. Business & Finance 6 μήνες ago
   196. Business & Finance 6 μήνες ago
   197. Business & Finance 6 μήνες ago
   198. Business & Finance 6 μήνες ago
   199. Technology 6 μήνες ago
   200. Technology 6 μήνες ago
   201. Sports 6 μήνες ago
   202. Business & Finance 6 μήνες ago
   203. Home Improvement 6 μήνες ago
   204. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   205. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   206. Home Improvement 6 μήνες ago
   207. Home Improvement 6 μήνες ago
   208. Business & Finance 6 μήνες ago
   209. Business & Finance 6 μήνες ago
   210. Art And Entertainment 6 μήνες ago
   211. Business & Finance 6 μήνες ago
   212. Food 6 μήνες ago
   213. Home Improvement 6 μήνες ago
   214. Business & Finance 6 μήνες ago
   215. Health And Fitness 6 μήνες ago
   216. Business & Finance 6 μήνες ago
   217. Business & Finance 6 μήνες ago
   218. Business & Finance 6 μήνες ago
   219. Business & Finance 6 μήνες ago
   220. Business & Finance 6 μήνες ago
   221. Business & Finance 6 μήνες ago
   222. Business & Finance 6 μήνες ago
   223. Computer & Technology 6 μήνες ago
   224. kitchen remodel cost 6 μήνες ago
   225. automotive engineering 6 μήνες ago
   226. Health & Fitness 6 μήνες ago
   227. Advocate 6 μήνες ago
   228. Computer & Technology 6 μήνες ago
   229. Games 6 μήνες ago
   230. Health 6 μήνες ago
   231. technology education 6 μήνες ago
   232. Stainless Steel Angle 6 μήνες ago
   233. agen judi bola 6 μήνες ago
   234. Katie Zuniga 6 μήνες ago
   235. business types 6 μήνες ago
   236. Car & Automotive 6 μήνες ago
   237. Dining Room 6 μήνες ago
   238. importance of recreation 6 μήνες ago
   239. programming language 6 μήνες ago
   240. drum 6 μήνες ago
   241. Games 6 μήνες ago
   242. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   243. definition of education 6 μήνες ago
   244. Arts & Entertainment 6 μήνες ago
   245. Business & Finance 6 μήνες ago
   246. travel souvenir 6 μήνες ago
   247. renovation 5 μήνες ago
   248. england fashion 5 μήνες ago
   249. music and audio 5 μήνες ago
   250. Business & Finance 5 μήνες ago
   251. computer product 5 μήνες ago
   252. brand fashion shop 5 μήνες ago
   253. Car & Automotive 5 μήνες ago
   254. Business 5 μήνες ago
   255. fashion accessory 5 μήνες ago
   256. internet access 5 μήνες ago
   257. football  5 μήνες ago
   258. travel souvenir 5 μήνες ago
   259. recreation & park 5 μήνες ago
   260. Shop 5 μήνες ago
   261. Car & Automotive 5 μήνες ago
   262. Travel 5 μήνες ago
   263. Web Hosting 5 μήνες ago
   264. Car & Automotive 5 μήνες ago
   265. Car & Automotive 5 μήνες ago
   266. Car & Automotive 5 μήνες ago
   267. Car & Automotive 5 μήνες ago
   268. Car & Automotive 5 μήνες ago
   269. Baby & Parenting 5 μήνες ago
   270. Automotive 5 μήνες ago
   271. Travel Guides 5 μήνες ago
   272. scuba diving phuket 5 μήνες ago
   273. Drawings 5 μήνες ago
   274. Cheap Vacations 5 μήνες ago
   275. arts and crafts night ideas 5 μήνες ago
   276. Healthy Life 5 μήνες ago
   277. Healthy 5 μήνες ago
   278. Shopping Catalogs 5 μήνες ago
   279. alaska hiking packing list 5 μήνες ago
   280. sports disciplines athletics 5 μήνες ago
   281. band song web music 5 μήνες ago
   282. how to start a business 5 μήνες ago
   283. health insurance 5 μήνες ago
   284. technician 5 μήνες ago
   285. Pets 4 μήνες ago
   286. Tour & Travel 4 μήνες ago
   287. Tour & Travel 4 μήνες ago
   288. Health 4 μήνες ago
   289. the 7 arts 4 μήνες ago
   290. Pets 4 μήνες ago
   291. Home 4 μήνες ago
   292. Business Marketing 4 μήνες ago
   293. economic news today 4 μήνες ago
   294. Home Decor 4 μήνες ago
   295. Furniture Modern 4 μήνες ago
   296. Yoga Online 4 μήνες ago
   297. Bathroom Design 4 μήνες ago
   298. Business Reference 4 μήνες ago
   299. Travel Guides 4 μήνες ago
   300. Business Plan 3 μήνες ago
   301. Apps Technology 3 μήνες ago
   302. Fashion Shop 3 μήνες ago
   303. obat hammer of thor 3 μήνες ago
   304. game poker online 3 μήνες ago
   305. why not try these out 1 μήνα ago
   306. go to this web-site 6 ημέρες ago
   307. John Deere Service Manuals 4 ημέρες ago
   308. Online business 1 ημέρα ago
   309. Business daily 1 ημέρα ago