Μέσω eBay θα πωληθούν 350 κρατικά αυτοκίνητα – Περιλαμβάνεται και η θωρακισμένη BMW του Βενιζέλου

Rate this post

Για ακόμη μία φορά στη χώρα μας τέθηκε θέμα κατάργησης των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία ανέκαθεν έμπαιναν…στο μάτι των πολιτών.

tromaktiko (26)Mercedes, BMW, Lexus συνήθιζαν να συνοδεύουν τα δημόσια πρόσωπα. Η θωρακισμένη BMW του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελούσε ένα από τα τελευταία απομεινάρια των «χλιδάτων» εποχών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως άλλωστε έχουν κάνει και οι προκάτοχοί του, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθούν υπουργικά και βουλευτικά αυτοκίνητα, να καταργηθούν τα ακριβά και να εξοικονομηθούν πόροι.

Ωστόσο, οι πολίτες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό, αναρωτήθηκαν από μέσα τους «μα πόσα είναι τα κρατικά αυτοκίνητα και πόσα χρήματα δαπανά το Ελληνικό Δημόσιο;». Και όμως, ούτε το ίδιο το κράτος φαίνεται να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που διαθέτει σε υπουργεία, δήμους, υπηρεσίες, από ποιους χρησιμοποιούνται, πόση είναι η δαπάνη κίνησης και συντήρησής τους.


  Το καλοκαίρι του 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΙΜΗΔ) πήρε πρωτοβουλία να δημιουργήσει Μητρώο Κρατικών Αυτοκινήτων, με σκοπό να καταγραφούν όλα τα οχήματα του Δημοσίου. Κάτι όμως που δεν ευοδώθηκε, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου.

  Οπως και για πολλά άλλα σχετικά με το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι και για τα κρατικά αυτοκίνητα, οι φορείς που έχουν την ευθύνη είναι πολλοί και διαφορετικοί. Για τα βουλευτικά αρμόδια είναι η Βουλή, για αυτά των δήμων η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλών άλλων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και ορισμένα αυτοκίνητα αγοράζονται από τα ίδια τα υπουργεία.

  Οι κατάλογοι των προσώπων που δικαιούνται κρατικά αυτοκίνητα είναι ατελείωτοι. Εκτός των προφανών, υπουργών, βουλευτών κ.ά., οχήματα δικαιούνται εκατοντάδες άλλα πρόσωπα, από γενικούς γραμματείς Περιφερειών, πρυτάνεις, επάρχους, ανώτατους αξιωματικούς Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, μέχρι συζύγους αποβιωσάντων πρωθυπουργών!

  Ετσι, όταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε τη δημιουργία του Μητρώου δεν είχε υπό την εποπτεία του το σύνολο των αυτοκινήτων.

  Το 2006, τα κρατικά αυτοκίνητα υπολογίστηκαν σε 57.654 (!), με ετήσιο κόστος κίνησης – συντήρησης – επισκευών τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 μειώθηκαν στις 44.000 και το ετήσιο κόστος τους στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας στις πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως μόνο τα υπουργεία διαθέτουν 700 αυτοκίνητα.

  Σύμφωνα με στοιχεία για τα αυτοκίνητα που διατίθενται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή το 2013 από τον τότε υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, το υπουργείο διαθέτει στο στόλο του 153 αυτοκίνητα.

  Από αυτά, τα 70 είναι προς κάλυψη των αναγκών της πολιτικής ηγεσίας και των υπόλοιπων εξυπηρετούμενων προσώπων και τα 83 έχουν διατεθεί για χρήση σε άλλες υπηρεσίες. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εξυπηρετούνται με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και την Ευρωβουλή, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, καθώς και ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί.

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2012 το κόστος για την κίνηση και τη λειτουργία των οχημάτων (του στόλου του ΥΔΙΜΗΔ) που χρησιμοποιούνταν από την πολιτική ηγεσία ανήλθε σε 269.122 ευρώ.

  Σκοπός του Μητρώου ήταν η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Αμεση προϋπόθεση ήταν η σταδιακή απόσυρση από την κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων άνω των 1.400 κυβικών, κάτι που είχε αποφασιστεί ήδη από το 2010 (ΚΥΑ 129/2534/2010). Ωστόσο, οι υπηρεσίες δεν συμμορφώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις που αφορούν στην κίνηση των οχημάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκδώσει τις αντίστοιχες αποφάσεις εξαίρεσης από την απόσυρση», όπως αναφέρεται στην απόφαση του 2013.

  Kόστος 3 εκατ. ευρώ για τα 322 βουλευτικά οχήματα

  Πιο ξεκάθαρη μοιάζει η εικόνα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Αυτά ανέρχονται σε 322, όσοι είναι δηλαδή οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές. Οι βουλευτές της Αττικής έχουν δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου έως 1.400 κυβικά, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι 1.800 κυβικά. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν τα αγοράζει η Βουλή, αλλά είναι μακροχρόνια μισθωμένα με τη διαδικασία του leasing. Το μίσθωμα ανέρχεται στα 750 ευρώ το μήνα για τα οχήματα έως 1.400 κυβικών και στα 1.200 ευρώ το μήνα για εκείνα που είναι έως 1.800 κυβικά.

  Τα αυτοκίνητα αυτά έχουν συμβατικές πινακίδες, τα παίρνουν οι βουλευτές όταν εκλεγούν και τα χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος της θητείας τους. Εχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι χρήση θέλουν και να πηγαινοέρχονται με αυτά στην επαρχία. Τα καύσιμα επιβαρύνουν τους χρήστες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια δαπάνη για τα βουλευτικά οχήματα ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία σύμβαση έληξε τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανανεώθηκε μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2015, με τη Βουλή να πετυχαίνει κατά 500.000 ευρώ καλύτερη συμφωνία.

  Αλαλούμ με τα αυτοκίνητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Στο Δήμο Αθηναίων ο συνολικός στόλος ανέρχεται σε 709 οχήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακόμη και τα οχήματα καθαριότητας.

  Ενα αλαλούμ επικρατεί και μεταξύ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και παράγοντες των δήμων.

  Οπως φαίνεται, ο κάθε δήμος διαχειρίζεται τα δικά του αυτοκίνητα, για τα οποία καλύπτει επίσης το κόστος συντήρησης και επισκευών.

  Ενδεικτικά, στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Δήμου, Βασίλη Ολυμερόπουλο, ο συνολικός στόλος ανέρχεται σε 709 οχήματα.

  Βέβαια σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα οχήματα καθαριότητας, τα απορριμματοφόρα κ.ά. Αυτοκίνητα προσωπικής χρήσης διαθέτουν, εκτός του δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι, ο γενικός γραμματέας καθώς και οι πρόεδροι των Οργανισμών.

  Εκτός από δύο αυτοκίνητα, όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων είναι κάτω των 1.400 κυβικών, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ολυμερόπουλο, οι αντιδήμαρχοι δεν παίρνουν τα αυτοκίνητα που τους αναλογούν στα σπίτια τους, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο για υπηρεσιακές ανάγκες.

  Ωστόσο, τα οχήματα είναι πολλών ετών. Το κόστος συντήρησης όλου του στόλου του Δήμου Αθηναίων για την τριετία 2014 – 2017 ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

  Σε ηλεκτρονική δημοπρασία θα πωληθεί η BMW Βενιζέλου των 750.000 ευρώ

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας Βουλής εμφανίστηκε στη Βουλή με ένα αυτοκίνητο μάρκας Skoda.

  Η τεθωρακισμένη BMW του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία μπήκε αμέσως στο στόχαστρο με την αλλαγή της κυβέρνησης, αποτελεί την τελευταία ίσως ένδειξη ότι τα χρόνια πριν από την κρίση όλα τα δημόσια πρόσωπα κυκλοφορούσαν με χλιδάτα και πανάκριβα αυτοκίνητα.

  Η κυβέρνηση αναζητά υποψήφιους αγοραστές τόσο για τη συγκεκριμένη BMW όσο για και την «αδερφή» της, αξίας 750.000 έκαστη. Και οι δύο είχαν αγοραστεί επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.

  Η πρώτη, όπως είναι γνωστό, προοριζόταν για τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά κατέληξε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πουληθεί με… ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Στο ελληνικό «e-bay» θα μπουν ακόμα 350 αυτοκίνητα από το στόλο των υπουργείων, ο οποίος θα μειωθεί κατά 50%, ως απόρροια του σχεδίου για περικοπή των δαπανών.


   Η δεύτερη BMW προοριζόταν για τον εκάστοτε υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και κατέληξε στο στόλο των πρωθυπουργικών αυτοκινήτων. Η πρώτη της εμφάνιση ως πρωθυπουργικού αυτοκινήτου είχε γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πάει με αυτή να παραλάβει την Ανγκελα Μέρκελ.

   Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την πώλησή τους αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξοικονομούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα σέρβις και τα καύσιμά τους. Την ημέρα πάντως της ορκωμοσίας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε με ασημί Skoda.

   πηγη

   256 Σχόλια

   1. Blaine Ledon 8 μήνες ago
   2. Joan Gantert 8 μήνες ago
   3. Anthony Lenoue 7 μήνες ago
   4. Alex Neumeier 7 μήνες ago
   5. www.boostersite.com 7 μήνες ago
   6. prepping for tile floor 6 μήνες ago
   7. 亮彩保濕口紅 4 μήνες ago
   8. 康和堂 4 μήνες ago
   9. important source 3 μήνες ago
   10. John Deere Technical Manuals 3 μήνες ago
   11. Home Interior 3 μήνες ago
   12. u fashion frankston 3 μήνες ago
   13. News 3 μήνες ago
   14. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   15. Health & Fitness 3 μήνες ago
   16. Health & Fitness 3 μήνες ago
   17. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   18. Health & Fitness 3 μήνες ago
   19. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   20. make money online qatar 3 μήνες ago
   21. Home Improvement 3 μήνες ago
   22. Jobs & Career 3 μήνες ago
   23. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   24. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   25. News 3 μήνες ago
   26. News 3 μήνες ago
   27. Fashion 3 μήνες ago
   28. Computer Software 3 μήνες ago
   29. emerging technology 3 μήνες ago
   30. Technology and Website 3 μήνες ago
   31. Software Online 3 μήνες ago
   32. Women’S Clothing 3 μήνες ago
   33. plumbing system 3 μήνες ago
   34. Law & Legal 3 μήνες ago
   35. Pets 3 μήνες ago
   36. dmca 3 μήνες ago
   37. Music Arts & Entertainments 3 μήνες ago
   38. Pets 3 μήνες ago
   39. Pets 3 μήνες ago
   40. Shopping And Fashion 3 μήνες ago
   41. Legal 3 μήνες ago
   42. dmca 3 μήνες ago
   43. Modern technology 3 μήνες ago
   44. nail scottsdale 3 μήνες ago
   45. Home Improvement 3 μήνες ago
   46. casino game 3 μήνες ago
   47. health anxiety 3 μήνες ago
   48. Web Design 3 μήνες ago
   49. Fashion For Passion 3 μήνες ago
   50. Fashion 2 μήνες ago
   51. anal 2 μήνες ago
   52. film complet 2 μήνες ago
   53. Dmca 2 μήνες ago
   54. toko laptop murah 2 μήνες ago
   55. Technology 2 μήνες ago
   56. Technology 2 μήνες ago
   57. Technology 2 μήνες ago
   58. Dmca 2 μήνες ago
   59. Attorney 2 μήνες ago
   60. Dmca 2 μήνες ago
   61. Dmca 2 μήνες ago
   62. Home Improvement 2 μήνες ago
   63. regarder film streaming 2 μήνες ago
   64. Latest technology 2 μήνες ago
   65. New Gadgets 2 μήνες ago
   66. Fashion 2 μήνες ago
   67. streaming vf 2 μήνες ago
   68. stream complet 2 μήνες ago
   69. shoes online shopping 2 μήνες ago
   70. jasa digital marketing 2 μήνες ago
   71. w88vn.com 2 μήνες ago
   72. film gratuit 2 μήνες ago
   73. Website & Web Design 2 μήνες ago
   74. Website & Web Design 2 μήνες ago
   75. w88 casino online thailand 2 μήνες ago
   76. jual souvenir tumbler murah 2 μήνες ago
   77. Business Variety 2 μήνες ago
   78. computer & technology 2 μήνες ago
   79. computer & technology 2 μήνες ago
   80. Home Improvement 2 μήνες ago
   81. warehouse 2 μήνες ago
   82. sex 2 μήνες ago
   83. Home Improvement 2 μήνες ago
   84. Home Improvement 2 μήνες ago
   85. Bangkok hotels 2 μήνες ago
   86. Health 2 μήνες ago
   87. News 2 μήνες ago
   88. News 2 μήνες ago
   89. Scrabble Games 2 μήνες ago
   90. netbook product 2 μήνες ago
   91. Fashion 2 μήνες ago
   92. Free Mining Bitcoin 2 μήνες ago
   93. health hemorrhoids 2 μήνες ago
   94. home based business ideas 2 μήνες ago
   95. Home Improvement 2 μήνες ago
   96. Home Improvement 2 μήνες ago
   97. internet marketing services 2 μήνες ago
   98. Home Improvement 2 μήνες ago
   99. Link 2 μήνες ago
   100. www.w88club.com 2 μήνες ago
   101. online shopping 247 2 μήνες ago
   102. film streaming 2 μήνες ago
   103. tee 2 μήνες ago
   104. Allie Haze 2 μήνες ago
   105. retirement quotes 2 μήνες ago
   106. Home Improvement 2 μήνες ago
   107. Home Improvement 2 μήνες ago
   108. Art Entertainment 2 μήνες ago
   109. Travel & Tour 2 μήνες ago
   110. time management tips 2 μήνες ago
   111. Health 2 μήνες ago
   112. News 2 μήνες ago
   113. computer programming 2 μήνες ago
   114. medicine 2 μήνες ago
   115. Home Improvement 2 μήνες ago
   116. Art Entertainment 2 μήνες ago
   117. Home Improvement 2 μήνες ago
   118. Home Improvement 2 μήνες ago
   119. Business and Finance 2 μήνες ago
   120. business plan 2 μήνες ago
   121. click here 2 μήνες ago
   122. intelleral 2 μήνες ago
   123. Technology Computer 2 μήνες ago
   124. sertifikasi iso 2 μήνες ago
   125. Entertainment 2 μήνες ago
   126. hard gel nail scottsdale 2 μήνες ago
   127. Travel 2 μήνες ago
   128. Fashion 2 μήνες ago
   129. be wedding organizer 2 μήνες ago
   130. Utoptens.com 2 μήνες ago
   131. qatar career classifieds 2 μήνες ago
   132. Women 2 μήνες ago
   133. homeopathic medicine 2 μήνες ago
   134. netbook product 2 μήνες ago
   135. fighting games 2 μήνες ago
   136. Career And Jobs 2 μήνες ago
   137. new business 2 μήνες ago
   138. alternative medicine 2 μήνες ago
   139. Dating 2 μήνες ago
   140. ministry of education 2 μήνες ago
   141. kids health 2 μήνες ago
   142. air cond 2 μήνες ago
   143. website link 1 μήνα ago
   144. Daniela Lafarga 1 μήνα ago
   145. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   146. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   147. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   148. Health And Fitness 1 μήνα ago
   149. Business & Finance 1 μήνα ago
   150. streaming vf 1 μήνα ago
   151. Health And Fitness 1 μήνα ago
   152. Technnology 1 μήνα ago
   153. Home Improvement 1 μήνα ago
   154. Pets 1 μήνα ago
   155. Education 1 μήνα ago
   156. Business & Finance 1 μήνα ago
   157. Business & Finance 1 μήνα ago
   158. Technnology 1 μήνα ago
   159. Technnology 1 μήνα ago
   160. Real Estate 1 μήνα ago
   161. Food 1 μήνα ago
   162. Shopping And Fashion 1 μήνα ago
   163. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   164. Pets 1 μήνα ago
   165. Home Improvement 1 μήνα ago
   166. Pets 1 μήνα ago
   167. debt relief 1 μήνα ago
   168. Health And Fitness 1 μήνα ago
   169. Health And Fitness 1 μήνα ago
   170. Home Improvement 1 μήνα ago
   171. follow me 1 μήνα ago
   172. matka games 1 μήνα ago
   173. Home Improvement 1 μήνα ago
   174. voirfilms 1 μήνα ago
   175. grouphash cloud mining 1 μήνα ago
   176. Baby & Parenting 1 μήνα ago
   177. Home Improvement 1 μήνα ago
   178. Home Improvement 1 μήνα ago
   179. Find out more here 1 μήνα ago
   180. Business & Finance 1 μήνα ago
   181. Business & Finance 1 μήνα ago
   182. Business & Finance 1 μήνα ago
   183. Technology 1 μήνα ago
   184. Sports 1 μήνα ago
   185. Business & Finance 1 μήνα ago
   186. timeshare good deal 1 μήνα ago
   187. Business & Finance 1 μήνα ago
   188. Business & Finance 1 μήνα ago
   189. Shopping And Fashion 1 μήνα ago
   190. Business & Finance 1 μήνα ago
   191. House & Home Improvement 1 μήνα ago
   192. Food 1 μήνα ago
   193. Automotive 1 μήνα ago
   194. Automotive 1 μήνα ago
   195. Real Estate 1 μήνα ago
   196. Business & Finance 1 μήνα ago
   197. Business & Finance 1 μήνα ago
   198. Business & Finance 1 μήνα ago
   199. Education 4 εβδομάδες ago
   200. used cars 4 εβδομάδες ago
   201. Health & Fitness 4 εβδομάδες ago
   202. Business & Finance 4 εβδομάδες ago
   203. service business break even analysis 4 εβδομάδες ago
   204. situs judi bola 4 εβδομάδες ago
   205. Piedad Wellborn 4 εβδομάδες ago
   206. Business & Finance 3 εβδομάδες ago
   207. applied technology 3 εβδομάδες ago
   208. medicine 3 εβδομάδες ago
   209. flight 3 εβδομάδες ago
   210. Kelvin Blamer 3 εβδομάδες ago
   211. brand fashion shop 3 εβδομάδες ago
   212. Computer & Technology 3 εβδομάδες ago
   213. diet 3 εβδομάδες ago
   214. vacation secret 3 εβδομάδες ago
   215. Business & Finance 3 εβδομάδες ago
   216. Business 2 εβδομάδες ago
   217. spalding product 2 εβδομάδες ago
   218. home improvement 2 εβδομάδες ago
   219. kids health 2 εβδομάδες ago
   220. Computer & Technology 2 εβδομάδες ago
   221. House & Home Improvement 2 εβδομάδες ago
   222. music and audio 2 εβδομάδες ago
   223. definition of art 2 εβδομάδες ago
   224. shoes bramd shop 2 εβδομάδες ago
   225. Computer & Technology 2 εβδομάδες ago
   226. mobile web development 2 εβδομάδες ago
   227. computer programming 2 εβδομάδες ago
   228. Automotive 2 εβδομάδες ago
   229. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   230. House & Home Improvement 1 εβδομάδα ago
   231. Technology 1 εβδομάδα ago
   232. Emmett 1 εβδομάδα ago
   233. desktop computer builder 2 ημέρες ago
   234. Car & Automotive 2 ημέρες ago
   235. Home 2 ημέρες ago
   236. Travel 2 ημέρες ago
   237. Automotive 2 ημέρες ago
   238. Car & Automotive 1 ημέρα ago
   239. Car & Automotive 1 ημέρα ago
   240. Car & Automotive 1 ημέρα ago
   241. Car & Automotive 15 λεπτά ago