Πώς μπορείς να θέσεις όρια σε ένα παιδί;

Rate this post

Είναι κάτι που τρομάζει τους γονείς. Οι περισσότεροι λόγω της αγωνίας αλλά και της άγνοιας τους ταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο άκρα.

  [fb_button]
  7ca1263a39225c3a9ef2a150e92906fd_LΚάποιες φορές θέτουν αυστηρά και άκαμπτα όρια και κάποιες φορές δίνουν απόλυτη ελευθερία. Πώς όμως οι γονείς μπορούν να θέσουν όρια; Μπορεί να μπει όριο στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των παιδιών με τις φωνές και την ένταση; Τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν χωρίς όρια;

  Τα όρια είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Χωρίς αυτά νιώθουν ανασφάλεια. Ωστόσο, ο τρόπος που θέτονται απ΄τους γονείς επηρεάζει την προσωπικότητά τους.

  Για παράδειγμα, οι φωνές και η ένταση δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση. Μπορεί να δίνουν άμεση λύση μια δεδομένη στιγμή, όμως δημιουργούν προβλήματα. Επειδή στα παιδιά ακόμα ο εγκέφαλος διαπλάθεται, πολλές ζημιές που γίνονται είναι μόνιμες. Και αυτό θα τα επηρεάσει σ΄όλη τους την ζωή. Στον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στο σχολείο, στο πως θα επικοινωνήσουν, πως θα συμπεριφερθούν στις σχέσεις τους. Θα αισθάνονται άσχημα απέναντι στους άλλους, δε θα είναι αυτόνομα, δε θα είναι αυθεντικά. Η στάση που πρέπει να έχει ένας γονέας είναι αυστηρότητα με αγάπη, δηλαδή πρέπει οι γονείς να θέτουν όρια, «μέχρι εκεί μπορείς να πας, παραπάνω δεν μπορείς να πας». Το χρειάζεται αυτό και το ίδιο το παιδί και εάν δεν έχουν μπει όρια στο παιδί, αγχώνεται. Χρειάζεται η λεγόμενη«τρυφερή αυστηρότητα».


   Οι γονείς οφείλουν να θέτουν όρια και κανόνες προκείμενου τα παιδιά να μάθουν τι είναι καλό και τι όχι.Ποιες είναι αξίες και οι αρχές της οικογένειας τους. Απ΄την άλλη τα παιδιά οφείλουν να δοκιμάσουν τα όρια αυτά διεκδικώντας πράγματα και διαμορφώνοντας τη δική τους προσωπικότητα.

   πηγη

   Πώς μπορείς να θέσεις όρια σε ένα παιδί;

   11 Σχόλια

   1. Lelia Letalien 4 μήνες ago
   2. emergency reporting service 3 μήνες ago
   3. 化妝綿 2 μήνες ago
   4. his explanation 2 εβδομάδες ago