Πόσο επηρεάζει το ντύσιμο την ψυχολογία μας;

Rate this post

closet1_h_633_451Τα ρούχα μας αποτελούν προέκταση του εαυτού μας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια. Πολλά κρυμμένα μηνύματα μπορεί να αποκαλυφθούν από την προσεκτική παρατήρηση των ρούχων που φορά κάποιος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μια λανθασμένη στυλιστική επιλογή, μας “ρίχνει” ψυχολογικά.

  Ψυχολογία ντυσίματος

  Από τα αρχαία χρόνια τα ρούχα δεν ικανοποιούσαν μόνο την ανάγκη προστασίας από το κρύο και τη ζέστη, αλλά εξυπηρετούσαν εκφραστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Στις μέρες μας τα ρούχα δίνουν την πρώτη εντύπωση για ένα άτομο και εκφράζουν στοιχεία της προσωπικότητάς του καθένα μας. Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου μας δίνει πληροφορίες όπως η καταγωγή του, το επάγγελμά του, η οικονομική του κατάσταση και η κοινωνική του θέση. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας. Αυτό ισχύει και για τη μόδα, και αν δεν το κάνουμε συνειδητά, ακολουθούμε ως προς κάποιο βαθμό τα πρότυπα της εποχής μας.

  Το ντύσιμο θεωρείται σαν ένας τρόπος να εκφράσουμε τον εαυτό μας. Επιλέγουμε τα ρούχα που φοράμε είτε επειδή μας αρέσει το χρώμα, είτε επειδή ταιριάζουν στο σώμα μας, ή ακόμα επειδή πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στο στυλ μας και αναδεικνύουν την προσωπικότητά μας. Διαφορετικά θα ντυθεί κάποιος που πηγαίνει για επαγγελματική συνέντευξη και διαφορετικά θα ντυθεί το ίδιο άτομο όταν θα βγει με τους φίλους του ή όταν θα βγει ραντεβού.

  Επίσης τα ρούχα χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα δύο φύλα και μπορούν να γίνουν μέσο ερωτικής επικοινωνίας, να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για να δηλώσει χαρακτηριστικά του ατόμου που απευθύνονται στην ανεύρεση ομοϊδεατών υποψήφιων συντρόφων. Μπορεί να στείλει και μηνύματα ανωτερότητας προς τους ανταγωνιστές του ίδιου φύλου.

  Οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας, υποστηρίζουν ότι η εντύπωση ενός ρούχου κρατάει 5-10 λεπτά, ενώ αυτό που υπερισχύει είναι η αίσθηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το ρούχο αναδεικνύει την προσωπικότητα δεν την δημιουργεί. Ακόμα και η ποιότητα και το είδος του υφάσματος σε κάνουν να νιώθεις όμορφα όχι μόνο επειδή είναι ωραίο αισθητικά αλλά βοηθούν την έκφραση της προσωπικότητας του ατόμου. Με άλλα λόγια είναι σημαντικό το να υπάρχει στυλ στο ντύσιμο.

  Φοράμε ρούχα ή μας “φορούν” αυτά;

  Το στυλ στο ντύσιμο επιβεβαιώνει τη μοναδικότητά μας. Το να αντιγράψει κάποιος τα μοντέλα από τα περιοδικά ή τις επιδείξεις μόδας δεν σημαίνει ότι θα τους ταιριάζει. Το αποτέλεσμα πιθανότερα να είναι αστείο ή κακόγουστο. Συμβαίνει κάποιες φορές να προβάλλουμε μέσω των ρούχων μας αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και όχι αυτό που είμαστε πραγματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σύγχυση μεταξύ της εξωτερικής εικόνας και του εσωτερικού μας κόσμου. Εδώ ταιριάζει η φράση “το ρούχο φοράει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος το ρούχο”.

  Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας αλλά και το αντίθετο, δηλαδή ντυνόμαστε σύμφωνα με τη διάθεσή μας. Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι στις διάφορες περιόδους της ζωής μας η διάθεσή μας για το ντύσιμο είναι διαφορετική. Μπορεί να φοράμε συχνά ένα ρούχο, έπειτα για ένα διάστημα να αναρωτιόμαστε πώς το φορούσαμε και μετά από λίγο καιρό να το φοράμε ξανά. Το στυλ μας αλλάζει σύμφωνα με τη διάθεσή μας και ακολουθεί τις φάσεις που περνάμε στη ζωή μας. Συνήθως το κάνουμε ασυνείδητα αλλά αν το παρατηρήσουμε θα καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

  Τα ρούχα εκφράζουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε, εκφράζουν την διάθεση που έχουμε όταν ντυνόμαστε, το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την μέρα μας, αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Μπορούν να εκφράσουν τις προσδοκίες μας αλλά και τους καθημερινούς μας στόχους. Παρατηρήστε τους ανθρώπους στο δρόμο, στις καφετέριες, στα εστιατόρια, το ντύσιμό τους μας λέει πολλά για τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί. Σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε τη κάθε σχέση που βλέπουμε χωρίς να ακούσουμε καμία λέξη.

  Επαγγελματικό ντύσιμο

  Το περιποιημένο επαγγελματικό ντύσιμο, δίνει την εντύπωση κάποιου με αυτοπεποίθηση, ο οποίος είναι σωστός και στη δουλειά του. Αυτό το ντύσιμο όμως ίσως να μην είναι το κατάλληλο για ραντεβού γιατί φαίνεται απρόσωπο και δεν δίνει την εντύπωση ότι το άτομο αυτό μπορεί να ανοιχτεί. Ένα ουδέτερο ντύσιμο, συνήθως άχρωμο μπορεί να δείξει ότι το άτομο αυτό δεν θέλει να τραβάει την προσοχή και ότι είναι αρκετά ντροπαλό. Η ατημέλητη εμφάνιση στέλνει το μήνυμα ότι το άτομο αυτό δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά του, το μέλλον του ή τη σχέση του. Κάποιος που ντύνεται επιδεικτικά, φορώντας εμφανώς επώνυμες μάρκες δίνει την εντύπωση υλιστή και ανασφαλή. Η περίεργη εμφάνιση, η αμέλεια της εξωτερικής εικόνας μας και της ατομικής καθαριότητας είναι συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

  Τι ρόλο παίζουν τα χρώματα;

  Επίσης σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας έχουν και τα χρώματα στα ρούχα που φοράμε. Τα σκουρόχρωμα ρούχα δίνουν την αίσθηση κατάθλιψης, κάποιου κλεισμένου στον εαυτό του, ανασφαλή και ίσως επιθετικού και απλησίαστου. Από την άλλη πλευρά τα σκούρα χρώματα είναι της εξουσίας και δηλώνουν επαγγελματισμό. Τα φωτεινά ρούχα μπορούν να έχουν ακριβώς την αντίθετη επίδραση υποδηλώνουν αγνότητα, καθαρότητα και δίνουν την αίσθηση προσεγγίσιμου και φιλικού ατόμου. Τα χρωματιστά ρούχα συνδέονται με την ψυχολογία των χρωμάτων. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, της καρδιάς και της υψηλής αυτοεκτίμησης, το γαλάζιο το χρώμα του πνεύματος και του ουρανού, το κίτρινο της ενέργειας και της δημιουργικότητας, το πράσινο της ελπίδας και της ηρεμίας και το μπλε εμπνέει εμπιστοσύνη. Μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε τα χρώματα όπως εμείς τα νοιώθουμε. Προτείνεται όμως να χρησιμοποιούμε χρωματιστά ρούχα για να αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα και να μην τους επιτρέψουμε να μας καταβάλουν.

  Θα πρέπει να δίνουμε σημασία στην εμφάνισή μας, αλλά έως ένα βαθμό. Δεν είναι απαραίτητο να ντυνόμαστε σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας ή να γίνουμε fashion victims. Η υπερβολική ενασχόληση με κάτι, χαρακτηρίζεται παθολογική. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνισή μας. Συγχρόνως θα πρέπει να αναπτύξουμε κριτική αντίσταση στα πρότυπα που προβάλλονται για την εικόνα του σώματος και να έχουμε τον έλεγχο στην αντίληψη για την εικόνα του εαυτού μας.

  Όταν τα ρούχα φοριούνται σωστά μπορούν να καλύψουν ατέλειες αλλά και να τονίσουν τα ωραία σημεία του σώματός μας. Αυτομάτως ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμησή μας και παράλληλα αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα μας. Θα πρέπει να επιζητούμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση από το ντύσιμό μας, κάτι που βοηθάει την αποδοχή της εικόνας του σώματός μας, συνεπώς και του εαυτού μας. Όπως προαναφέρθηκε η θετική προσέγγιση της εικόνας μας σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας, είναι πολύ σημαντικό γιατί μας βοηθάει γενικότερα στην εξέλιξή μας σε όλους τους τομείς.

  Ξεπεράστε τις αναστολές

  Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε και να ντρεπόμαστε να δείξουμε την προσωπικότητά μας χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα ή ιδιαίτερα αξεσουάρ. Σημαντικό είναι το να νοιώθουμε άνετα όταν φοράμε ένα ρούχο. Μπορεί όταν βλέπουμε κάποιο ρούχο να μας αρέσει αλλά να μην αισθανόμαστε άνετα με αυτό. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην το φοράμε και να ξοδέψουμε χρήματα που θα πάνε χαμένα. Για το λόγο αυτό ας κάνουμε ένα πείραμα όταν δοκιμάζουμε ένα ρούχο να φανταζόμαστε ότι είμαστε στο χώρο που το προορίζουμε για να το φορέσουμε, πχ στο γραφείο για μια συνάντηση, και έπειτα να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν αισθανόμαστε άνετα με αυτό.

  Τα ρούχα μας θα πρέπει να μας κολακεύουν και να ταιριάζουν στο σώμα μας. Δεν είναι απαραίτητο τα ρούχα μας να είναι ακριβά για δείχνουν ωραία πάνω μας, πιο σημαντικό είναι να είμαστε κατάλληλα ντυμένοι για την κάθε περίσταση. Κάποιες φορές μπορούμε να διασκεδάζουμε με το ντύσιμό μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα συντηρητικοί, μπορούμε να ξεφεύγουμε από το συνηθισμένο μας ντύσιμο και να παρατηρήσουμε πως αισθανόμαστε Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ντύσιμο για να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας και την αυτοπεποίθησή μας. Τα χρώματα, τα σχήματα και οι εικόνες στα ρούχα μας, μπορούν να έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας και να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

   Οι αλλαγές φτιάχνουν τη διάθεση

   Τέλος είναι θετικό για την ψυχολογία μας να ανανεώνουμε συχνά την γκαρνταρόμπα μας προσθέτοντας μερικά κομμάτια και να πετάμε τα παλιά μας ρούχα τα οποία έχουμε συνδέσει με αρνητικά γεγονότα της ζωής μας. Θα πρέπει πάντα να προχωράμε μπροστά και να το επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμα και στο ντύσιμο. Στις μέρες μας μπορούμε να βρίσκουμε φτηνά ρούχα σε μεγάλη ποικιλία. Ας δώσουμε στο ντύσιμο μεγαλύτερη σημασία και ας το δούμε ως μέσο για να μας ανεβάσει τη διάθεση. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα.

   πηγη

   [fb_button]

   Πόσο επηρεάζει το ντύσιμο την ψυχολογία μας;

   204 Σχόλια

   1. Kaylene Hibbetts 7 μήνες ago
   2. country boy can survive live 6 μήνες ago
   3. 醫學美容 Co2激光脫癦 5 μήνες ago
   4. 永久脫毛 4 μήνες ago
   5. More hints 3 μήνες ago
   6. John Deere Service Manuals 3 μήνες ago
   7. 8 fashion brand yoox 3 μήνες ago
   8. Health & Fitness 3 μήνες ago
   9. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   10. Home Improvement 3 μήνες ago
   11. Jobs & Career 3 μήνες ago
   12. 6 ways to make money online 3 μήνες ago
   13. Jobs & Career 3 μήνες ago
   14. Jobs & Career 3 μήνες ago
   15. House & Home Improvement 3 μήνες ago
   16. g man fishing tips 3 μήνες ago
   17. Health and Fitness 3 μήνες ago
   18. Computer Software 3 μήνες ago
   19. Technology and Website 3 μήνες ago
   20. Fashion News 3 μήνες ago
   21. Law & Legal 3 μήνες ago
   22. Pets 3 μήνες ago
   23. Web Design 3 μήνες ago
   24. Pets 3 μήνες ago
   25. Pets 3 μήνες ago
   26. Travel 3 μήνες ago
   27. dmca 3 μήνες ago
   28. weddingmu 3 μήνες ago
   29. dmca 3 μήνες ago
   30. Home Improvement 3 μήνες ago
   31. Travel 3 μήνες ago
   32. online casino games 3 μήνες ago
   33. Fashion For Passion 3 μήνες ago
   34. website design san antonio 3 μήνες ago
   35. Fashion 3 μήνες ago
   36. sex 2 μήνες ago
   37. film streaming 2 μήνες ago
   38. New Gadgets 2 μήνες ago
   39. Travel 2 μήνες ago
   40. Technology 2 μήνες ago
   41. Download Game 2 μήνες ago
   42. Technology 2 μήνες ago
   43. Dmca 2 μήνες ago
   44. Technology 2 μήνες ago
   45. locksmiths 247 2 μήνες ago
   46. Dmca 2 μήνες ago
   47. Dmca 2 μήνες ago
   48. Health 2 μήνες ago
   49. Home Improvement 2 μήνες ago
   50. film online 2 μήνες ago
   51. HD Streaming 2 μήνες ago
   52. Occupation 2 μήνες ago
   53. Legal 2 μήνες ago
   54. film complet 2 μήνες ago
   55. nutrition from fruit 2 μήνες ago
   56. Online Jewelry 2 μήνες ago
   57. Travel & Leisure 2 μήνες ago
   58. technology definition 2 μήνες ago
   59. science in the news 2 μήνες ago
   60. w88vn.com 2 μήνες ago
   61. computer & technology 2 μήνες ago
   62. university 2 μήνες ago
   63. Business Ethics 2 μήνες ago
   64. jual barang promosi murah 2 μήνες ago
   65. computer & technology 2 μήνες ago
   66. sewa elf jakarta 2 μήνες ago
   67. throw 2 μήνες ago
   68. John Deere Repair Manuals 2 μήνες ago
   69. Home Improvement 2 μήνες ago
   70. hotel Bangkok 2 μήνες ago
   71. health and cancer 2 μήνες ago
   72. News 2 μήνες ago
   73. netbook product 2 μήνες ago
   74. News 2 μήνες ago
   75. health panic attacks 2 μήνες ago
   76. Home Improvement 2 μήνες ago
   77. health stress 2 μήνες ago
   78. Home Improvement 2 μήνες ago
   79. News 2 μήνες ago
   80. massage tips 2 μήνες ago
   81. Get Here 2 μήνες ago
   82. Home Improvement 2 μήνες ago
   83. shirt 2 μήνες ago
   84. Indian Kanoon 2 μήνες ago
   85. shoes online shopping 2 μήνες ago
   86. Sandling 2 μήνες ago
   87. Travel & Tour 2 μήνες ago
   88. time management tips 2 μήνες ago
   89. ping g400 driver 2 μήνες ago
   90. house for rent 2 μήνες ago
   91. Home Improvement 2 μήνες ago
   92. Home Improvement 2 μήνες ago
   93. Home Improvement 2 μήνες ago
   94. Technology Computer 2 μήνες ago
   95. business intelligence 2 μήνες ago
   96. stock market 2 μήνες ago
   97. click here 2 μήνες ago
   98. Shopping 2 μήνες ago
   99. auto market 2 μήνες ago
   100. unique hipster fashion 2 μήνες ago
   101. Dipping Nails Scottsdale 2 μήνες ago
   102. Health 2 μήνες ago
   103. modern parenting 2 μήνες ago
   104. Fashion 2 μήνες ago
   105. satta matka 2 μήνες ago
   106. Health 2 μήνες ago
   107. Utoptens.com 2 μήνες ago
   108. John Deere Technical Manuals 2 μήνες ago
   109. chili recipe 2 μήνες ago
   110. renovation 2 μήνες ago
   111. Career And Jobs 2 μήνες ago
   112. new business 2 μήνες ago
   113. travel 2 μήνες ago
   114. kids health 2 μήνες ago
   115. Web Design 2 μήνες ago
   116. 3p computer services inc 2 μήνες ago
   117. home improvement stores 2 μήνες ago
   118. puzzle games super nintendo 2 μήνες ago
   119. air conditioning 2 μήνες ago
   120. website link 1 μήνα ago
   121. the oaks at lakewood 1 μήνα ago
   122. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   123. Home Improvement 1 μήνα ago
   124. Leandra Lemmond 1 μήνα ago
   125. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   126. film complet 1 μήνα ago
   127. Technnology 1 μήνα ago
   128. Technnology 1 μήνα ago
   129. Pets 1 μήνα ago
   130. streaming vf 1 μήνα ago
   131. Shopping 1 μήνα ago
   132. Automotive 1 μήνα ago
   133. Health 1 μήνα ago
   134. house renovation experts 1 μήνα ago
   135. Shopping And Fashion 1 μήνα ago
   136. Home Improvement 1 μήνα ago
   137. Pets 1 μήνα ago
   138. debt relief 1 μήνα ago
   139. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   140. Health And Fitness 1 μήνα ago
   141. Parallel Profits Reviews 1 μήνα ago
   142. website 1 μήνα ago
   143. Business & Finance 1 μήνα ago
   144. Long distance phone offer 1 μήνα ago
   145. voirfilms 1 μήνα ago
   146. Health And Fitness 1 μήνα ago
   147. entertainment companies 1 μήνα ago
   148. on this site 1 μήνα ago
   149. Business & Finance 1 μήνα ago
   150. Technology 1 μήνα ago
   151. Business & Finance 1 μήνα ago
   152. Business & Finance 1 μήνα ago
   153. timeshare branson mo 1 μήνα ago
   154. Business & Finance 1 μήνα ago
   155. Business & Finance 1 μήνα ago
   156. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   157. Business & Finance 1 μήνα ago
   158. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   159. automotive products 1 μήνα ago
   160. Health & Fitness 4 εβδομάδες ago
   161. Business & Finance 4 εβδομάδες ago
   162. adaptive education 4 εβδομάδες ago
   163. Fashion Designer 4 εβδομάδες ago
   164. computer software 4 εβδομάδες ago
   165. Jeffrey Metcalf 4 εβδομάδες ago
   166. business insurance 4 εβδομάδες ago
   167. protein for sport 4 εβδομάδες ago
   168. Elana Ulysse 4 εβδομάδες ago
   169. Business & Finance 4 εβδομάδες ago
   170. Fashion 3 εβδομάδες ago
   171. drywall repair 3 εβδομάδες ago
   172. homeopathic medicine 3 εβδομάδες ago
   173. Real Estate 3 εβδομάδες ago
   174. Say anything that’s not a cliche 3 εβδομάδες ago
   175. Business Software 2 εβδομάδες ago
   176. recreation & park 2 εβδομάδες ago
   177. House & Home Improvement 2 εβδομάδες ago
   178. House & Home Improvement 2 εβδομάδες ago
   179. marketing 2 εβδομάδες ago
   180. performing art 2 εβδομάδες ago
   181. 80s fashion 1 εβδομάδα ago
   182. Law & Legal 1 εβδομάδα ago
   183. Law & Legal 1 εβδομάδα ago
   184. Jobs & Career 1 εβδομάδα ago
   185. Technology 1 εβδομάδα ago
   186. Travel 2 ημέρες ago
   187. Automotive 2 ημέρες ago
   188. Car & Automotive 12 ώρες ago
   189. Wedding 4 ώρες ago