Πόσο επηρεάζει το ντύσιμο την ψυχολογία μας;

Rate this post

closet1_h_633_451Τα ρούχα μας αποτελούν προέκταση του εαυτού μας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια. Πολλά κρυμμένα μηνύματα μπορεί να αποκαλυφθούν από την προσεκτική παρατήρηση των ρούχων που φορά κάποιος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μια λανθασμένη στυλιστική επιλογή, μας “ρίχνει” ψυχολογικά.

  Ψυχολογία ντυσίματος

  Από τα αρχαία χρόνια τα ρούχα δεν ικανοποιούσαν μόνο την ανάγκη προστασίας από το κρύο και τη ζέστη, αλλά εξυπηρετούσαν εκφραστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Στις μέρες μας τα ρούχα δίνουν την πρώτη εντύπωση για ένα άτομο και εκφράζουν στοιχεία της προσωπικότητάς του καθένα μας. Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου μας δίνει πληροφορίες όπως η καταγωγή του, το επάγγελμά του, η οικονομική του κατάσταση και η κοινωνική του θέση. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας. Αυτό ισχύει και για τη μόδα, και αν δεν το κάνουμε συνειδητά, ακολουθούμε ως προς κάποιο βαθμό τα πρότυπα της εποχής μας.

  Το ντύσιμο θεωρείται σαν ένας τρόπος να εκφράσουμε τον εαυτό μας. Επιλέγουμε τα ρούχα που φοράμε είτε επειδή μας αρέσει το χρώμα, είτε επειδή ταιριάζουν στο σώμα μας, ή ακόμα επειδή πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στο στυλ μας και αναδεικνύουν την προσωπικότητά μας. Διαφορετικά θα ντυθεί κάποιος που πηγαίνει για επαγγελματική συνέντευξη και διαφορετικά θα ντυθεί το ίδιο άτομο όταν θα βγει με τους φίλους του ή όταν θα βγει ραντεβού.

  Επίσης τα ρούχα χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα δύο φύλα και μπορούν να γίνουν μέσο ερωτικής επικοινωνίας, να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για να δηλώσει χαρακτηριστικά του ατόμου που απευθύνονται στην ανεύρεση ομοϊδεατών υποψήφιων συντρόφων. Μπορεί να στείλει και μηνύματα ανωτερότητας προς τους ανταγωνιστές του ίδιου φύλου.

  Οι μεγάλοι σχεδιαστές μόδας, υποστηρίζουν ότι η εντύπωση ενός ρούχου κρατάει 5-10 λεπτά, ενώ αυτό που υπερισχύει είναι η αίσθηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το ρούχο αναδεικνύει την προσωπικότητα δεν την δημιουργεί. Ακόμα και η ποιότητα και το είδος του υφάσματος σε κάνουν να νιώθεις όμορφα όχι μόνο επειδή είναι ωραίο αισθητικά αλλά βοηθούν την έκφραση της προσωπικότητας του ατόμου. Με άλλα λόγια είναι σημαντικό το να υπάρχει στυλ στο ντύσιμο.

  Φοράμε ρούχα ή μας “φορούν” αυτά;

  Το στυλ στο ντύσιμο επιβεβαιώνει τη μοναδικότητά μας. Το να αντιγράψει κάποιος τα μοντέλα από τα περιοδικά ή τις επιδείξεις μόδας δεν σημαίνει ότι θα τους ταιριάζει. Το αποτέλεσμα πιθανότερα να είναι αστείο ή κακόγουστο. Συμβαίνει κάποιες φορές να προβάλλουμε μέσω των ρούχων μας αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και όχι αυτό που είμαστε πραγματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σύγχυση μεταξύ της εξωτερικής εικόνας και του εσωτερικού μας κόσμου. Εδώ ταιριάζει η φράση “το ρούχο φοράει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος το ρούχο”.

  Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας αλλά και το αντίθετο, δηλαδή ντυνόμαστε σύμφωνα με τη διάθεσή μας. Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι στις διάφορες περιόδους της ζωής μας η διάθεσή μας για το ντύσιμο είναι διαφορετική. Μπορεί να φοράμε συχνά ένα ρούχο, έπειτα για ένα διάστημα να αναρωτιόμαστε πώς το φορούσαμε και μετά από λίγο καιρό να το φοράμε ξανά. Το στυλ μας αλλάζει σύμφωνα με τη διάθεσή μας και ακολουθεί τις φάσεις που περνάμε στη ζωή μας. Συνήθως το κάνουμε ασυνείδητα αλλά αν το παρατηρήσουμε θα καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

  Τα ρούχα εκφράζουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε, εκφράζουν την διάθεση που έχουμε όταν ντυνόμαστε, το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την μέρα μας, αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Μπορούν να εκφράσουν τις προσδοκίες μας αλλά και τους καθημερινούς μας στόχους. Παρατηρήστε τους ανθρώπους στο δρόμο, στις καφετέριες, στα εστιατόρια, το ντύσιμό τους μας λέει πολλά για τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί. Σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε τη κάθε σχέση που βλέπουμε χωρίς να ακούσουμε καμία λέξη.

  Επαγγελματικό ντύσιμο

  Το περιποιημένο επαγγελματικό ντύσιμο, δίνει την εντύπωση κάποιου με αυτοπεποίθηση, ο οποίος είναι σωστός και στη δουλειά του. Αυτό το ντύσιμο όμως ίσως να μην είναι το κατάλληλο για ραντεβού γιατί φαίνεται απρόσωπο και δεν δίνει την εντύπωση ότι το άτομο αυτό μπορεί να ανοιχτεί. Ένα ουδέτερο ντύσιμο, συνήθως άχρωμο μπορεί να δείξει ότι το άτομο αυτό δεν θέλει να τραβάει την προσοχή και ότι είναι αρκετά ντροπαλό. Η ατημέλητη εμφάνιση στέλνει το μήνυμα ότι το άτομο αυτό δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά του, το μέλλον του ή τη σχέση του. Κάποιος που ντύνεται επιδεικτικά, φορώντας εμφανώς επώνυμες μάρκες δίνει την εντύπωση υλιστή και ανασφαλή. Η περίεργη εμφάνιση, η αμέλεια της εξωτερικής εικόνας μας και της ατομικής καθαριότητας είναι συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

  Τι ρόλο παίζουν τα χρώματα;

  Επίσης σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας έχουν και τα χρώματα στα ρούχα που φοράμε. Τα σκουρόχρωμα ρούχα δίνουν την αίσθηση κατάθλιψης, κάποιου κλεισμένου στον εαυτό του, ανασφαλή και ίσως επιθετικού και απλησίαστου. Από την άλλη πλευρά τα σκούρα χρώματα είναι της εξουσίας και δηλώνουν επαγγελματισμό. Τα φωτεινά ρούχα μπορούν να έχουν ακριβώς την αντίθετη επίδραση υποδηλώνουν αγνότητα, καθαρότητα και δίνουν την αίσθηση προσεγγίσιμου και φιλικού ατόμου. Τα χρωματιστά ρούχα συνδέονται με την ψυχολογία των χρωμάτων. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, της καρδιάς και της υψηλής αυτοεκτίμησης, το γαλάζιο το χρώμα του πνεύματος και του ουρανού, το κίτρινο της ενέργειας και της δημιουργικότητας, το πράσινο της ελπίδας και της ηρεμίας και το μπλε εμπνέει εμπιστοσύνη. Μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε τα χρώματα όπως εμείς τα νοιώθουμε. Προτείνεται όμως να χρησιμοποιούμε χρωματιστά ρούχα για να αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα και να μην τους επιτρέψουμε να μας καταβάλουν.

  Θα πρέπει να δίνουμε σημασία στην εμφάνισή μας, αλλά έως ένα βαθμό. Δεν είναι απαραίτητο να ντυνόμαστε σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας ή να γίνουμε fashion victims. Η υπερβολική ενασχόληση με κάτι, χαρακτηρίζεται παθολογική. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνισή μας. Συγχρόνως θα πρέπει να αναπτύξουμε κριτική αντίσταση στα πρότυπα που προβάλλονται για την εικόνα του σώματος και να έχουμε τον έλεγχο στην αντίληψη για την εικόνα του εαυτού μας.

  Όταν τα ρούχα φοριούνται σωστά μπορούν να καλύψουν ατέλειες αλλά και να τονίσουν τα ωραία σημεία του σώματός μας. Αυτομάτως ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμησή μας και παράλληλα αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα μας. Θα πρέπει να επιζητούμε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση από το ντύσιμό μας, κάτι που βοηθάει την αποδοχή της εικόνας του σώματός μας, συνεπώς και του εαυτού μας. Όπως προαναφέρθηκε η θετική προσέγγιση της εικόνας μας σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας, είναι πολύ σημαντικό γιατί μας βοηθάει γενικότερα στην εξέλιξή μας σε όλους τους τομείς.

  Ξεπεράστε τις αναστολές

  Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε και να ντρεπόμαστε να δείξουμε την προσωπικότητά μας χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα ή ιδιαίτερα αξεσουάρ. Σημαντικό είναι το να νοιώθουμε άνετα όταν φοράμε ένα ρούχο. Μπορεί όταν βλέπουμε κάποιο ρούχο να μας αρέσει αλλά να μην αισθανόμαστε άνετα με αυτό. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην το φοράμε και να ξοδέψουμε χρήματα που θα πάνε χαμένα. Για το λόγο αυτό ας κάνουμε ένα πείραμα όταν δοκιμάζουμε ένα ρούχο να φανταζόμαστε ότι είμαστε στο χώρο που το προορίζουμε για να το φορέσουμε, πχ στο γραφείο για μια συνάντηση, και έπειτα να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν αισθανόμαστε άνετα με αυτό.

  Τα ρούχα μας θα πρέπει να μας κολακεύουν και να ταιριάζουν στο σώμα μας. Δεν είναι απαραίτητο τα ρούχα μας να είναι ακριβά για δείχνουν ωραία πάνω μας, πιο σημαντικό είναι να είμαστε κατάλληλα ντυμένοι για την κάθε περίσταση. Κάποιες φορές μπορούμε να διασκεδάζουμε με το ντύσιμό μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα συντηρητικοί, μπορούμε να ξεφεύγουμε από το συνηθισμένο μας ντύσιμο και να παρατηρήσουμε πως αισθανόμαστε Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ντύσιμο για να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας και την αυτοπεποίθησή μας. Τα χρώματα, τα σχήματα και οι εικόνες στα ρούχα μας, μπορούν να έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας και να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

   Οι αλλαγές φτιάχνουν τη διάθεση

   Τέλος είναι θετικό για την ψυχολογία μας να ανανεώνουμε συχνά την γκαρνταρόμπα μας προσθέτοντας μερικά κομμάτια και να πετάμε τα παλιά μας ρούχα τα οποία έχουμε συνδέσει με αρνητικά γεγονότα της ζωής μας. Θα πρέπει πάντα να προχωράμε μπροστά και να το επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμα και στο ντύσιμο. Στις μέρες μας μπορούμε να βρίσκουμε φτηνά ρούχα σε μεγάλη ποικιλία. Ας δώσουμε στο ντύσιμο μεγαλύτερη σημασία και ας το δούμε ως μέσο για να μας ανεβάσει τη διάθεση. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα.

   πηγη

   [fb_button]

   Πόσο επηρεάζει το ντύσιμο την ψυχολογία μας;

   259 Σχόλια

   1. Kaylene Hibbetts 1 έτος ago
   2. 永久脫毛 1 έτος ago
   3. More hints 1 έτος ago
   4. 8 fashion brand yoox 1 έτος ago
   5. Health & Fitness 1 έτος ago
   6. House & Home Improvement 1 έτος ago
   7. Home Improvement 1 έτος ago
   8. Jobs & Career 1 έτος ago
   9. Jobs & Career 1 έτος ago
   10. Jobs & Career 1 έτος ago
   11. House & Home Improvement 1 έτος ago
   12. g man fishing tips 1 έτος ago
   13. Health and Fitness 1 έτος ago
   14. Computer Software 1 έτος ago
   15. Technology and Website 1 έτος ago
   16. Fashion News 1 έτος ago
   17. Law & Legal 1 έτος ago
   18. Pets 1 έτος ago
   19. Web Design 1 έτος ago
   20. Pets 1 έτος ago
   21. Pets 1 έτος ago
   22. Travel 1 έτος ago
   23. dmca 1 έτος ago
   24. weddingmu 1 έτος ago
   25. dmca 1 έτος ago
   26. Home Improvement 1 έτος ago
   27. Travel 1 έτος ago
   28. online casino games 1 έτος ago
   29. Fashion For Passion 1 έτος ago
   30. Fashion 1 έτος ago
   31. sex 1 έτος ago
   32. film streaming 1 έτος ago
   33. New Gadgets 1 έτος ago
   34. Travel 1 έτος ago
   35. Technology 1 έτος ago
   36. Download Game 1 έτος ago
   37. Technology 1 έτος ago
   38. Dmca 1 έτος ago
   39. Technology 1 έτος ago
   40. locksmiths 247 1 έτος ago
   41. Dmca 1 έτος ago
   42. Dmca 1 έτος ago
   43. Health 1 έτος ago
   44. Home Improvement 1 έτος ago
   45. film online 1 έτος ago
   46. HD Streaming 1 έτος ago
   47. Occupation 1 έτος ago
   48. Legal 1 έτος ago
   49. film complet 1 έτος ago
   50. nutrition from fruit 1 έτος ago
   51. Online Jewelry 1 έτος ago
   52. Travel & Leisure 1 έτος ago
   53. technology definition 1 έτος ago
   54. science in the news 1 έτος ago
   55. w88vn.com 1 έτος ago
   56. computer & technology 1 έτος ago
   57. university 1 έτος ago
   58. Business Ethics 1 έτος ago
   59. jual barang promosi murah 1 έτος ago
   60. computer & technology 1 έτος ago
   61. sewa elf jakarta 1 έτος ago
   62. throw 1 έτος ago
   63. John Deere Repair Manuals 1 έτος ago
   64. Home Improvement 1 έτος ago
   65. hotel Bangkok 1 έτος ago
   66. health and cancer 1 έτος ago
   67. News 1 έτος ago
   68. netbook product 1 έτος ago
   69. News 1 έτος ago
   70. health panic attacks 1 έτος ago
   71. Home Improvement 1 έτος ago
   72. health stress 1 έτος ago
   73. Home Improvement 1 έτος ago
   74. News 1 έτος ago
   75. massage tips 1 έτος ago
   76. Get Here 1 έτος ago
   77. Home Improvement 1 έτος ago
   78. shirt 1 έτος ago
   79. Indian Kanoon 1 έτος ago
   80. shoes online shopping 1 έτος ago
   81. Sandling 1 έτος ago
   82. Travel & Tour 1 έτος ago
   83. time management tips 1 έτος ago
   84. ping g400 driver 1 έτος ago
   85. house for rent 1 έτος ago
   86. Home Improvement 1 έτος ago
   87. Home Improvement 1 έτος ago
   88. Home Improvement 1 έτος ago
   89. Technology Computer 1 έτος ago
   90. business intelligence 1 έτος ago
   91. stock market 1 έτος ago
   92. click here 1 έτος ago
   93. Shopping 1 έτος ago
   94. auto market 1 έτος ago
   95. unique hipster fashion 1 έτος ago
   96. Dipping Nails Scottsdale 1 έτος ago
   97. Health 1 έτος ago
   98. modern parenting 1 έτος ago
   99. Fashion 1 έτος ago
   100. satta matka 1 έτος ago
   101. Health 1 έτος ago
   102. Utoptens.com 1 έτος ago
   103. chili recipe 1 έτος ago
   104. renovation 1 έτος ago
   105. Career And Jobs 1 έτος ago
   106. new business 1 έτος ago
   107. travel 1 έτος ago
   108. kids health 1 έτος ago
   109. Web Design 1 έτος ago
   110. 3p computer services inc 1 έτος ago
   111. home improvement stores 1 έτος ago
   112. air conditioning 1 έτος ago
   113. website link 1 έτος ago
   114. the oaks at lakewood 1 έτος ago
   115. Travel & Leisure 1 έτος ago
   116. Home Improvement 1 έτος ago
   117. Leandra Lemmond 1 έτος ago
   118. Travel & Leisure 1 έτος ago
   119. film complet 1 έτος ago
   120. Technnology 1 έτος ago
   121. Technnology 1 έτος ago
   122. Pets 1 έτος ago
   123. streaming vf 1 έτος ago
   124. Shopping 1 έτος ago
   125. Automotive 1 έτος ago
   126. Health 1 έτος ago
   127. house renovation experts 1 έτος ago
   128. Shopping And Fashion 1 έτος ago
   129. Home Improvement 1 έτος ago
   130. Pets 1 έτος ago
   131. debt relief 1 έτος ago
   132. Travel & Leisure 1 έτος ago
   133. Health And Fitness 1 έτος ago
   134. Parallel Profits Reviews 1 έτος ago
   135. website 1 έτος ago
   136. Business & Finance 1 έτος ago
   137. Long distance phone offer 1 έτος ago
   138. voirfilms 1 έτος ago
   139. Health And Fitness 1 έτος ago
   140. entertainment companies 1 έτος ago
   141. on this site 12 μήνες ago
   142. Business & Finance 12 μήνες ago
   143. Technology 12 μήνες ago
   144. Business & Finance 12 μήνες ago
   145. Business & Finance 12 μήνες ago
   146. timeshare branson mo 12 μήνες ago
   147. Business & Finance 12 μήνες ago
   148. Business & Finance 12 μήνες ago
   149. Travel & Leisure 12 μήνες ago
   150. Business & Finance 12 μήνες ago
   151. Travel & Leisure 12 μήνες ago
   152. automotive products 12 μήνες ago
   153. Health & Fitness 12 μήνες ago
   154. Business & Finance 12 μήνες ago
   155. adaptive education 12 μήνες ago
   156. Fashion Designer 12 μήνες ago
   157. computer software 12 μήνες ago
   158. Jeffrey Metcalf 12 μήνες ago
   159. business insurance 12 μήνες ago
   160. protein for sport 12 μήνες ago
   161. Elana Ulysse 12 μήνες ago
   162. Business & Finance 12 μήνες ago
   163. Fashion 12 μήνες ago
   164. drywall repair 12 μήνες ago
   165. homeopathic medicine 12 μήνες ago
   166. Real Estate 12 μήνες ago
   167. Business Software 12 μήνες ago
   168. recreation & park 12 μήνες ago
   169. House & Home Improvement 12 μήνες ago
   170. House & Home Improvement 11 μήνες ago
   171. marketing 11 μήνες ago
   172. performing art 11 μήνες ago
   173. 80s fashion 11 μήνες ago
   174. Law & Legal 11 μήνες ago
   175. Law & Legal 11 μήνες ago
   176. Jobs & Career 11 μήνες ago
   177. Technology 11 μήνες ago
   178. Travel 11 μήνες ago
   179. Automotive 11 μήνες ago
   180. what is your career vision mba 11 μήνες ago
   181. Car & Automotive 11 μήνες ago
   182. Wedding 11 μήνες ago
   183. puzzle games ipad 11 μήνες ago
   184. Business Ideas 11 μήνες ago
   185. Sport 11 μήνες ago
   186. Travel Adventure 11 μήνες ago
   187. computer games 11 μήνες ago
   188. Travel Packages 11 μήνες ago
   189. Travel Advisor 11 μήνες ago
   190. Airlines 11 μήνες ago
   191. Home Improvement 11 μήνες ago
   192. Women 11 μήνες ago
   193. Food 11 μήνες ago
   194. flight 11 μήνες ago
   195. Fashion and Shopping 11 μήνες ago
   196. Pets 11 μήνες ago
   197. Home 11 μήνες ago
   198. Tour & Travel 11 μήνες ago
   199. Home 11 μήνες ago
   200. health and fitness 10 μήνες ago
   201. Education 10 μήνες ago
   202. eebest8 best 10 μήνες ago
   203. Kitchen Remodel 10 μήνες ago
   204. legal resources 10 μήνες ago
   205. remodel kitchen 10 μήνες ago
   206. Garden Design 10 μήνες ago
   207. Hotel Packages 10 μήνες ago
   208. About Business 10 μήνες ago
   209. page 10 μήνες ago
   210. Recreation Center 10 μήνες ago
   211. Angelique 9 μήνες ago
   212. Kerstin 9 μήνες ago
   213. Wedding Reception 9 μήνες ago
   214. Fashion Shop 9 μήνες ago
   215. Denese 9 μήνες ago
   216. thor' hammer 9 μήνες ago
   217. Glenn 9 μήνες ago
   218. dominoqq online 9 μήνες ago
   219. sablon kaos satuan 9 μήνες ago
   220. poker online 9 μήνες ago
   221. cbd cancer cure for dogs 7 μήνες ago
   222. Ollie 7 μήνες ago
   223. Laurence 6 μήνες ago
   224. Business times 6 μήνες ago
   225. Isidro 6 μήνες ago
   226. Technology 6 μήνες ago
   227. Real Estate Websites 5 μήνες ago
   228. Birdie 5 μήνες ago
   229. here are the findings 5 μήνες ago
   230. my past lives 5 μήνες ago
   231. dreams and past lives 5 μήνες ago
   232. Jonas 4 μήνες ago
   233. Anitra 4 μήνες ago
   234. Garret Toodle 3 μήνες ago
   235. Martina Mcquirter 3 μήνες ago
   236. John Deere Technical Manuals 3 μήνες ago