Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Rate this post

[fb_button]apozimiosisTου Αντώνη Βέη – Καμναρόκου (*)
Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεσμεύει τους Ιταλούς πολίτες να… ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Άνοιξε έτσι τελειωτικά ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής σε Δίστομο, Καλάβρυτα και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις.


  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

  Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

  Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

  Με την χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 5/14-2-2013 που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι έτσι να εμποδισθεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα των σφαγών και τους απογόνους των.

  Στο δεύτερο σημείο του διατακτικού του, κι αυτό είναι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- νομική αλλά και πολιτική- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ιταλίας» .

  Επομένως, δεν γίνεται δεκτή ούτε η ίδια η απόφαση, ούτε ο νόμος Μπερλουσκόνι που επιχειρεί την υλοποίησή της.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών Δικαστηρίων αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και είχε επιδικάσει 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

  Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που είχε επιτύχει την έκδοση της ιστορικής εκείνης απόφασης στην Ελλάδα, είχε προχωρήσει στη συνέχεια σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Δρα Γιόαχιμ Λάου από την Φλωρεντία, σε αναγκαστική εκτέλεση της ελληνικής απόφασης στην γείτονα χώρα, επιβάλλοντας κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία (βίλα Βιγκόνι) και σε αξιώσεις των γερμανικών σιδηροδρόμων, που ανήκουν επίσης στην ιδιοκτησία του γερμανικού Δημοσίου, από τον συμψηφισμό με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

  Αυτή την διαδικασία κατάσχεσης είχε έλθει να ανακόψει ο νόμος Μπερλουσκόνι, ακολουθώντας την απόφαση της Χάγης του 2012. Κατά του νόμου Μπερλουσκόνι είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Δρ. Λάου, ο οποίος εκτός από τα θύματα στην Ελλάδα εκπροσωπεί Ιταλούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί στην ναζιστική Γερμανία και είχαν υποβληθεί εκεί σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στην υπόθεση αυτών των Ιταλών θυμάτων, αφορά όμως κατ’ επέκταση όλες τις υποθέσεις θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δίκαιά του στα Δικαστήρια της χώρας του».

  Κατά συνέπεια όλες οι δίκες που είχαν σταματήσει στην Ιταλία εξ αιτίας του νόμου Μπερλουσκόνι, μπορούν τώρα να συνεχιστούν. Ενώ αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει, όπως εκείνη για το Δίστομο, δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν από την Γερμανία, αλλά πρέπει τώρα να εκτελεστούν.

  Εικόνες σφραγισμένες στη μνήμη

  Στη δίκη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Χάγη η γερμανική πλευρά είχε φτάσει στο σημείο να ειρωνευθεί τους ανώτατους δικαστές της Ιταλίας για δήθεν ελλιπή επιστημονική κατάρτιση, επειδή οι νομικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας είχαν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της χώρας τους ορθά έκριναν, όταν σταθμίζοντας τον δικονομικό κανόνα περί ετεροδικίας, αναγνώρισαν προτεραιότητα των νομικών κανόνων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Τώρα η θέση των Ιταλών καθηγητών επιβεβαιώνεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που με την απόφασή του αυτή έρχεται να υπογραμμίσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνεται κάθε υπόθεσή του από τον φυσικό του Δικαστή, χωρίς να παρεμποδίζεται από αποφάσεις που αφορούν στην ασυλία των κρατών.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει «ελλιπή» την σχετική ιταλική νομοθεσία.

  Μια ύστερη δικαίωση και του Γιάννη Σταμούλη, πού αυτό ακριβώς το νομικό επιχείρημα είχε προβάλλει και στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

  Ως «μεγαλειώδη επιτυχία για όλα τα θύματα του ναζισμού» χαρακτήρισαν την απόφαση οι Γερμανοί δικηγόροι Γαβριέλα Χάϊνεκε και Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης Δίστομο» στο Αμβούργο και κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καταβάλει αποζημιώσεις.

  Σημείωση στυξ: Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά στα θύματα της κατοχής. Σφαγές, εμπρησμούς και πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών. Δεν αφορά σε επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο κ.τ.τ. Τελεσίδικη και αμετάκλητη είναι μόνο η απόφαση για το Δίστομο. Όλες οι άλλες αγωγές στην Ελλάδα εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

  (*) Ο Αντώνης Βέης Καμναρόκος είναι δημοσιογράφος εγκατεστημένος στη Γερμανία. Ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Σταμούλη που τον είχα φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Φλωρεντίας Λάου. Είχε παραστεί τον Σεπ/ριο του 2011 στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Χάγη και παρακολουθεί στενά την πορεία των αποζημιώσεων από δεκαετίες.

  Σημείωση – 2. Στη συνάντηση Ελλήνων με Γερμανούς δημοσιογράφους, που είχαν διοργανώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα τα «Χανιώτικα Νέα» στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα Χανίων, ο αρχισυντάκτης του «styx.gr» Κώστας Μπετινάκης, στην εισήγησή του είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

  «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τα δεινά που προκάλεσε και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, με το μνημόνιο». Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον εμπνευστή του συνεδρίου, η επίσκεψη στην μαρτυρική Κάνδανο.

  apozimiosis germania


   Για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι οι γερμανοί σύνεδροι τι σημαίνει για τους Κρήτες (και τους Έλληνες γενικότερα) «ναζιστική θηριωδία».

   Σημείωση -3 . Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle –παρ΄ όλο που είχε εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των Χανίων με δύο δημοσιογράφους (ο ένας μάλιστα, ήταν ο διευθυντής της)- ουδέν ανέφερε γι’ αυτήν. Κι όμως, διαθέτει και ειδική στήλη που αναφέρεται σε εκδηλώσεις «ελληνογερμανικής συνεργασίας». Γιατί άραγε η παράλειψη;[fb_button]

   Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

   350 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 1 έτος ago
   2. furtdsolinopv 1 έτος ago
   3. Tod Butkus 1 έτος ago
   4. rotulos 1 έτος ago
   5. vibrator for couples 1 έτος ago
   6. CCTV colombo 1 έτος ago
   7. ben wa balls 1 έτος ago
   8. Betcity 1 έτος ago
   9. Lingerie 1 έτος ago
   10. sex furniture 1 έτος ago
   11. sex swings 1 έτος ago
   12. realistic penis sleeve 1 έτος ago
   13. Rental Bond Cleaning 1 έτος ago
   14. Pimple in ear cartilage 1 έτος ago
   15. prepper gun supply 1 έτος ago
   16. Betcity com 1 έτος ago
   17. Sugar Dating 1 έτος ago
   18. Clenbuterol 1 έτος ago
   19. java training 1 έτος ago
   20. make money online 1 έτος ago
   21. cielo 1 έτος ago
   22. Travel Agency "GALA" 1 έτος ago
   23. fotografia gerona 1 έτος ago
   24. neck massager flipkart 1 έτος ago
   25. happy8 1 έτος ago
   26. high end g spot massager 1 έτος ago
   27. cartel luminoso 1 έτος ago
   28. www.insity.com/all-cakes 1 έτος ago
   29. enseigne tabac 1 έτος ago
   30. hipotecas baratas 1 έτος ago
   31. happy birthday 1 έτος ago
   32. anal beads review 1 έτος ago
   33. clit sucking toy 1 έτος ago
   34. King Cock Strap on 1 έτος ago
   35. Check here 1 έτος ago
   36. Positronic Design 1 έτος ago
   37. http://www.lexmove.org 1 έτος ago
   38. nicolas1@gmail.com 1 έτος ago
   39. smokeshop palm beach 1 έτος ago
   40. apps review 1 έτος ago
   41. o zone tongue vibe 1 έτος ago
   42. handbags 2018 trends 1 έτος ago
   43. Shilajit 1 έτος ago
   44. Claudia 1 έτος ago
   45. Penis pump review 1 έτος ago
   46. Male masturbators 1 έτος ago
   47. Penis pump review 1 έτος ago
   48. bilforsikring 1 έτος ago
   49. Inge 1 έτος ago
   50. 123movies 1 έτος ago
   51. Silicone penis rings 1 έτος ago
   52. Penis Pumps 1 έτος ago
   53. learn seo 1 έτος ago
   54. print posters 1 έτος ago
   55. dmca 1 έτος ago
   56. solar flagpole lights 1 έτος ago
   57. vaobong 1 έτος ago
   58. 魔顏飛梭 1 έτος ago
   59. paul 1 έτος ago
   60. Auto Insurance Richmond 1 έτος ago
   61. intelleral review 1 έτος ago
   62. bondage 1 έτος ago
   63. concrete contractor 1 έτος ago
   64. poker 1 έτος ago
   65. Pure Shilajit 1 έτος ago
   66. farming simulator 19 mods 1 έτος ago
   67. my business 1 έτος ago
   68. dominos coupons 1 έτος ago
   69. realistic dildo 1 έτος ago
   70. realistic dildo 1 έτος ago
   71. Bonuses 1 έτος ago
   72. Jag 1 έτος ago
   73. cool abstract art 1 έτος ago
   74. Home Improvement Industry 1 έτος ago
   75. 5 fashion brands 1 έτος ago
   76. House & Home Improvement 1 έτος ago
   77. Health & Fitness 1 έτος ago
   78. House & Home Improvement 1 έτος ago
   79. Anarkali dress images 1 έτος ago
   80. Jobs & Career 1 έτος ago
   81. News 1 έτος ago
   82. Jobs & Career 1 έτος ago
   83. Web Design 1 έτος ago
   84. evolved disco bunny 1 έτος ago
   85. fishing tips vancouver bc 1 έτος ago
   86. Latest technology 1 έτος ago
   87. Software Online 1 έτος ago
   88. Home service 1 έτος ago
   89. Pets 1 έτος ago
   90. Pets 1 έτος ago
   91. Web Design 1 έτος ago
   92. Vacate Cleaning 1 έτος ago
   93. clamp hangers 1 έτος ago
   94. dmca 1 έτος ago
   95. Computer Hardware 1 έτος ago
   96. dmca 1 έτος ago
   97. Scottsdale Nail 1 έτος ago
   98. green energy tech 1 έτος ago
   99. online casino game 1 έτος ago
   100. Web Design 1 έτος ago
   101. varmepumpe test 1 έτος ago
   102. film streaming 1 έτος ago
   103. cleaning cloth 1 έτος ago
   104. health panic attacks 1 έτος ago
   105. Technology 1 έτος ago
   106. film streaming 1 έτος ago
   107. Advocate 1 έτος ago
   108. Dmca 1 έτος ago
   109. Travel 1 έτος ago
   110. Dmca 1 έτος ago
   111. Dmca 1 έτος ago
   112. Dmca 1 έτος ago
   113. delay cream 12 μήνες ago
   114. Computer Networking 12 μήνες ago
   115. network marketing success 12 μήνες ago
   116. film vf 12 μήνες ago
   117. nutrition from fruit 12 μήνες ago
   118. film streaming 12 μήνες ago
   119. Travel & Leisure 12 μήνες ago
   120. Online Gifts 12 μήνες ago
   121. Wedding 12 μήνες ago
   122. Website & Web Design 12 μήνες ago
   123. film streaming 12 μήνες ago
   124. kids health 12 μήνες ago
   125. weddingmu 12 μήνες ago
   126. film complet 12 μήνες ago
   127. w88top 12 μήνες ago
   128. computer & technology 12 μήνες ago
   129. computer & technology 12 μήνες ago
   130. health care 12 μήνες ago
   131. business today 12 μήνες ago
   132. Home Improvement 12 μήνες ago
   133. Home Improvement 12 μήνες ago
   134. anal 12 μήνες ago
   135. hotel Bangkok 12 μήνες ago
   136. health acupuncture 12 μήνες ago
   137. Marbles 12 μήνες ago
   138. health eczema 12 μήνες ago
   139. fashion brand shop 12 μήνες ago
   140. News 12 μήνες ago
   141. News 12 μήνες ago
   142. health insomnia 12 μήνες ago
   143. Home Improvement 12 μήνες ago
   144. konsultan 12 μήνες ago
   145. hotel ideas 12 μήνες ago
   146. Home Improvement 12 μήνες ago
   147. Check Here 12 μήνες ago
   148. w88club 12 μήνες ago
   149. Home Improvement 12 μήνες ago
   150. Fashion 12 μήνες ago
   151. shirts 12 μήνες ago
   152. Allie Haze 12 μήνες ago
   153. solar energy science 12 μήνες ago
   154. Jurist 12 μήνες ago
   155. Home Improvement 12 μήνες ago
   156. web hosting list 12 μήνες ago
   157. Health 12 μήνες ago
   158. News 12 μήνες ago
   159. cheap football shirts 2018/19 12 μήνες ago
   160. health tips 12 μήνες ago
   161. Home Improvement 12 μήνες ago
   162. Home Improvement 12 μήνες ago
   163. online mate 12 μήνες ago
   164. Home Improvement 12 μήνες ago
   165. small business loans 12 μήνες ago
   166. Shopping 12 μήνες ago
   167. active stem 12 μήνες ago
   168. Business 12 μήνες ago
   169. nail scottsdale 12 μήνες ago
   170. woman skin care 11 μήνες ago
   171. Fashion 11 μήνες ago
   172. Pets 11 μήνες ago
   173. service laptop cibubur 11 μήνες ago
   174. Travel 11 μήνες ago
   175. satta matka 11 μήνες ago
   176. Home Improvement 11 μήνες ago
   177. Tractor Workshop Manuals 11 μήνες ago
   178. board games 11 μήνες ago
   179. business week 11 μήνες ago
   180. business news 11 μήνες ago
   181. Dating 11 μήνες ago
   182. lowe's home improvement 11 μήνες ago
   183. Shopping 11 μήνες ago
   184. Pets 11 μήνες ago
   185. pasang susuk 11 μήνες ago
   186. travel umroh jakarta 11 μήνες ago
   187. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   188. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   189. college university map 11 μήνες ago
   190. Technnology 11 μήνες ago
   191. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   192. Technnology 11 μήνες ago
   193. Business & Finance 11 μήνες ago
   194. Health And Fitness 11 μήνες ago
   195. Technnology 11 μήνες ago
   196. Health 11 μήνες ago
   197. Automotive 11 μήνες ago
   198. Art And Entertainment 11 μήνες ago
   199. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   200. Health And Fitness 11 μήνες ago
   201. Business & Finance 11 μήνες ago
   202. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   203. Pets 11 μήνες ago
   204. Home Improvement 11 μήνες ago
   205. Art And Entertainment 11 μήνες ago
   206. Health And Fitness 11 μήνες ago
   207. follow me 11 μήνες ago
   208. Technnology 11 μήνες ago
   209. Education 11 μήνες ago
   210. arts electric 11 μήνες ago
   211. Business & Finance 11 μήνες ago
   212. Technology 11 μήνες ago
   213. Business & Finance 11 μήνες ago
   214. Find out more on this website 11 μήνες ago
   215. Home Improvement 11 μήνες ago
   216. Travel & Leisure 11 μήνες ago
   217. Business & Finance 11 μήνες ago
   218. Shopping And Fashion 11 μήνες ago
   219. Business & Finance 11 μήνες ago
   220. Automotive 11 μήνες ago
   221. Business & Finance 11 μήνες ago
   222. Check this out 11 μήνες ago
   223. football  11 μήνες ago
   224. Fashion 11 μήνες ago
   225. Business & Finance 11 μήνες ago
   226. Health & Fitness 11 μήνες ago
   227. Business & Finance 11 μήνες ago
   228. mountain 11 μήνες ago
   229. Business & Finance 11 μήνες ago
   230. Business Ideas 11 μήνες ago
   231. fantasy sports louisiana 11 μήνες ago
   232. sports billiards greensboro nc 11 μήνες ago
   233. Business & Finance 11 μήνες ago
   234. Computer & Technology 11 μήνες ago
   235. Computer & Technology 11 μήνες ago
   236. Law 11 μήνες ago
   237. local music 11 μήνες ago
   238. applied science 11 μήνες ago
   239. buy a web hosting server 11 μήνες ago
   240. how to invest 11 μήνες ago
   241. Oaks at lakewood 11 μήνες ago
   242. Pets 11 μήνες ago
   243. fashion boutiques 11 μήνες ago
   244. Melody Rosa 11 μήνες ago
   245. Real Estate 10 μήνες ago
   246. Home Improvement 10 μήνες ago
   247. health insurance 10 μήνες ago
   248. Arts & Entertainment 10 μήνες ago
   249. bathroom remodel 10 μήνες ago
   250. africa trip 10 μήνες ago
   251. modern clothing stores 10 μήνες ago
   252. Agriculture Business 10 μήνες ago
   253. create website 10 μήνες ago
   254. House & Home Improvement 10 μήνες ago
   255. Technology 10 μήνες ago
   256. Travel & Leisure 10 μήνες ago
   257. Business & Finance 10 μήνες ago
   258. dealer honda surabaya 10 μήνες ago
   259. sablon kaos satuan bandung 10 μήνες ago
   260. computer store 10 μήνες ago
   261. personal investment 10 μήνες ago
   262. Hacking Tools 10 μήνες ago
   263. Car & Automotive 10 μήνες ago
   264. Car & Automotive 10 μήνες ago
   265. Car & Automotive 10 μήνες ago
   266. Baby & Parenting 10 μήνες ago
   267. timeshare sell 10 μήνες ago
   268. promo toyota semarang 10 μήνες ago
   269. obat kuat pria terbaik 10 μήνες ago
   270. obat pembesar penis 10 μήνες ago
   271. band music songs free download 10 μήνες ago
   272. sports hall athletics rules 9 μήνες ago
   273. doa & dzikir 9 μήνες ago
   274. Technology 9 μήνες ago
   275. Home 9 μήνες ago
   276. Pets 9 μήνες ago
   277. arts and media 9 μήνες ago
   278. homeopathic medicine 9 μήνες ago
   279. Business News 9 μήνες ago
   280. business insurance 9 μήνες ago
   281. legal help 9 μήνες ago
   282. Furniture 9 μήνες ago
   283. Travel Budget 9 μήνες ago
   284. Small Business 9 μήνες ago
   285. Home Decor 9 μήνες ago
   286. Plumbers 9 μήνες ago
   287. agen bandarq 9 μήνες ago
   288. this link 8 μήνες ago
   289. Mortgage Refinance 8 μήνες ago
   290. Healthy Lifestyle 8 μήνες ago
   291. Popular Technology 8 μήνες ago
   292. Business Ideas 8 μήνες ago
   293. http://indo-investasi.com 8 μήνες ago
   294. Apex Legends Octane 8 μήνες ago
   295. DMC5 8 μήνες ago
   296. jual flashdisk kartu 8 μήνες ago
   297. situs poker88 terpercaya 8 μήνες ago
   298. judi online 8 μήνες ago
   299. DMC5 7 μήνες ago
   300. sablon kaos 7 μήνες ago
   301. rak minimarket 7 μήνες ago
   302. Business news 5 μήνες ago
   303. Belize Real Estate 4 μήνες ago
   304. check my source 4 μήνες ago
   305. Who was I in my past life? 4 μήνες ago
   306. grinta 1 μήνα ago
   307. Google 1 μήνα ago
   308. plenty of fish dating site 4 εβδομάδες ago
   309. coconut oil of 4 εβδομάδες ago
   310. tinyurl.com 3 εβδομάδες ago
   311. http://tinyurl.com 3 εβδομάδες ago
   312. beauty tutorial 1 εβδομάδα ago