Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Rate this post

[fb_button]apozimiosisTου Αντώνη Βέη – Καμναρόκου (*)
Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεσμεύει τους Ιταλούς πολίτες να… ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Άνοιξε έτσι τελειωτικά ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής σε Δίστομο, Καλάβρυτα και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις.


  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

  Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

  Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

  Με την χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 5/14-2-2013 που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι έτσι να εμποδισθεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα των σφαγών και τους απογόνους των.

  Στο δεύτερο σημείο του διατακτικού του, κι αυτό είναι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- νομική αλλά και πολιτική- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ιταλίας» .

  Επομένως, δεν γίνεται δεκτή ούτε η ίδια η απόφαση, ούτε ο νόμος Μπερλουσκόνι που επιχειρεί την υλοποίησή της.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών Δικαστηρίων αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και είχε επιδικάσει 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

  Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που είχε επιτύχει την έκδοση της ιστορικής εκείνης απόφασης στην Ελλάδα, είχε προχωρήσει στη συνέχεια σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Δρα Γιόαχιμ Λάου από την Φλωρεντία, σε αναγκαστική εκτέλεση της ελληνικής απόφασης στην γείτονα χώρα, επιβάλλοντας κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία (βίλα Βιγκόνι) και σε αξιώσεις των γερμανικών σιδηροδρόμων, που ανήκουν επίσης στην ιδιοκτησία του γερμανικού Δημοσίου, από τον συμψηφισμό με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

  Αυτή την διαδικασία κατάσχεσης είχε έλθει να ανακόψει ο νόμος Μπερλουσκόνι, ακολουθώντας την απόφαση της Χάγης του 2012. Κατά του νόμου Μπερλουσκόνι είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Δρ. Λάου, ο οποίος εκτός από τα θύματα στην Ελλάδα εκπροσωπεί Ιταλούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί στην ναζιστική Γερμανία και είχαν υποβληθεί εκεί σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στην υπόθεση αυτών των Ιταλών θυμάτων, αφορά όμως κατ’ επέκταση όλες τις υποθέσεις θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δίκαιά του στα Δικαστήρια της χώρας του».

  Κατά συνέπεια όλες οι δίκες που είχαν σταματήσει στην Ιταλία εξ αιτίας του νόμου Μπερλουσκόνι, μπορούν τώρα να συνεχιστούν. Ενώ αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει, όπως εκείνη για το Δίστομο, δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν από την Γερμανία, αλλά πρέπει τώρα να εκτελεστούν.

  Εικόνες σφραγισμένες στη μνήμη

  Στη δίκη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Χάγη η γερμανική πλευρά είχε φτάσει στο σημείο να ειρωνευθεί τους ανώτατους δικαστές της Ιταλίας για δήθεν ελλιπή επιστημονική κατάρτιση, επειδή οι νομικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας είχαν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της χώρας τους ορθά έκριναν, όταν σταθμίζοντας τον δικονομικό κανόνα περί ετεροδικίας, αναγνώρισαν προτεραιότητα των νομικών κανόνων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Τώρα η θέση των Ιταλών καθηγητών επιβεβαιώνεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που με την απόφασή του αυτή έρχεται να υπογραμμίσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνεται κάθε υπόθεσή του από τον φυσικό του Δικαστή, χωρίς να παρεμποδίζεται από αποφάσεις που αφορούν στην ασυλία των κρατών.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει «ελλιπή» την σχετική ιταλική νομοθεσία.

  Μια ύστερη δικαίωση και του Γιάννη Σταμούλη, πού αυτό ακριβώς το νομικό επιχείρημα είχε προβάλλει και στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

  Ως «μεγαλειώδη επιτυχία για όλα τα θύματα του ναζισμού» χαρακτήρισαν την απόφαση οι Γερμανοί δικηγόροι Γαβριέλα Χάϊνεκε και Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης Δίστομο» στο Αμβούργο και κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καταβάλει αποζημιώσεις.

  Σημείωση στυξ: Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά στα θύματα της κατοχής. Σφαγές, εμπρησμούς και πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών. Δεν αφορά σε επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο κ.τ.τ. Τελεσίδικη και αμετάκλητη είναι μόνο η απόφαση για το Δίστομο. Όλες οι άλλες αγωγές στην Ελλάδα εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

  (*) Ο Αντώνης Βέης Καμναρόκος είναι δημοσιογράφος εγκατεστημένος στη Γερμανία. Ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Σταμούλη που τον είχα φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Φλωρεντίας Λάου. Είχε παραστεί τον Σεπ/ριο του 2011 στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Χάγη και παρακολουθεί στενά την πορεία των αποζημιώσεων από δεκαετίες.

  Σημείωση – 2. Στη συνάντηση Ελλήνων με Γερμανούς δημοσιογράφους, που είχαν διοργανώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα τα «Χανιώτικα Νέα» στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα Χανίων, ο αρχισυντάκτης του «styx.gr» Κώστας Μπετινάκης, στην εισήγησή του είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

  «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τα δεινά που προκάλεσε και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, με το μνημόνιο». Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον εμπνευστή του συνεδρίου, η επίσκεψη στην μαρτυρική Κάνδανο.

  apozimiosis germania


   Για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι οι γερμανοί σύνεδροι τι σημαίνει για τους Κρήτες (και τους Έλληνες γενικότερα) «ναζιστική θηριωδία».

   Σημείωση -3 . Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle –παρ΄ όλο που είχε εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των Χανίων με δύο δημοσιογράφους (ο ένας μάλιστα, ήταν ο διευθυντής της)- ουδέν ανέφερε γι’ αυτήν. Κι όμως, διαθέτει και ειδική στήλη που αναφέρεται σε εκδηλώσεις «ελληνογερμανικής συνεργασίας». Γιατί άραγε η παράλειψη;[fb_button]

   Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

   332 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 10 μήνες ago
   2. furtdsolinopv 9 μήνες ago
   3. Tod Butkus 9 μήνες ago
   4. rotulos 8 μήνες ago
   5. vibrator for couples 8 μήνες ago
   6. CCTV colombo 8 μήνες ago
   7. ben wa balls 8 μήνες ago
   8. Betcity 8 μήνες ago
   9. Lingerie 8 μήνες ago
   10. sex furniture 8 μήνες ago
   11. sex swings 8 μήνες ago
   12. high da authority backlinks 8 μήνες ago
   13. realistic penis sleeve 8 μήνες ago
   14. Rental Bond Cleaning 8 μήνες ago
   15. Pimple in ear cartilage 8 μήνες ago
   16. prepper gun supply 8 μήνες ago
   17. Betcity com 8 μήνες ago
   18. Sugar Dating 8 μήνες ago
   19. Clenbuterol 8 μήνες ago
   20. java training 8 μήνες ago
   21. make money online 8 μήνες ago
   22. cielo 7 μήνες ago
   23. fashion submit a guest post 7 μήνες ago
   24. Travel Agency "GALA" 7 μήνες ago
   25. fotografia gerona 7 μήνες ago
   26. http://www.naukrilinked.com 7 μήνες ago
   27. neck massager flipkart 7 μήνες ago
   28. happy8 7 μήνες ago
   29. high end g spot massager 7 μήνες ago
   30. cartel luminoso 7 μήνες ago
   31. www.insity.com/all-cakes 7 μήνες ago
   32. enseigne tabac 7 μήνες ago
   33. hipotecas baratas 7 μήνες ago
   34. happy birthday 7 μήνες ago
   35. anal beads review 7 μήνες ago
   36. clit sucking toy 7 μήνες ago
   37. King Cock Strap on 7 μήνες ago
   38. Check here 7 μήνες ago
   39. Positronic Design 7 μήνες ago
   40. http://www.lexmove.org 7 μήνες ago
   41. nicolas1@gmail.com 7 μήνες ago
   42. smokeshop palm beach 7 μήνες ago
   43. apps review 7 μήνες ago
   44. o zone tongue vibe 7 μήνες ago
   45. handbags 2018 trends 7 μήνες ago
   46. Shilajit 7 μήνες ago
   47. Claudia 7 μήνες ago
   48. Penis pump review 7 μήνες ago
   49. Male masturbators 7 μήνες ago
   50. Penis pump review 7 μήνες ago
   51. bilforsikring 7 μήνες ago
   52. Inge 6 μήνες ago
   53. 123movies 6 μήνες ago
   54. Silicone penis rings 6 μήνες ago
   55. Penis Pumps 6 μήνες ago
   56. learn seo 6 μήνες ago
   57. print posters 6 μήνες ago
   58. dmca 6 μήνες ago
   59. solar flagpole lights 6 μήνες ago
   60. vaobong 6 μήνες ago
   61. 魔顏飛梭 6 μήνες ago
   62. paul 6 μήνες ago
   63. Auto Insurance Richmond 6 μήνες ago
   64. intelleral review 6 μήνες ago
   65. bondage 6 μήνες ago
   66. concrete contractor 6 μήνες ago
   67. poker 6 μήνες ago
   68. Pure Shilajit 6 μήνες ago
   69. melatonina comprar no brasil 6 μήνες ago
   70. farming simulator 19 mods 5 μήνες ago
   71. boxer puppies for sale in pa 5 μήνες ago
   72. my business 5 μήνες ago
   73. dominos coupons 5 μήνες ago
   74. http://www.seobengaluru.com/ 5 μήνες ago
   75. realistic dildo 5 μήνες ago
   76. realistic dildo 5 μήνες ago
   77. Bonuses 5 μήνες ago
   78. Jag 5 μήνες ago
   79. cool abstract art 5 μήνες ago
   80. Home Improvement Industry 5 μήνες ago
   81. 5 fashion brands 5 μήνες ago
   82. House & Home Improvement 5 μήνες ago
   83. Health & Fitness 5 μήνες ago
   84. House & Home Improvement 5 μήνες ago
   85. Anarkali dress images 5 μήνες ago
   86. Jobs & Career 5 μήνες ago
   87. News 5 μήνες ago
   88. Jobs & Career 5 μήνες ago
   89. Web Design 5 μήνες ago
   90. evolved disco bunny 5 μήνες ago
   91. fishing tips vancouver bc 4 μήνες ago
   92. Latest technology 4 μήνες ago
   93. New Technology in Computer 4 μήνες ago
   94. Software Online 4 μήνες ago
   95. Home service 4 μήνες ago
   96. Pets 4 μήνες ago
   97. Pets 4 μήνες ago
   98. Web Design 4 μήνες ago
   99. Vacate Cleaning 4 μήνες ago
   100. clamp hangers 4 μήνες ago
   101. dmca 4 μήνες ago
   102. Computer Hardware 4 μήνες ago
   103. dmca 4 μήνες ago
   104. Scottsdale Nail 4 μήνες ago
   105. green energy tech 4 μήνες ago
   106. online casino game 4 μήνες ago
   107. Web Design 4 μήνες ago
   108. varmepumpe test 4 μήνες ago
   109. film streaming 4 μήνες ago
   110. cleaning cloth 4 μήνες ago
   111. health panic attacks 4 μήνες ago
   112. Technology 4 μήνες ago
   113. film streaming 4 μήνες ago
   114. Advocate 4 μήνες ago
   115. Dmca 4 μήνες ago
   116. Travel 4 μήνες ago
   117. Dmca 4 μήνες ago
   118. Dmca 4 μήνες ago
   119. Dmca 4 μήνες ago
   120. delay cream 4 μήνες ago
   121. Computer Networking 4 μήνες ago
   122. network marketing success 4 μήνες ago
   123. film vf 4 μήνες ago
   124. nutrition from fruit 4 μήνες ago
   125. film streaming 4 μήνες ago
   126. Travel & Leisure 4 μήνες ago
   127. Online Gifts 4 μήνες ago
   128. Wedding 4 μήνες ago
   129. Website & Web Design 4 μήνες ago
   130. film streaming 4 μήνες ago
   131. kids health 4 μήνες ago
   132. weddingmu 4 μήνες ago
   133. film complet 4 μήνες ago
   134. w88top 4 μήνες ago
   135. computer & technology 4 μήνες ago
   136. computer & technology 4 μήνες ago
   137. health care 4 μήνες ago
   138. business today 4 μήνες ago
   139. Home Improvement 4 μήνες ago
   140. Home Improvement 4 μήνες ago
   141. anal 4 μήνες ago
   142. hotel Bangkok 4 μήνες ago
   143. health acupuncture 4 μήνες ago
   144. Marbles 4 μήνες ago
   145. health eczema 4 μήνες ago
   146. fashion brand shop 4 μήνες ago
   147. News 4 μήνες ago
   148. News 4 μήνες ago
   149. health insomnia 4 μήνες ago
   150. Home Improvement 4 μήνες ago
   151. konsultan 4 μήνες ago
   152. hotel ideas 4 μήνες ago
   153. Home Improvement 4 μήνες ago
   154. Check Here 4 μήνες ago
   155. w88club 4 μήνες ago
   156. Home Improvement 4 μήνες ago
   157. Fashion 4 μήνες ago
   158. shirts 4 μήνες ago
   159. Allie Haze 4 μήνες ago
   160. solar energy science 4 μήνες ago
   161. Jurist 4 μήνες ago
   162. Home Improvement 4 μήνες ago
   163. web hosting list 4 μήνες ago
   164. Health 4 μήνες ago
   165. News 4 μήνες ago
   166. health tips 4 μήνες ago
   167. Home Improvement 4 μήνες ago
   168. Home Improvement 4 μήνες ago
   169. online mate 4 μήνες ago
   170. Home Improvement 4 μήνες ago
   171. small business loans 4 μήνες ago
   172. Shopping 4 μήνες ago
   173. active stem 4 μήνες ago
   174. Business 4 μήνες ago
   175. nail scottsdale 4 μήνες ago
   176. woman skin care 4 μήνες ago
   177. Fashion 4 μήνες ago
   178. Pets 4 μήνες ago
   179. service laptop cibubur 4 μήνες ago
   180. Travel 4 μήνες ago
   181. satta matka 4 μήνες ago
   182. Home Improvement 4 μήνες ago
   183. Tractor Workshop Manuals 4 μήνες ago
   184. board games 3 μήνες ago
   185. business week 3 μήνες ago
   186. business news 3 μήνες ago
   187. Dating 3 μήνες ago
   188. lowe's home improvement 3 μήνες ago
   189. Shopping 3 μήνες ago
   190. Pets 3 μήνες ago
   191. pasang susuk 3 μήνες ago
   192. travel umroh jakarta 3 μήνες ago
   193. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   194. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   195. college university map 3 μήνες ago
   196. Technnology 3 μήνες ago
   197. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   198. Technnology 3 μήνες ago
   199. Business & Finance 3 μήνες ago
   200. Health And Fitness 3 μήνες ago
   201. Technnology 3 μήνες ago
   202. Health 3 μήνες ago
   203. Automotive 3 μήνες ago
   204. Art And Entertainment 3 μήνες ago
   205. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   206. Health And Fitness 3 μήνες ago
   207. Business & Finance 3 μήνες ago
   208. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   209. Pets 3 μήνες ago
   210. Home Improvement 3 μήνες ago
   211. Art And Entertainment 3 μήνες ago
   212. Health And Fitness 3 μήνες ago
   213. follow me 3 μήνες ago
   214. Technnology 3 μήνες ago
   215. Education 3 μήνες ago
   216. arts electric 3 μήνες ago
   217. Business & Finance 3 μήνες ago
   218. Technology 3 μήνες ago
   219. Business & Finance 3 μήνες ago
   220. Home Improvement 3 μήνες ago
   221. Travel & Leisure 3 μήνες ago
   222. Business & Finance 3 μήνες ago
   223. Shopping And Fashion 3 μήνες ago
   224. Business & Finance 3 μήνες ago
   225. Automotive 3 μήνες ago
   226. Business & Finance 3 μήνες ago
   227. Check this out 3 μήνες ago
   228. football  3 μήνες ago
   229. Fashion 3 μήνες ago
   230. Business & Finance 3 μήνες ago
   231. Health & Fitness 3 μήνες ago
   232. Business & Finance 3 μήνες ago
   233. mountain 3 μήνες ago
   234. Business & Finance 3 μήνες ago
   235. Business Ideas 3 μήνες ago
   236. fantasy sports louisiana 3 μήνες ago
   237. Business & Finance 3 μήνες ago
   238. Computer & Technology 3 μήνες ago
   239. Computer & Technology 3 μήνες ago
   240. Law 3 μήνες ago
   241. local music 3 μήνες ago
   242. applied science 3 μήνες ago
   243. buy a web hosting server 3 μήνες ago
   244. how to invest 3 μήνες ago
   245. Oaks at lakewood 3 μήνες ago
   246. Pets 3 μήνες ago
   247. fashion boutiques 3 μήνες ago
   248. Melody Rosa 3 μήνες ago
   249. Real Estate 3 μήνες ago
   250. Home Improvement 3 μήνες ago
   251. health insurance 3 μήνες ago
   252. Arts & Entertainment 2 μήνες ago
   253. bathroom remodel 2 μήνες ago
   254. africa trip 2 μήνες ago
   255. modern clothing stores 2 μήνες ago
   256. Agriculture Business 2 μήνες ago
   257. create website 2 μήνες ago
   258. House & Home Improvement 2 μήνες ago
   259. Technology 2 μήνες ago
   260. Travel & Leisure 2 μήνες ago
   261. Business & Finance 2 μήνες ago
   262. dealer honda surabaya 2 μήνες ago
   263. sablon kaos satuan bandung 2 μήνες ago
   264. computer store 2 μήνες ago
   265. personal investment 2 μήνες ago
   266. Hacking Tools 2 μήνες ago
   267. Car & Automotive 2 μήνες ago
   268. Car & Automotive 2 μήνες ago
   269. Car & Automotive 2 μήνες ago
   270. Baby & Parenting 2 μήνες ago
   271. timeshare sell 2 μήνες ago
   272. promo toyota semarang 2 μήνες ago
   273. obat kuat pria terbaik 2 μήνες ago
   274. obat pembesar penis 2 μήνες ago
   275. sports hall athletics rules 2 μήνες ago
   276. doa & dzikir 2 μήνες ago
   277. Technology 1 μήνα ago
   278. Home 1 μήνα ago
   279. Pets 1 μήνα ago
   280. arts and media 1 μήνα ago
   281. homeopathic medicine 1 μήνα ago
   282. Business News 1 μήνα ago
   283. business insurance 1 μήνα ago
   284. legal help 1 μήνα ago
   285. Furniture 1 μήνα ago
   286. Travel Budget 1 μήνα ago
   287. Small Business 4 εβδομάδες ago
   288. Home Decor 4 εβδομάδες ago
   289. Plumbers 4 εβδομάδες ago
   290. agen bandarq 3 εβδομάδες ago
   291. this link 2 εβδομάδες ago
   292. Mortgage Refinance 2 εβδομάδες ago
   293. Healthy Lifestyle 2 εβδομάδες ago
   294. Popular Technology 1 εβδομάδα ago
   295. Business Ideas 4 ημέρες ago
   296. http://indo-investasi.com 3 ημέρες ago
   297. Apex Legends Octane 3 ώρες ago