Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Rate this post

[fb_button]apozimiosisTου Αντώνη Βέη – Καμναρόκου (*)
Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεσμεύει τους Ιταλούς πολίτες να… ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Άνοιξε έτσι τελειωτικά ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής σε Δίστομο, Καλάβρυτα και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις.


  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

  Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

  Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

  Με την χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 5/14-2-2013 που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι έτσι να εμποδισθεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα των σφαγών και τους απογόνους των.

  Στο δεύτερο σημείο του διατακτικού του, κι αυτό είναι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- νομική αλλά και πολιτική- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ιταλίας» .

  Επομένως, δεν γίνεται δεκτή ούτε η ίδια η απόφαση, ούτε ο νόμος Μπερλουσκόνι που επιχειρεί την υλοποίησή της.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών Δικαστηρίων αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και είχε επιδικάσει 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

  Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που είχε επιτύχει την έκδοση της ιστορικής εκείνης απόφασης στην Ελλάδα, είχε προχωρήσει στη συνέχεια σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Δρα Γιόαχιμ Λάου από την Φλωρεντία, σε αναγκαστική εκτέλεση της ελληνικής απόφασης στην γείτονα χώρα, επιβάλλοντας κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία (βίλα Βιγκόνι) και σε αξιώσεις των γερμανικών σιδηροδρόμων, που ανήκουν επίσης στην ιδιοκτησία του γερμανικού Δημοσίου, από τον συμψηφισμό με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

  Αυτή την διαδικασία κατάσχεσης είχε έλθει να ανακόψει ο νόμος Μπερλουσκόνι, ακολουθώντας την απόφαση της Χάγης του 2012. Κατά του νόμου Μπερλουσκόνι είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Δρ. Λάου, ο οποίος εκτός από τα θύματα στην Ελλάδα εκπροσωπεί Ιταλούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί στην ναζιστική Γερμανία και είχαν υποβληθεί εκεί σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στην υπόθεση αυτών των Ιταλών θυμάτων, αφορά όμως κατ’ επέκταση όλες τις υποθέσεις θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δίκαιά του στα Δικαστήρια της χώρας του».

  Κατά συνέπεια όλες οι δίκες που είχαν σταματήσει στην Ιταλία εξ αιτίας του νόμου Μπερλουσκόνι, μπορούν τώρα να συνεχιστούν. Ενώ αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει, όπως εκείνη για το Δίστομο, δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν από την Γερμανία, αλλά πρέπει τώρα να εκτελεστούν.

  Εικόνες σφραγισμένες στη μνήμη

  Στη δίκη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Χάγη η γερμανική πλευρά είχε φτάσει στο σημείο να ειρωνευθεί τους ανώτατους δικαστές της Ιταλίας για δήθεν ελλιπή επιστημονική κατάρτιση, επειδή οι νομικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας είχαν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της χώρας τους ορθά έκριναν, όταν σταθμίζοντας τον δικονομικό κανόνα περί ετεροδικίας, αναγνώρισαν προτεραιότητα των νομικών κανόνων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Τώρα η θέση των Ιταλών καθηγητών επιβεβαιώνεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που με την απόφασή του αυτή έρχεται να υπογραμμίσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνεται κάθε υπόθεσή του από τον φυσικό του Δικαστή, χωρίς να παρεμποδίζεται από αποφάσεις που αφορούν στην ασυλία των κρατών.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει «ελλιπή» την σχετική ιταλική νομοθεσία.

  Μια ύστερη δικαίωση και του Γιάννη Σταμούλη, πού αυτό ακριβώς το νομικό επιχείρημα είχε προβάλλει και στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

  Ως «μεγαλειώδη επιτυχία για όλα τα θύματα του ναζισμού» χαρακτήρισαν την απόφαση οι Γερμανοί δικηγόροι Γαβριέλα Χάϊνεκε και Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης Δίστομο» στο Αμβούργο και κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καταβάλει αποζημιώσεις.

  Σημείωση στυξ: Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά στα θύματα της κατοχής. Σφαγές, εμπρησμούς και πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών. Δεν αφορά σε επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο κ.τ.τ. Τελεσίδικη και αμετάκλητη είναι μόνο η απόφαση για το Δίστομο. Όλες οι άλλες αγωγές στην Ελλάδα εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

  (*) Ο Αντώνης Βέης Καμναρόκος είναι δημοσιογράφος εγκατεστημένος στη Γερμανία. Ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Σταμούλη που τον είχα φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Φλωρεντίας Λάου. Είχε παραστεί τον Σεπ/ριο του 2011 στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Χάγη και παρακολουθεί στενά την πορεία των αποζημιώσεων από δεκαετίες.

  Σημείωση – 2. Στη συνάντηση Ελλήνων με Γερμανούς δημοσιογράφους, που είχαν διοργανώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα τα «Χανιώτικα Νέα» στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα Χανίων, ο αρχισυντάκτης του «styx.gr» Κώστας Μπετινάκης, στην εισήγησή του είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

  «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τα δεινά που προκάλεσε και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, με το μνημόνιο». Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον εμπνευστή του συνεδρίου, η επίσκεψη στην μαρτυρική Κάνδανο.

  apozimiosis germania


   Για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι οι γερμανοί σύνεδροι τι σημαίνει για τους Κρήτες (και τους Έλληνες γενικότερα) «ναζιστική θηριωδία».

   Σημείωση -3 . Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle –παρ΄ όλο που είχε εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των Χανίων με δύο δημοσιογράφους (ο ένας μάλιστα, ήταν ο διευθυντής της)- ουδέν ανέφερε γι’ αυτήν. Κι όμως, διαθέτει και ειδική στήλη που αναφέρεται σε εκδηλώσεις «ελληνογερμανικής συνεργασίας». Γιατί άραγε η παράλειψη;[fb_button]

   Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

   339 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 12 μήνες ago
   2. furtdsolinopv 11 μήνες ago
   3. Tod Butkus 11 μήνες ago
   4. rotulos 10 μήνες ago
   5. vibrator for couples 10 μήνες ago
   6. CCTV colombo 10 μήνες ago
   7. ben wa balls 10 μήνες ago
   8. Betcity 10 μήνες ago
   9. Lingerie 10 μήνες ago
   10. rabbit signature beaded rabbit 10 μήνες ago
   11. sex furniture 10 μήνες ago
   12. sex swings 10 μήνες ago
   13. high da authority backlinks 10 μήνες ago
   14. realistic penis sleeve 10 μήνες ago
   15. Rental Bond Cleaning 10 μήνες ago
   16. Pimple in ear cartilage 10 μήνες ago
   17. prepper gun supply 10 μήνες ago
   18. דירות דיסקרטיות 10 μήνες ago
   19. Betcity com 10 μήνες ago
   20. Sugar Dating 10 μήνες ago
   21. Clenbuterol 10 μήνες ago
   22. java training 10 μήνες ago
   23. make money online 10 μήνες ago
   24. how to charge evolved vibrator 10 μήνες ago
   25. cielo 9 μήνες ago
   26. fashion submit a guest post 9 μήνες ago
   27. Travel Agency "GALA" 9 μήνες ago
   28. fotografia gerona 9 μήνες ago
   29. http://www.naukrilinked.com 9 μήνες ago
   30. neck massager flipkart 9 μήνες ago
   31. happy8 9 μήνες ago
   32. high end g spot massager 9 μήνες ago
   33. cartel luminoso 9 μήνες ago
   34. www.insity.com/all-cakes 9 μήνες ago
   35. enseigne tabac 9 μήνες ago
   36. hipotecas baratas 9 μήνες ago
   37. happy birthday 9 μήνες ago
   38. anal beads review 9 μήνες ago
   39. clit sucking toy 9 μήνες ago
   40. King Cock Strap on 9 μήνες ago
   41. Check here 9 μήνες ago
   42. Positronic Design 9 μήνες ago
   43. http://www.lexmove.org 9 μήνες ago
   44. nicolas1@gmail.com 9 μήνες ago
   45. smokeshop palm beach 9 μήνες ago
   46. apps review 9 μήνες ago
   47. o zone tongue vibe 9 μήνες ago
   48. handbags 2018 trends 9 μήνες ago
   49. Shilajit 9 μήνες ago
   50. Claudia 9 μήνες ago
   51. Penis pump review 9 μήνες ago
   52. Male masturbators 8 μήνες ago
   53. Penis pump review 8 μήνες ago
   54. bilforsikring 8 μήνες ago
   55. Inge 8 μήνες ago
   56. 123movies 8 μήνες ago
   57. Silicone penis rings 8 μήνες ago
   58. Penis Pumps 8 μήνες ago
   59. learn seo 8 μήνες ago
   60. print posters 8 μήνες ago
   61. dmca 8 μήνες ago
   62. solar flagpole lights 8 μήνες ago
   63. vaobong 8 μήνες ago
   64. 魔顏飛梭 8 μήνες ago
   65. paul 8 μήνες ago
   66. Auto Insurance Richmond 8 μήνες ago
   67. intelleral review 8 μήνες ago
   68. bondage 8 μήνες ago
   69. concrete contractor 8 μήνες ago
   70. poker 8 μήνες ago
   71. Pure Shilajit 8 μήνες ago
   72. melatonina comprar no brasil 7 μήνες ago
   73. farming simulator 19 mods 7 μήνες ago
   74. boxer puppies for sale in pa 7 μήνες ago
   75. my business 7 μήνες ago
   76. dominos coupons 7 μήνες ago
   77. http://www.seobengaluru.com/ 7 μήνες ago
   78. realistic dildo 7 μήνες ago
   79. realistic dildo 7 μήνες ago
   80. Bonuses 7 μήνες ago
   81. Jag 7 μήνες ago
   82. cool abstract art 7 μήνες ago
   83. Home Improvement Industry 7 μήνες ago
   84. 5 fashion brands 7 μήνες ago
   85. House & Home Improvement 7 μήνες ago
   86. Health & Fitness 7 μήνες ago
   87. House & Home Improvement 7 μήνες ago
   88. Anarkali dress images 6 μήνες ago
   89. Jobs & Career 6 μήνες ago
   90. News 6 μήνες ago
   91. Jobs & Career 6 μήνες ago
   92. Web Design 6 μήνες ago
   93. evolved disco bunny 6 μήνες ago
   94. fishing tips vancouver bc 6 μήνες ago
   95. Latest technology 6 μήνες ago
   96. New Technology in Computer 6 μήνες ago
   97. Software Online 6 μήνες ago
   98. Home service 6 μήνες ago
   99. Pets 6 μήνες ago
   100. Pets 6 μήνες ago
   101. Web Design 6 μήνες ago
   102. Vacate Cleaning 6 μήνες ago
   103. clamp hangers 6 μήνες ago
   104. dmca 6 μήνες ago
   105. Computer Hardware 6 μήνες ago
   106. dmca 6 μήνες ago
   107. Scottsdale Nail 6 μήνες ago
   108. green energy tech 6 μήνες ago
   109. online casino game 6 μήνες ago
   110. Web Design 6 μήνες ago
   111. varmepumpe test 6 μήνες ago
   112. film streaming 6 μήνες ago
   113. cleaning cloth 6 μήνες ago
   114. health panic attacks 6 μήνες ago
   115. Technology 6 μήνες ago
   116. film streaming 6 μήνες ago
   117. Advocate 6 μήνες ago
   118. Dmca 6 μήνες ago
   119. Travel 6 μήνες ago
   120. Dmca 6 μήνες ago
   121. Dmca 6 μήνες ago
   122. Dmca 6 μήνες ago
   123. delay cream 6 μήνες ago
   124. Computer Networking 6 μήνες ago
   125. network marketing success 6 μήνες ago
   126. film vf 6 μήνες ago
   127. nutrition from fruit 6 μήνες ago
   128. film streaming 6 μήνες ago
   129. Travel & Leisure 6 μήνες ago
   130. Online Gifts 6 μήνες ago
   131. Wedding 6 μήνες ago
   132. Website & Web Design 6 μήνες ago
   133. film streaming 6 μήνες ago
   134. kids health 6 μήνες ago
   135. weddingmu 6 μήνες ago
   136. film complet 6 μήνες ago
   137. w88top 6 μήνες ago
   138. computer & technology 6 μήνες ago
   139. computer & technology 6 μήνες ago
   140. health care 6 μήνες ago
   141. business today 6 μήνες ago
   142. Home Improvement 6 μήνες ago
   143. Home Improvement 6 μήνες ago
   144. anal 6 μήνες ago
   145. hotel Bangkok 6 μήνες ago
   146. health acupuncture 6 μήνες ago
   147. Marbles 6 μήνες ago
   148. health eczema 6 μήνες ago
   149. fashion brand shop 6 μήνες ago
   150. News 6 μήνες ago
   151. News 6 μήνες ago
   152. health insomnia 6 μήνες ago
   153. Home Improvement 6 μήνες ago
   154. konsultan 6 μήνες ago
   155. hotel ideas 6 μήνες ago
   156. Home Improvement 6 μήνες ago
   157. Check Here 6 μήνες ago
   158. w88club 6 μήνες ago
   159. Home Improvement 6 μήνες ago
   160. Fashion 6 μήνες ago
   161. shirts 6 μήνες ago
   162. Allie Haze 6 μήνες ago
   163. solar energy science 6 μήνες ago
   164. Jurist 6 μήνες ago
   165. Home Improvement 6 μήνες ago
   166. web hosting list 6 μήνες ago
   167. Health 6 μήνες ago
   168. News 6 μήνες ago
   169. health tips 6 μήνες ago
   170. Home Improvement 6 μήνες ago
   171. Home Improvement 6 μήνες ago
   172. online mate 6 μήνες ago
   173. Home Improvement 6 μήνες ago
   174. small business loans 6 μήνες ago
   175. Shopping 6 μήνες ago
   176. active stem 6 μήνες ago
   177. Business 6 μήνες ago
   178. nail scottsdale 6 μήνες ago
   179. woman skin care 6 μήνες ago
   180. Fashion 6 μήνες ago
   181. Pets 6 μήνες ago
   182. service laptop cibubur 6 μήνες ago
   183. Travel 5 μήνες ago
   184. satta matka 5 μήνες ago
   185. Home Improvement 5 μήνες ago
   186. Tractor Workshop Manuals 5 μήνες ago
   187. board games 5 μήνες ago
   188. business week 5 μήνες ago
   189. business news 5 μήνες ago
   190. Dating 5 μήνες ago
   191. lowe's home improvement 5 μήνες ago
   192. Shopping 5 μήνες ago
   193. Pets 5 μήνες ago
   194. pasang susuk 5 μήνες ago
   195. travel umroh jakarta 5 μήνες ago
   196. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   197. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   198. college university map 5 μήνες ago
   199. Technnology 5 μήνες ago
   200. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   201. Technnology 5 μήνες ago
   202. Business & Finance 5 μήνες ago
   203. Health And Fitness 5 μήνες ago
   204. Technnology 5 μήνες ago
   205. Health 5 μήνες ago
   206. Automotive 5 μήνες ago
   207. Art And Entertainment 5 μήνες ago
   208. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   209. Health And Fitness 5 μήνες ago
   210. Business & Finance 5 μήνες ago
   211. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   212. Pets 5 μήνες ago
   213. Home Improvement 5 μήνες ago
   214. Art And Entertainment 5 μήνες ago
   215. Health And Fitness 5 μήνες ago
   216. follow me 5 μήνες ago
   217. Technnology 5 μήνες ago
   218. Education 5 μήνες ago
   219. arts electric 5 μήνες ago
   220. Business & Finance 5 μήνες ago
   221. Technology 5 μήνες ago
   222. Business & Finance 5 μήνες ago
   223. Home Improvement 5 μήνες ago
   224. Travel & Leisure 5 μήνες ago
   225. Business & Finance 5 μήνες ago
   226. Shopping And Fashion 5 μήνες ago
   227. Business & Finance 5 μήνες ago
   228. Automotive 5 μήνες ago
   229. Business & Finance 5 μήνες ago
   230. Check this out 5 μήνες ago
   231. football  5 μήνες ago
   232. Fashion 5 μήνες ago
   233. Business & Finance 5 μήνες ago
   234. Health & Fitness 5 μήνες ago
   235. Business & Finance 5 μήνες ago
   236. mountain 5 μήνες ago
   237. Business & Finance 5 μήνες ago
   238. Business Ideas 5 μήνες ago
   239. fantasy sports louisiana 5 μήνες ago
   240. Business & Finance 5 μήνες ago
   241. Computer & Technology 5 μήνες ago
   242. Computer & Technology 5 μήνες ago
   243. Law 5 μήνες ago
   244. local music 5 μήνες ago
   245. applied science 5 μήνες ago
   246. buy a web hosting server 5 μήνες ago
   247. how to invest 5 μήνες ago
   248. Oaks at lakewood 5 μήνες ago
   249. Pets 5 μήνες ago
   250. fashion boutiques 5 μήνες ago
   251. Melody Rosa 5 μήνες ago
   252. Real Estate 5 μήνες ago
   253. Home Improvement 5 μήνες ago
   254. health insurance 5 μήνες ago
   255. Arts & Entertainment 4 μήνες ago
   256. bathroom remodel 4 μήνες ago
   257. africa trip 4 μήνες ago
   258. modern clothing stores 4 μήνες ago
   259. Agriculture Business 4 μήνες ago
   260. create website 4 μήνες ago
   261. House & Home Improvement 4 μήνες ago
   262. Technology 4 μήνες ago
   263. Travel & Leisure 4 μήνες ago
   264. Business & Finance 4 μήνες ago
   265. dealer honda surabaya 4 μήνες ago
   266. sablon kaos satuan bandung 4 μήνες ago
   267. computer store 4 μήνες ago
   268. personal investment 4 μήνες ago
   269. Hacking Tools 4 μήνες ago
   270. Car & Automotive 4 μήνες ago
   271. Car & Automotive 4 μήνες ago
   272. Car & Automotive 4 μήνες ago
   273. Baby & Parenting 4 μήνες ago
   274. timeshare sell 4 μήνες ago
   275. promo toyota semarang 4 μήνες ago
   276. obat kuat pria terbaik 4 μήνες ago
   277. obat pembesar penis 4 μήνες ago
   278. sports hall athletics rules 4 μήνες ago
   279. doa & dzikir 3 μήνες ago
   280. Technology 3 μήνες ago
   281. Home 3 μήνες ago
   282. Pets 3 μήνες ago
   283. arts and media 3 μήνες ago
   284. homeopathic medicine 3 μήνες ago
   285. Business News 3 μήνες ago
   286. business insurance 3 μήνες ago
   287. legal help 3 μήνες ago
   288. Furniture 3 μήνες ago
   289. Travel Budget 3 μήνες ago
   290. Small Business 3 μήνες ago
   291. Home Decor 3 μήνες ago
   292. Plumbers 3 μήνες ago
   293. agen bandarq 3 μήνες ago
   294. this link 2 μήνες ago
   295. Mortgage Refinance 2 μήνες ago
   296. Healthy Lifestyle 2 μήνες ago
   297. Popular Technology 2 μήνες ago
   298. Business Ideas 2 μήνες ago
   299. http://indo-investasi.com 2 μήνες ago
   300. Apex Legends Octane 2 μήνες ago
   301. DMC5 2 μήνες ago
   302. jual flashdisk kartu 2 μήνες ago
   303. situs poker88 terpercaya 2 μήνες ago
   304. judi online 2 μήνες ago
   305. DMC5 2 μήνες ago
   306. sablon kaos 2 μήνες ago
   307. rak minimarket 1 μήνα ago