Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Rate this post

[fb_button]apozimiosisTου Αντώνη Βέη – Καμναρόκου (*)
Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεσμεύει τους Ιταλούς πολίτες να… ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Άνοιξε έτσι τελειωτικά ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής σε Δίστομο, Καλάβρυτα και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις.


  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

  Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

  Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

  Με την χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 5/14-2-2013 που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι έτσι να εμποδισθεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα των σφαγών και τους απογόνους των.

  Στο δεύτερο σημείο του διατακτικού του, κι αυτό είναι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- νομική αλλά και πολιτική- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ιταλίας» .

  Επομένως, δεν γίνεται δεκτή ούτε η ίδια η απόφαση, ούτε ο νόμος Μπερλουσκόνι που επιχειρεί την υλοποίησή της.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών Δικαστηρίων αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και είχε επιδικάσει 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

  Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που είχε επιτύχει την έκδοση της ιστορικής εκείνης απόφασης στην Ελλάδα, είχε προχωρήσει στη συνέχεια σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Δρα Γιόαχιμ Λάου από την Φλωρεντία, σε αναγκαστική εκτέλεση της ελληνικής απόφασης στην γείτονα χώρα, επιβάλλοντας κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία (βίλα Βιγκόνι) και σε αξιώσεις των γερμανικών σιδηροδρόμων, που ανήκουν επίσης στην ιδιοκτησία του γερμανικού Δημοσίου, από τον συμψηφισμό με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

  Αυτή την διαδικασία κατάσχεσης είχε έλθει να ανακόψει ο νόμος Μπερλουσκόνι, ακολουθώντας την απόφαση της Χάγης του 2012. Κατά του νόμου Μπερλουσκόνι είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Δρ. Λάου, ο οποίος εκτός από τα θύματα στην Ελλάδα εκπροσωπεί Ιταλούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί στην ναζιστική Γερμανία και είχαν υποβληθεί εκεί σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στην υπόθεση αυτών των Ιταλών θυμάτων, αφορά όμως κατ’ επέκταση όλες τις υποθέσεις θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δίκαιά του στα Δικαστήρια της χώρας του».

  Κατά συνέπεια όλες οι δίκες που είχαν σταματήσει στην Ιταλία εξ αιτίας του νόμου Μπερλουσκόνι, μπορούν τώρα να συνεχιστούν. Ενώ αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει, όπως εκείνη για το Δίστομο, δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν από την Γερμανία, αλλά πρέπει τώρα να εκτελεστούν.

  Εικόνες σφραγισμένες στη μνήμη

  Στη δίκη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Χάγη η γερμανική πλευρά είχε φτάσει στο σημείο να ειρωνευθεί τους ανώτατους δικαστές της Ιταλίας για δήθεν ελλιπή επιστημονική κατάρτιση, επειδή οι νομικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας είχαν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της χώρας τους ορθά έκριναν, όταν σταθμίζοντας τον δικονομικό κανόνα περί ετεροδικίας, αναγνώρισαν προτεραιότητα των νομικών κανόνων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Τώρα η θέση των Ιταλών καθηγητών επιβεβαιώνεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που με την απόφασή του αυτή έρχεται να υπογραμμίσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνεται κάθε υπόθεσή του από τον φυσικό του Δικαστή, χωρίς να παρεμποδίζεται από αποφάσεις που αφορούν στην ασυλία των κρατών.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει «ελλιπή» την σχετική ιταλική νομοθεσία.

  Μια ύστερη δικαίωση και του Γιάννη Σταμούλη, πού αυτό ακριβώς το νομικό επιχείρημα είχε προβάλλει και στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

  Ως «μεγαλειώδη επιτυχία για όλα τα θύματα του ναζισμού» χαρακτήρισαν την απόφαση οι Γερμανοί δικηγόροι Γαβριέλα Χάϊνεκε και Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης Δίστομο» στο Αμβούργο και κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καταβάλει αποζημιώσεις.

  Σημείωση στυξ: Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά στα θύματα της κατοχής. Σφαγές, εμπρησμούς και πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών. Δεν αφορά σε επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο κ.τ.τ. Τελεσίδικη και αμετάκλητη είναι μόνο η απόφαση για το Δίστομο. Όλες οι άλλες αγωγές στην Ελλάδα εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

  (*) Ο Αντώνης Βέης Καμναρόκος είναι δημοσιογράφος εγκατεστημένος στη Γερμανία. Ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Σταμούλη που τον είχα φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Φλωρεντίας Λάου. Είχε παραστεί τον Σεπ/ριο του 2011 στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Χάγη και παρακολουθεί στενά την πορεία των αποζημιώσεων από δεκαετίες.

  Σημείωση – 2. Στη συνάντηση Ελλήνων με Γερμανούς δημοσιογράφους, που είχαν διοργανώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα τα «Χανιώτικα Νέα» στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα Χανίων, ο αρχισυντάκτης του «styx.gr» Κώστας Μπετινάκης, στην εισήγησή του είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

  «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τα δεινά που προκάλεσε και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, με το μνημόνιο». Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον εμπνευστή του συνεδρίου, η επίσκεψη στην μαρτυρική Κάνδανο.

  apozimiosis germania


   Για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι οι γερμανοί σύνεδροι τι σημαίνει για τους Κρήτες (και τους Έλληνες γενικότερα) «ναζιστική θηριωδία».

   Σημείωση -3 . Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle –παρ΄ όλο που είχε εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των Χανίων με δύο δημοσιογράφους (ο ένας μάλιστα, ήταν ο διευθυντής της)- ουδέν ανέφερε γι’ αυτήν. Κι όμως, διαθέτει και ειδική στήλη που αναφέρεται σε εκδηλώσεις «ελληνογερμανικής συνεργασίας». Γιατί άραγε η παράλειψη;[fb_button]

   Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

   244 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 7 μήνες ago
   2. furtdsolinopv 6 μήνες ago
   3. Tod Butkus 6 μήνες ago
   4. rotulos 5 μήνες ago
   5. vibrator for couples 5 μήνες ago
   6. CCTV colombo 5 μήνες ago
   7. ben wa balls 5 μήνες ago
   8. Betcity 5 μήνες ago
   9. Lingerie 5 μήνες ago
   10. sex furniture 5 μήνες ago
   11. sex swings 5 μήνες ago
   12. high da authority backlinks 5 μήνες ago
   13. realistic penis sleeve 5 μήνες ago
   14. Rental Bond Cleaning 5 μήνες ago
   15. Pimple in ear cartilage 5 μήνες ago
   16. prepper gun supply 5 μήνες ago
   17. Betcity com 5 μήνες ago
   18. Sugar Dating 5 μήνες ago
   19. Clenbuterol 5 μήνες ago
   20. java training 5 μήνες ago
   21. make money online 5 μήνες ago
   22. cielo 4 μήνες ago
   23. fashion submit a guest post 4 μήνες ago
   24. Travel Agency "GALA" 4 μήνες ago
   25. fotografia gerona 4 μήνες ago
   26. http://www.naukrilinked.com 4 μήνες ago
   27. neck massager flipkart 4 μήνες ago
   28. happy8 4 μήνες ago
   29. high end g spot massager 4 μήνες ago
   30. cartel luminoso 4 μήνες ago
   31. www.insity.com/all-cakes 4 μήνες ago
   32. enseigne tabac 4 μήνες ago
   33. hipotecas baratas 4 μήνες ago
   34. happy birthday 4 μήνες ago
   35. anal beads review 4 μήνες ago
   36. clit sucking toy 4 μήνες ago
   37. King Cock Strap on 4 μήνες ago
   38. Check here 4 μήνες ago
   39. Positronic Design 4 μήνες ago
   40. http://www.lexmove.org 4 μήνες ago
   41. nicolas1@gmail.com 4 μήνες ago
   42. smokeshop palm beach 4 μήνες ago
   43. apps review 4 μήνες ago
   44. o zone tongue vibe 4 μήνες ago
   45. handbags 2018 trends 4 μήνες ago
   46. Shilajit 4 μήνες ago
   47. Claudia 4 μήνες ago
   48. Penis pump review 4 μήνες ago
   49. Male masturbators 4 μήνες ago
   50. Penis pump review 4 μήνες ago
   51. bilforsikring 4 μήνες ago
   52. Inge 3 μήνες ago
   53. 123movies 3 μήνες ago
   54. Silicone penis rings 3 μήνες ago
   55. Penis Pumps 3 μήνες ago
   56. learn seo 3 μήνες ago
   57. print posters 3 μήνες ago
   58. dmca 3 μήνες ago
   59. solar flagpole lights 3 μήνες ago
   60. vaobong 3 μήνες ago
   61. 魔顏飛梭 3 μήνες ago
   62. paul 3 μήνες ago
   63. Auto Insurance Richmond 3 μήνες ago
   64. intelleral review 3 μήνες ago
   65. bondage 3 μήνες ago
   66. concrete contractor 3 μήνες ago
   67. poker 3 μήνες ago
   68. Pure Shilajit 3 μήνες ago
   69. melatonina comprar no brasil 3 μήνες ago
   70. farming simulator 19 mods 2 μήνες ago
   71. boxer puppies for sale in pa 2 μήνες ago
   72. my business 2 μήνες ago
   73. dominos coupons 2 μήνες ago
   74. http://www.seobengaluru.com/ 2 μήνες ago
   75. realistic dildo 2 μήνες ago
   76. realistic dildo 2 μήνες ago
   77. Bonuses 2 μήνες ago
   78. Jag 2 μήνες ago
   79. cool abstract art 2 μήνες ago
   80. Home Improvement Industry 2 μήνες ago
   81. 5 fashion brands 2 μήνες ago
   82. House & Home Improvement 2 μήνες ago
   83. Health & Fitness 2 μήνες ago
   84. House & Home Improvement 2 μήνες ago
   85. Anarkali dress images 2 μήνες ago
   86. Jobs & Career 2 μήνες ago
   87. News 2 μήνες ago
   88. Jobs & Career 2 μήνες ago
   89. Web Design 2 μήνες ago
   90. evolved disco bunny 2 μήνες ago
   91. fishing tips vancouver bc 1 μήνα ago
   92. Latest technology 1 μήνα ago
   93. Software Online 1 μήνα ago
   94. Home service 1 μήνα ago
   95. Pets 1 μήνα ago
   96. Pets 1 μήνα ago
   97. Web Design 1 μήνα ago
   98. Vacate Cleaning 1 μήνα ago
   99. clamp hangers 1 μήνα ago
   100. dmca 1 μήνα ago
   101. Computer Hardware 1 μήνα ago
   102. dmca 1 μήνα ago
   103. Scottsdale Nail 1 μήνα ago
   104. green energy tech 1 μήνα ago
   105. online casino game 1 μήνα ago
   106. Web Design 1 μήνα ago
   107. varmepumpe test 1 μήνα ago
   108. film streaming 1 μήνα ago
   109. cleaning cloth 1 μήνα ago
   110. health panic attacks 1 μήνα ago
   111. Technology 1 μήνα ago
   112. film streaming 1 μήνα ago
   113. Advocate 1 μήνα ago
   114. Dmca 1 μήνα ago
   115. Travel 1 μήνα ago
   116. Dmca 1 μήνα ago
   117. Dmca 1 μήνα ago
   118. Dmca 1 μήνα ago
   119. delay cream 1 μήνα ago
   120. Computer Networking 1 μήνα ago
   121. network marketing success 1 μήνα ago
   122. film vf 1 μήνα ago
   123. nutrition from fruit 1 μήνα ago
   124. film streaming 1 μήνα ago
   125. Travel & Leisure 1 μήνα ago
   126. Online Gifts 1 μήνα ago
   127. Wedding 1 μήνα ago
   128. Website & Web Design 1 μήνα ago
   129. film streaming 1 μήνα ago
   130. kids health 1 μήνα ago
   131. weddingmu 1 μήνα ago
   132. film complet 1 μήνα ago
   133. w88top 1 μήνα ago
   134. computer & technology 1 μήνα ago
   135. computer & technology 1 μήνα ago
   136. health care 1 μήνα ago
   137. business today 1 μήνα ago
   138. Home Improvement 1 μήνα ago
   139. Home Improvement 1 μήνα ago
   140. anal 1 μήνα ago
   141. hotel Bangkok 1 μήνα ago
   142. health acupuncture 1 μήνα ago
   143. Marbles 1 μήνα ago
   144. health eczema 1 μήνα ago
   145. fashion brand shop 1 μήνα ago
   146. News 1 μήνα ago
   147. News 1 μήνα ago
   148. health insomnia 1 μήνα ago
   149. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   150. konsultan 4 εβδομάδες ago
   151. hotel ideas 4 εβδομάδες ago
   152. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   153. Check Here 4 εβδομάδες ago
   154. w88club 4 εβδομάδες ago
   155. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   156. Fashion 4 εβδομάδες ago
   157. shirts 4 εβδομάδες ago
   158. Allie Haze 4 εβδομάδες ago
   159. solar energy science 4 εβδομάδες ago
   160. Jurist 4 εβδομάδες ago
   161. Home Improvement 4 εβδομάδες ago
   162. web hosting list 3 εβδομάδες ago
   163. Health 3 εβδομάδες ago
   164. News 3 εβδομάδες ago
   165. cheap football shirts 2018/19 3 εβδομάδες ago
   166. health tips 3 εβδομάδες ago
   167. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   168. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   169. online mate 3 εβδομάδες ago
   170. Home Improvement 3 εβδομάδες ago
   171. small business loans 3 εβδομάδες ago
   172. Shopping 3 εβδομάδες ago
   173. active stem 3 εβδομάδες ago
   174. Business 3 εβδομάδες ago
   175. nail scottsdale 3 εβδομάδες ago
   176. woman skin care 3 εβδομάδες ago
   177. Fashion 3 εβδομάδες ago
   178. Pets 2 εβδομάδες ago
   179. service laptop cibubur 2 εβδομάδες ago
   180. Travel 2 εβδομάδες ago
   181. satta matka 2 εβδομάδες ago
   182. Home Improvement 2 εβδομάδες ago
   183. Tractor Workshop Manuals 2 εβδομάδες ago
   184. board games 2 εβδομάδες ago
   185. business week 2 εβδομάδες ago
   186. business news 2 εβδομάδες ago
   187. Dating 2 εβδομάδες ago
   188. lowe's home improvement 2 εβδομάδες ago
   189. Shopping 2 εβδομάδες ago
   190. Pets 2 εβδομάδες ago
   191. pasang susuk 1 εβδομάδα ago
   192. travel umroh jakarta 1 εβδομάδα ago
   193. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   194. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   195. college university map 1 εβδομάδα ago
   196. home based retail business ideas 1 εβδομάδα ago
   197. Technnology 1 εβδομάδα ago
   198. Travel & Leisure 1 εβδομάδα ago
   199. Technnology 1 εβδομάδα ago
   200. Business & Finance 7 ημέρες ago
   201. Health And Fitness 6 ημέρες ago
   202. Technnology 6 ημέρες ago
   203. Health 5 ημέρες ago
   204. Automotive 5 ημέρες ago
   205. Art And Entertainment 5 ημέρες ago
   206. Travel & Leisure 5 ημέρες ago
   207. Health And Fitness 5 ημέρες ago
   208. Business & Finance 5 ημέρες ago
   209. Travel & Leisure 4 ημέρες ago
   210. Pets 4 ημέρες ago
   211. Home Improvement 3 ημέρες ago
   212. Art And Entertainment 3 ημέρες ago
   213. Health And Fitness 3 ημέρες ago
   214. follow me 2 ημέρες ago
   215. Technnology 2 ημέρες ago
   216. Education 1 ημέρα ago
   217. arts electric 1 ημέρα ago
   218. Business & Finance 37 λεπτά ago
   219. Technology 7 λεπτά ago