Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Rate this post

[fb_button]apozimiosisTου Αντώνη Βέη – Καμναρόκου (*)
Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδεσμεύει τους Ιταλούς πολίτες να… ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Άνοιξε έτσι τελειωτικά ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής σε Δίστομο, Καλάβρυτα και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις.


  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσθέτει ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Η ετυμηγορία αυτή αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθεί η όλη δικαστική διεκδίκηση των πολιτών αυτών.

  Στο εξής, δηλαδή, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

  Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας για να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών.

  Με την χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 5/14-2-2013 που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κι έτσι να εμποδισθεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα των σφαγών και τους απογόνους των.

  Στο δεύτερο σημείο του διατακτικού του, κι αυτό είναι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- νομική αλλά και πολιτική- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ιταλίας» .

  Επομένως, δεν γίνεται δεκτή ούτε η ίδια η απόφαση, ούτε ο νόμος Μπερλουσκόνι που επιχειρεί την υλοποίησή της.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε προσφύγει στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών Δικαστηρίων αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και είχε επιδικάσει 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

  Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης που είχε επιτύχει την έκδοση της ιστορικής εκείνης απόφασης στην Ελλάδα, είχε προχωρήσει στη συνέχεια σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Δρα Γιόαχιμ Λάου από την Φλωρεντία, σε αναγκαστική εκτέλεση της ελληνικής απόφασης στην γείτονα χώρα, επιβάλλοντας κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία (βίλα Βιγκόνι) και σε αξιώσεις των γερμανικών σιδηροδρόμων, που ανήκουν επίσης στην ιδιοκτησία του γερμανικού Δημοσίου, από τον συμψηφισμό με τους ιταλικούς σιδηροδρόμους.

  Αυτή την διαδικασία κατάσχεσης είχε έλθει να ανακόψει ο νόμος Μπερλουσκόνι, ακολουθώντας την απόφαση της Χάγης του 2012. Κατά του νόμου Μπερλουσκόνι είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Δρ. Λάου, ο οποίος εκτός από τα θύματα στην Ελλάδα εκπροσωπεί Ιταλούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί στην ναζιστική Γερμανία και είχαν υποβληθεί εκεί σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν. Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στην υπόθεση αυτών των Ιταλών θυμάτων, αφορά όμως κατ’ επέκταση όλες τις υποθέσεις θυμάτων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα δίκαιά του στα Δικαστήρια της χώρας του».

  Κατά συνέπεια όλες οι δίκες που είχαν σταματήσει στην Ιταλία εξ αιτίας του νόμου Μπερλουσκόνι, μπορούν τώρα να συνεχιστούν. Ενώ αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει, όπως εκείνη για το Δίστομο, δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν από την Γερμανία, αλλά πρέπει τώρα να εκτελεστούν.

  Εικόνες σφραγισμένες στη μνήμη

  Στη δίκη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Χάγη η γερμανική πλευρά είχε φτάσει στο σημείο να ειρωνευθεί τους ανώτατους δικαστές της Ιταλίας για δήθεν ελλιπή επιστημονική κατάρτιση, επειδή οι νομικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας είχαν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της χώρας τους ορθά έκριναν, όταν σταθμίζοντας τον δικονομικό κανόνα περί ετεροδικίας, αναγνώρισαν προτεραιότητα των νομικών κανόνων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Τώρα η θέση των Ιταλών καθηγητών επιβεβαιώνεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που με την απόφασή του αυτή έρχεται να υπογραμμίσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κρίνεται κάθε υπόθεσή του από τον φυσικό του Δικαστή, χωρίς να παρεμποδίζεται από αποφάσεις που αφορούν στην ασυλία των κρατών.

  Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ξανανοίγει, πάντως, το όλο θέμα των αποζημιώσεων υπέρ των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, έστω και αν το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει «ελλιπή» την σχετική ιταλική νομοθεσία.

  Μια ύστερη δικαίωση και του Γιάννη Σταμούλη, πού αυτό ακριβώς το νομικό επιχείρημα είχε προβάλλει και στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

  Ως «μεγαλειώδη επιτυχία για όλα τα θύματα του ναζισμού» χαρακτήρισαν την απόφαση οι Γερμανοί δικηγόροι Γαβριέλα Χάϊνεκε και Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης Δίστομο» στο Αμβούργο και κάλεσαν την γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καταβάλει αποζημιώσεις.

  Σημείωση στυξ: Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά στα θύματα της κατοχής. Σφαγές, εμπρησμούς και πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών. Δεν αφορά σε επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο κ.τ.τ. Τελεσίδικη και αμετάκλητη είναι μόνο η απόφαση για το Δίστομο. Όλες οι άλλες αγωγές στην Ελλάδα εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα.

  (*) Ο Αντώνης Βέης Καμναρόκος είναι δημοσιογράφος εγκατεστημένος στη Γερμανία. Ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Σταμούλη που τον είχα φέρει σε επαφή με τον δικηγόρο Φλωρεντίας Λάου. Είχε παραστεί τον Σεπ/ριο του 2011 στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Χάγη και παρακολουθεί στενά την πορεία των αποζημιώσεων από δεκαετίες.

  Σημείωση – 2. Στη συνάντηση Ελλήνων με Γερμανούς δημοσιογράφους, που είχαν διοργανώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα τα «Χανιώτικα Νέα» στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα Χανίων, ο αρχισυντάκτης του «styx.gr» Κώστας Μπετινάκης, στην εισήγησή του είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

  «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τα δεινά που προκάλεσε και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, με το μνημόνιο». Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον εμπνευστή του συνεδρίου, η επίσκεψη στην μαρτυρική Κάνδανο.

  apozimiosis germania


   Για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι οι γερμανοί σύνεδροι τι σημαίνει για τους Κρήτες (και τους Έλληνες γενικότερα) «ναζιστική θηριωδία».

   Σημείωση -3 . Η ιστοσελίδα της Deutsche Welle –παρ΄ όλο που είχε εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των Χανίων με δύο δημοσιογράφους (ο ένας μάλιστα, ήταν ο διευθυντής της)- ουδέν ανέφερε γι’ αυτήν. Κι όμως, διαθέτει και ειδική στήλη που αναφέρεται σε εκδηλώσεις «ελληνογερμανικής συνεργασίας». Γιατί άραγε η παράλειψη;[fb_button]

   Πράσινο φώς από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

   343 Σχόλια

   1. furtdsolinopv 1 έτος ago
   2. furtdsolinopv 1 έτος ago
   3. Tod Butkus 1 έτος ago
   4. rotulos 1 έτος ago
   5. vibrator for couples 1 έτος ago
   6. CCTV colombo 1 έτος ago
   7. ben wa balls 1 έτος ago
   8. Betcity 1 έτος ago
   9. Lingerie 1 έτος ago
   10. sex furniture 1 έτος ago
   11. sex swings 1 έτος ago
   12. realistic penis sleeve 1 έτος ago
   13. Rental Bond Cleaning 1 έτος ago
   14. Pimple in ear cartilage 1 έτος ago
   15. prepper gun supply 1 έτος ago
   16. Betcity com 1 έτος ago
   17. Sugar Dating 1 έτος ago
   18. Clenbuterol 1 έτος ago
   19. java training 1 έτος ago
   20. make money online 1 έτος ago
   21. cielo 1 έτος ago
   22. Travel Agency "GALA" 1 έτος ago
   23. fotografia gerona 1 έτος ago
   24. neck massager flipkart 1 έτος ago
   25. happy8 1 έτος ago
   26. high end g spot massager 1 έτος ago
   27. cartel luminoso 1 έτος ago
   28. www.insity.com/all-cakes 1 έτος ago
   29. enseigne tabac 1 έτος ago
   30. hipotecas baratas 1 έτος ago
   31. happy birthday 1 έτος ago
   32. anal beads review 12 μήνες ago
   33. clit sucking toy 12 μήνες ago
   34. King Cock Strap on 12 μήνες ago
   35. Check here 12 μήνες ago
   36. Positronic Design 12 μήνες ago
   37. http://www.lexmove.org 12 μήνες ago
   38. nicolas1@gmail.com 12 μήνες ago
   39. smokeshop palm beach 12 μήνες ago
   40. apps review 12 μήνες ago
   41. o zone tongue vibe 12 μήνες ago
   42. handbags 2018 trends 12 μήνες ago
   43. Shilajit 12 μήνες ago
   44. http://www.concreteudyog.com/ 12 μήνες ago
   45. Claudia 12 μήνες ago
   46. Penis pump review 12 μήνες ago
   47. Male masturbators 12 μήνες ago
   48. Penis pump review 12 μήνες ago
   49. bilforsikring 12 μήνες ago
   50. Inge 12 μήνες ago
   51. 123movies 11 μήνες ago
   52. Silicone penis rings 11 μήνες ago
   53. Penis Pumps 11 μήνες ago
   54. learn seo 11 μήνες ago
   55. print posters 11 μήνες ago
   56. dmca 11 μήνες ago
   57. solar flagpole lights 11 μήνες ago
   58. vaobong 11 μήνες ago
   59. 魔顏飛梭 11 μήνες ago
   60. paul 11 μήνες ago
   61. Auto Insurance Richmond 11 μήνες ago
   62. intelleral review 11 μήνες ago
   63. bondage 11 μήνες ago
   64. concrete contractor 11 μήνες ago
   65. poker 11 μήνες ago
   66. Pure Shilajit 11 μήνες ago
   67. melatonina comprar no brasil 11 μήνες ago
   68. farming simulator 19 mods 10 μήνες ago
   69. boxer puppies for sale in pa 10 μήνες ago
   70. my business 10 μήνες ago
   71. dominos coupons 10 μήνες ago
   72. http://www.seobengaluru.com/ 10 μήνες ago
   73. realistic dildo 10 μήνες ago
   74. realistic dildo 10 μήνες ago
   75. Bonuses 10 μήνες ago
   76. Jag 10 μήνες ago
   77. cool abstract art 10 μήνες ago
   78. Home Improvement Industry 10 μήνες ago
   79. 5 fashion brands 10 μήνες ago
   80. House & Home Improvement 10 μήνες ago
   81. Health & Fitness 10 μήνες ago
   82. House & Home Improvement 10 μήνες ago
   83. Anarkali dress images 10 μήνες ago
   84. Jobs & Career 10 μήνες ago
   85. News 10 μήνες ago
   86. Jobs & Career 10 μήνες ago
   87. Web Design 10 μήνες ago
   88. evolved disco bunny 10 μήνες ago
   89. fishing tips vancouver bc 10 μήνες ago
   90. Latest technology 10 μήνες ago
   91. New Technology in Computer 10 μήνες ago
   92. Software Online 10 μήνες ago
   93. Home service 10 μήνες ago
   94. Pets 10 μήνες ago
   95. Pets 10 μήνες ago
   96. Web Design 10 μήνες ago
   97. Vacate Cleaning 10 μήνες ago
   98. clamp hangers 10 μήνες ago
   99. dmca 9 μήνες ago
   100. Computer Hardware 9 μήνες ago
   101. dmca 9 μήνες ago
   102. Scottsdale Nail 9 μήνες ago
   103. green energy tech 9 μήνες ago
   104. online casino game 9 μήνες ago
   105. Web Design 9 μήνες ago
   106. varmepumpe test 9 μήνες ago
   107. film streaming 9 μήνες ago
   108. cleaning cloth 9 μήνες ago
   109. health panic attacks 9 μήνες ago
   110. Technology 9 μήνες ago
   111. film streaming 9 μήνες ago
   112. Advocate 9 μήνες ago
   113. Dmca 9 μήνες ago
   114. Travel 9 μήνες ago
   115. Dmca 9 μήνες ago
   116. Dmca 9 μήνες ago
   117. Dmca 9 μήνες ago
   118. delay cream 9 μήνες ago
   119. Computer Networking 9 μήνες ago
   120. network marketing success 9 μήνες ago
   121. film vf 9 μήνες ago
   122. nutrition from fruit 9 μήνες ago
   123. film streaming 9 μήνες ago
   124. Travel & Leisure 9 μήνες ago
   125. Online Gifts 9 μήνες ago
   126. Wedding 9 μήνες ago
   127. Website & Web Design 9 μήνες ago
   128. film streaming 9 μήνες ago
   129. kids health 9 μήνες ago
   130. weddingmu 9 μήνες ago
   131. film complet 9 μήνες ago
   132. w88top 9 μήνες ago
   133. computer & technology 9 μήνες ago
   134. computer & technology 9 μήνες ago
   135. health care 9 μήνες ago
   136. business today 9 μήνες ago
   137. Home Improvement 9 μήνες ago
   138. Home Improvement 9 μήνες ago
   139. anal 9 μήνες ago
   140. hotel Bangkok 9 μήνες ago
   141. health acupuncture 9 μήνες ago
   142. Marbles 9 μήνες ago
   143. health eczema 9 μήνες ago
   144. fashion brand shop 9 μήνες ago
   145. News 9 μήνες ago
   146. News 9 μήνες ago
   147. health insomnia 9 μήνες ago
   148. Home Improvement 9 μήνες ago
   149. konsultan 9 μήνες ago
   150. hotel ideas 9 μήνες ago
   151. Home Improvement 9 μήνες ago
   152. Check Here 9 μήνες ago
   153. w88club 9 μήνες ago
   154. Home Improvement 9 μήνες ago
   155. Fashion 9 μήνες ago
   156. shirts 9 μήνες ago
   157. Allie Haze 9 μήνες ago
   158. solar energy science 9 μήνες ago
   159. Jurist 9 μήνες ago
   160. Home Improvement 9 μήνες ago
   161. web hosting list 9 μήνες ago
   162. Health 9 μήνες ago
   163. News 9 μήνες ago
   164. health tips 9 μήνες ago
   165. Home Improvement 9 μήνες ago
   166. Home Improvement 9 μήνες ago
   167. online mate 9 μήνες ago
   168. Home Improvement 9 μήνες ago
   169. small business loans 9 μήνες ago
   170. Shopping 9 μήνες ago
   171. active stem 9 μήνες ago
   172. Business 9 μήνες ago
   173. nail scottsdale 9 μήνες ago
   174. woman skin care 9 μήνες ago
   175. Fashion 9 μήνες ago
   176. Pets 9 μήνες ago
   177. service laptop cibubur 9 μήνες ago
   178. Travel 9 μήνες ago
   179. satta matka 9 μήνες ago
   180. Home Improvement 9 μήνες ago
   181. Tractor Workshop Manuals 9 μήνες ago
   182. board games 9 μήνες ago
   183. business week 9 μήνες ago
   184. business news 9 μήνες ago
   185. Dating 8 μήνες ago
   186. lowe's home improvement 8 μήνες ago
   187. Shopping 8 μήνες ago
   188. Pets 8 μήνες ago
   189. pasang susuk 8 μήνες ago
   190. travel umroh jakarta 8 μήνες ago
   191. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   192. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   193. college university map 8 μήνες ago
   194. Technnology 8 μήνες ago
   195. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   196. Technnology 8 μήνες ago
   197. Business & Finance 8 μήνες ago
   198. Health And Fitness 8 μήνες ago
   199. Technnology 8 μήνες ago
   200. Health 8 μήνες ago
   201. Automotive 8 μήνες ago
   202. Art And Entertainment 8 μήνες ago
   203. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   204. Health And Fitness 8 μήνες ago
   205. Business & Finance 8 μήνες ago
   206. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   207. Pets 8 μήνες ago
   208. Home Improvement 8 μήνες ago
   209. Art And Entertainment 8 μήνες ago
   210. Health And Fitness 8 μήνες ago
   211. follow me 8 μήνες ago
   212. Technnology 8 μήνες ago
   213. Education 8 μήνες ago
   214. arts electric 8 μήνες ago
   215. Business & Finance 8 μήνες ago
   216. Technology 8 μήνες ago
   217. Business & Finance 8 μήνες ago
   218. Home Improvement 8 μήνες ago
   219. Travel & Leisure 8 μήνες ago
   220. Business & Finance 8 μήνες ago
   221. Shopping And Fashion 8 μήνες ago
   222. Business & Finance 8 μήνες ago
   223. Automotive 8 μήνες ago
   224. Business & Finance 8 μήνες ago
   225. Check this out 8 μήνες ago
   226. football  8 μήνες ago
   227. Fashion 8 μήνες ago
   228. Business & Finance 8 μήνες ago
   229. Health & Fitness 8 μήνες ago
   230. Business & Finance 8 μήνες ago
   231. mountain 8 μήνες ago
   232. Business & Finance 8 μήνες ago
   233. Business Ideas 8 μήνες ago
   234. fantasy sports louisiana 8 μήνες ago
   235. Business & Finance 8 μήνες ago
   236. Computer & Technology 8 μήνες ago
   237. Computer & Technology 8 μήνες ago
   238. Law 8 μήνες ago
   239. local music 8 μήνες ago
   240. applied science 8 μήνες ago
   241. buy a web hosting server 8 μήνες ago
   242. how to invest 8 μήνες ago
   243. Oaks at lakewood 8 μήνες ago
   244. Pets 8 μήνες ago
   245. fashion boutiques 8 μήνες ago
   246. Melody Rosa 8 μήνες ago
   247. Real Estate 8 μήνες ago
   248. Home Improvement 8 μήνες ago
   249. health insurance 8 μήνες ago
   250. Arts & Entertainment 8 μήνες ago
   251. bathroom remodel 7 μήνες ago
   252. africa trip 7 μήνες ago
   253. modern clothing stores 7 μήνες ago
   254. Agriculture Business 7 μήνες ago
   255. create website 7 μήνες ago
   256. House & Home Improvement 7 μήνες ago
   257. Technology 7 μήνες ago
   258. Travel & Leisure 7 μήνες ago
   259. Business & Finance 7 μήνες ago
   260. dealer honda surabaya 7 μήνες ago
   261. sablon kaos satuan bandung 7 μήνες ago
   262. computer store 7 μήνες ago
   263. personal investment 7 μήνες ago
   264. Hacking Tools 7 μήνες ago
   265. Car & Automotive 7 μήνες ago
   266. Car & Automotive 7 μήνες ago
   267. Car & Automotive 7 μήνες ago
   268. Baby & Parenting 7 μήνες ago
   269. timeshare sell 7 μήνες ago
   270. promo toyota semarang 7 μήνες ago
   271. obat kuat pria terbaik 7 μήνες ago
   272. obat pembesar penis 7 μήνες ago
   273. sports hall athletics rules 7 μήνες ago
   274. doa & dzikir 7 μήνες ago
   275. Technology 6 μήνες ago
   276. Home 6 μήνες ago
   277. Pets 6 μήνες ago
   278. arts and media 6 μήνες ago
   279. homeopathic medicine 6 μήνες ago
   280. Business News 6 μήνες ago
   281. business insurance 6 μήνες ago
   282. legal help 6 μήνες ago
   283. Furniture 6 μήνες ago
   284. Travel Budget 6 μήνες ago
   285. Small Business 6 μήνες ago
   286. Home Decor 6 μήνες ago
   287. Plumbers 6 μήνες ago
   288. agen bandarq 6 μήνες ago
   289. this link 6 μήνες ago
   290. Mortgage Refinance 6 μήνες ago
   291. Healthy Lifestyle 5 μήνες ago
   292. Popular Technology 5 μήνες ago
   293. Business Ideas 5 μήνες ago
   294. http://indo-investasi.com 5 μήνες ago
   295. Apex Legends Octane 5 μήνες ago
   296. DMC5 5 μήνες ago
   297. jual flashdisk kartu 5 μήνες ago
   298. situs poker88 terpercaya 5 μήνες ago
   299. judi online 5 μήνες ago
   300. DMC5 5 μήνες ago
   301. sablon kaos 5 μήνες ago
   302. rak minimarket 4 μήνες ago
   303. Business news 2 μήνες ago
   304. Belize Real Estate 1 μήνα ago
   305. check my source 1 μήνα ago
   306. Who was I in my past life? 4 εβδομάδες ago