Προσοχή: Πότε το sex μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Rate this post

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για την εκδήλωση καρκίνου.

  [fb_button]karkinoΠλέον, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μόλυνση από τον ιό.

  Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με τη σeξουαλική επαφή, ενώ άλλοι πιο σπάνιοι τρόποι μετάδοσης είναι περιγεννητικά (δηλαδή κατά τη δίοδο του εμβρύου από τον κόλπο της μητέρας), με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα κ.ά.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν ποδιαθεσιακά στην εκδήλωση τραχηλικής δυσπλασίας και πιθανώς καρκίνο στον τράχηλο, όπως η έναρξη της σeξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία, το κάπνισμα, η συνύπαρξη και άλλων σeξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και η σπάνια επανάληψη του Pap-test.
  Είναι γνωστά μέχρι σήμερα τουλάχιστον 100 στελέχη ιών HPV που προσβάλλουν διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως δέρμα, πνεύμονες, έντερο και φωνητικές χορδές. Από τα στελέχη αυτά, περίπου 30 προσβάλλουν τον τράχηλο, άλλα εκ των οποίων θεωρούνται υψηλού κινδύνου και άλλα χαμηλού. Η διάκριση αυτή γίνεται με βάση την ικανότητα των στελεχών να προκαλούν, όταν προσβάλουν τον τράχηλο, βαριά ή ελαφρά δυσπλασία.

  Ποιες είναι οι πιθανότητες προσβολής από HPV
  Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα από κάποιο στέλεχος του HPV στη διάρκεια της ζωής της είναι 50%-70%. Πιο συχνή είναι η μόλυνση σε μικρότερες ηλικίες κατά την έναρξη της σeξουαλικής ζωής, ενώ η πιθανότητα προσβολής είναι πιο σπάνια προϊούσης της ηλικίας.


   Ενδεικτικά ο κίνδυνος για μία γυναίκα 25-29 ετών είναι 20%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 40-44 η πιθανότητα είναι μικρότερη από 3%.
   Όπως, όμως, γίνεται και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, από τα άτομα που προσβάλλονται από τους ιούς HPV δεν εμφανίζουν όλα αλλοιώσεις στον τράχηλο, αλλά ένα μικρό ποσοστό αυτών, γιατί το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα εξουδετερώνει τους ιούς.
   Στα άτομα που ο ιός θα παραμείνει, τότε όπως προαναφέρθηκε εμφανίζονται δυσπλασίες στα κύτταρα του τραχήλου που μπορεί είτε να υποστρέψουν, είτε να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν παραμείνουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες.

   πηγη

   [fb_button]

   Προσοχή: Πότε το sex μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

   13 Σχόλια

   1. Shannan Vicker 4 μήνες ago
   2. Jocelyn Moultry 4 μήνες ago
   3. Marquis Harre 3 μήνες ago
   4. fnaf song survive the night 2 μήνες ago
   5. 專業技術支援 1 μήνα ago
   6. 柔筋 4 εβδομάδες ago
   7. 無創冷凍溶脂 4 εβδομάδες ago
   8. 醫學美容 飛梭雷射 cosmetic.wiki 3 εβδομάδες ago
   9. 醫學美容 頸部紋路 cosmetic.wiki 3 εβδομάδες ago
   10. 醫學美容-原液-乳酪-cosmetic-wiki 2 εβδομάδες ago