Ραβανί

Rate this post

Ένα από τα πιο δημοφιλή σιροπιαστά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, αρωματισμένο διακριτικά με πορτοκάλι.

    [fb_button]ravani-portokali-chron1-754x1024Μερίδες : για 1 ταψί διαμέτρου 28εκ.

    Χρόνος προετοιμασίας : 15m
    Χρόνος ψησίματος : 25m
    Έτοιμο σε : 40m

    Υλικά

    Για το ραβανί
    130γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
    130γρ. αλεύρι μαλακό
    100ml γάλα
    70ml κρέμα γάλακτος 35%
    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    7 αβγά
    200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    Για το σιρόπι
    700γρ. ζάχαρη
    400ml νερό
    ½ λεμόνι
    1 ξυλάκι κανέλας
    Διαδικασία
    Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι

    Βήμα 1

    Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να πάρει βράση σε μεσαία θερμοκρασία. Μετά από 8 λεπτά, αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

    Φτιάχνετε το ραβανί

    Βήμα 1

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύετε σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

    Βήμα 2

    Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτετε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και αφού ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ.


      Βήμα 3

      Απλώνετε το τελικό μείγμα σε ελαφρώς βουτυρωμένο σκεύος, διαμέτρου 28cm και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά έως ότου πάρει ξανθό χρώμα. Μόλις βγάλετε το ραβανί από το φούρνο, το σιροπιάζετε κατευθείαν με το κρύο σιρόπι.

      Βήμα 4

      Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το σερβίρετε σκέτο ή με μια μπάλα παγωτού.[fb_button]

      Ραβανί