Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη;

Rate this post

Πρόκειται σίγουρα για έναν κολοσσιαίο τάφο που το μέγεθός του – αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε εκείνον το Φιλίππου του Β’ για τις συγκρίσεις – μαρτυρά ότι ο “ένοικος” ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρός.

  [fb_button]amfipoli_tafos_madata_542765945Πρόκειται πιθανότατα για κάποιον από τους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, λένε κάποιοι, αυτοί και μόνο κοντά στο 300 π.Χ. είχαν ανάλογη οικονομική δυνατότητα, άλλοι εύχονται να είναι του ίδιου του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά ως προς αυτό οι πιθανότητες είναι μηδαμινές, καθώς το μαυσωλείο του Μακεδόνα στρατηλάτη υπήρχε για πολλά χρόνια αργότερα, απ’ όταν χρονολογείται ο τάφος της Αμφίπολης, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

  Ποιος έχει ταφεί λοιπόν στο μοναδικό μνημείο; Μπορεί να μην είναι μόνον ένας. Ο τύμβος είναι τεράστιος, κρύβει ίσως ένα σύμπλεγμα τάφων, λένε οι ειδικοί.

  Πόσοι μπορεί να είναι οι τάφοι; Ακόμη κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις την ώρα που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου.

  Ίσως πάλι μπορεί να είναι ένας και μόνο και ο υπόλοιπος χώρος να περιλαμβάνει άλλα κτίσματα στο πλαίσιο μιας ταφικής σύνθεσης.

  Η εξέλιξη της ανασκαφής θα δώσει… απαντήσεις

  Ήδη έχει εντοπιστεί από τις έρευνες ότι η είσοδος με τις δύο Σφίγγες οδηγεί σε έναν τάφο με τρία “δωμάτια”. Στην είσοδο μάλιστα έχει εντοπιστεί ένα όμορφο ψηφιδωτό, ενώ και οι ίδιες οι Σφίγγες εντυπωσιάζουν.

  Λόγω της φύσης των πετρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης και έτσι θα πρέπει να μπουν στο χώρο ειδικοί γερανοί που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των όγκων. Μια τεχνική που χρησιμοποιείται άλλωστε και στην ακρόπολη της Αθήνας.

  Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να μπουν στο μνημείο. Βήμα, βήμα σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει κατάρρευση.

  Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι τα στοιχεία να μην υπάρχουν και η καταστροφή του χώρου να είναι τέτοια που να μην δώσει απαντήσεις.

  Ήδη πάντως είναι χιλιάδες εκείνοι που επισκέπτονται τον χώρο ήδη από τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά για κάτι σπουδαίο για το οποίο πρέπει να κάνουμε υπομονή…

  Διαψεύσεις του Υπουργείου για τις Σφίγγες

  Παράλληλα, με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν τις Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου έκα;στη, να μετακινούνται.


   Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: » Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.

   Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν.

   Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».

   Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη;

   38 Σχόλια

   1. Dusty Marth 1 έτος ago
   2. Eve Sundseth 12 μήνες ago
   3. survival 22lr rifle 11 μήνες ago
   4. minecraft 10 μήνες ago
   5. minecraft 10 μήνες ago
   6. 戶外 9 μήνες ago
   7. check these guys out 8 μήνες ago
   8. govt jobs vacancies - GJV 7 μήνες ago
   9. http://goo.gl/8r1Yuu 4 μήνες ago
   10. minecraft 4 μήνες ago
   11. minecraft 4 μήνες ago
   12. minecraft 4 μήνες ago
   13. minecraft 4 μήνες ago
   14. minecraft 3 μήνες ago
   15. tinyurl.com 3 μήνες ago
   16. minecraft 3 μήνες ago
   17. download minecraft for free 2 μήνες ago
   18. gamefly free trial 2 μήνες ago
   19. gamefly free trial 2 μήνες ago
   20. gamefly free trial 1 μήνα ago
   21. gamefly free trial 1 μήνα ago
   22. check my site 1 μήνα ago
   23. Donte Sneider 3 εβδομάδες ago
   24. how to get help in windows 10 3 εβδομάδες ago
   25. http://tinyurl.com/y4t8fru8 3 εβδομάδες ago
   26. quest bars cheap 2019 coupon 2 εβδομάδες ago
   27. click this site 1 εβδομάδα ago
   28. Faytech North America 5 ημέρες ago
   29. Google 5 ημέρες ago
   30. plenty of fish dating site 5 ημέρες ago
   31. you could check here 3 ημέρες ago
   32. see this here 16 ώρες ago
   33. BLK-418 3 ώρες ago