Τα χαρακτηριστικά εκείνων που αγαπούν εξαρτητικά..

Rate this post

bg-extralarge2Τα χαρακτηριστικά εκείνων που αγαπούν εξαρτητικά..

Όσοι συνδέονται εξαρτητικά, νιώθουν απεγνωσμένα την ανάγκη να ελέγχουν τον άνθρωπο που αγαπάνε.

«Η δυστυχία σε κάνει πάντα ν’ αναβάλλεις — έφυγε η ζωή…. οι φίλοι είχαν χαθεί κι οι εχθροί ήταν μικρόψυχοι για να μπορείς να τρέφεσαι απ’ το μίσος σου.» – Τ. Λειβαδίτης

Η εξάρτηση είναι μια κατάσταση στην οποία εμπλέκεται κάποιος, όταν στην προσωπικότητα του έχει εξαρτητικά στοιχεία που προκαλούνται από ελλείμματα κυρίως της παιδικής του ηλικίας.

Οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος ασκούν καταλυτική επίδραση στην δόμηση της αυτοεκτίμησης του και επιζητά μέσα από σχέσεις ή καταστάσεις, στις οποίες εμπλέκεται με πάθος, να θεραπευτεί μέσα από αυτές.

Τα αλλεπάλληλα γιατί, που έχουν στοιχειώσει την σκέψη του, σκηνοθετούν ένα πέπλο ομίχλης, το οποίο τον εμποδίζει να αντικρίσει καθαρά την πραγματικότητα όπως ξετυλίγεται και να πάρει αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει σε αυτήν.

Η προσκόλληση σε ένα άνθρωπο συντηρεί την ψευδαίσθηση ότι αυτή η σχέση θα του παρέχει το μαγικό φίλτρο που θα γιατρέψει τις πληγές του, θα τον σώσει από τον όλεθρο του παρελθόντος.

Εκείνο που κυριαρχεί είναι το πάθος, ο έλεγχος, η τάση να αλλάξει ο ένας τον άλλον, η έλλειψη εκτίμησης, η πίεση, η ανυπομονησία, η υπερβολή κι η εξάρτηση του ενός από τον άλλον, η δεκτικότητα στον πόνο και ένα αίσθημα ανικανοποίητου, σαν κάτι να λείπει το οποίο δεν καλύπτεται ποτέ.

Η εξάρτηση υφαίνεται γύρω από την ανάγκη να καλυφθούν τα ελλείμματα και για αυτό εστιάζεται σε σημεία, από τα οποία θαμπώνονται και οι δυο και βιάζουν την σχέση, ώστε να πάρει ο ένας από τον άλλον, συχνά με αρπακτική διάθεση, αυτό που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν.

Νιώθουν ασφάλεια και άνεση μόνο στην ομοιότητα, ενώ παραμένουν μαζί από φόβο, ανασφάλεια, μοναξιά. Οι φίλοι παραμελούνται, η κοινωνική ζωή περιορίζεται. Δεν μπορούν να ενθαρρύνουν ο ένας την εξέλιξη του άλλου, γιατί φοβούνται τις αλλαγές.

Υπάρχουν συναισθήματα ζήλειας, κτητικότητας, ανταγωνισμού, ανάγκη προστασίας των ‘κεκτημένων’, παθητική ή επιθετική χειραγώγηση και προσπάθεια αλλαγής του άλλου σύμφωνα με τα εκάστοτε πρότυπα.

Δεν υπάρχει αυτονομία, γιατί κατακυριεύονται από τα προβλήματα της σχέσης, από τις επιπτώσεις τους στα συναισθήματά τους και από την επίλυσή τους. Οι συζητήσεις γίνονται με βάση τις κατηγορίες, την υπεράσπιση του εαυτού ή τον χειρισμό του άλλου σε ένα αδιέξοδο κλίμα. Το σεξ αποτελεί μέσο πίεσης από φόβο, ανασφάλεια και ανάγκη για άμεση ικανοποίηση.

Όσοι συνδέονται εξαρτητικά, νιώθουν απεγνωσμένα την ανάγκη να ελέγχουν τον άνθρωπο που αγαπάνε, επειδή στην παιδική τους ηλικία η οικογένεια τους δεν μπορούσε να αποτελέσει πηγή προστασίας και ασφάλειας για εκείνους και προσπαθούσαν συνεχώς να ελέγξουν την κατάσταση για να μη ξεχειλίσει.

Έτσι έμαθαν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να μην τα αφήνουν ελεύθερα να ξεδιπλώνονται σε μια συναισθηματική σχέση, επειδή καθετί μη ελέγξιμο εντείνει την ανασφάλεια και τον τρόμο του κενού, στον οποίο βυθίστηκαν στο παρελθόν.

Η δέσμευση με τους άλλους τούς προκαλεί πανικό, από τον οποίο προκειμένου να προστατευτούν, ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τους ανθρώπους τους και την κατάσταση την οποία ζουν. Υπερπροστατεύουν, λυπούνται, υποδεικνύουν, κινώντας τα νήματα του άλλου, αλλά δε συνδέονται.

  Αναζητούν συναισθηματική επαφή, αλλά, επειδή φοβούνται μήπως κατακλυστούν από τη δική τους ανάγκη για στοργή και φροντίδα, που έμεινε παραμελημένη χρόνια να επαιτεί, νιώθουν ασφάλεια μόνο αν διατηρούνται οι συναισθηματικές αποστάσεις και η αγωνία για την εξέλιξη της σχέσης.

  Αρχίζουν να νιώθουν φόβο και ανασφάλεια, αν κάποιος τους δίνεται πρόθυμα και επειδή υποτιμούν την αξία τους, μειώνουν την αξία των συναισθημάτων που δέχονται.

  Η οργή, η δυσαρέσκεια, η ενοχή σαρώνουν τον ήδη ισοπεδωμένο ψυχικό τους κόσμο και μια αδικαιολόγητη αυτοκριτική αναστέλλει τις προσπάθειες τους για λύτρωση, ενώ οι αναίτιες αλλαγές διάθεσης τους εξαιτίας της πυρπόλησης των συναισθημάτων που δεν βρίσκουν διαφυγή, απανθρακώνουν την δύναμη τους και συνθλίβουν τον ψυχισμό τους.

  Ο παρορμητισμός εξαιτίας της έντασης των συναισθημάτων που προσπαθούν να αποφορτιστούν, αποδιοργανώνει την σκέψη τους και αποσυντονίζει τις πράξεις τους.

  Η παθητικότητα εναλλάσσεται με την επιθετικότητα, ώσπου αυτά τα δυο σχηματίζουν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο εγκλωβίζονται. Δεν ασχολούνται με σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και δεν αξιοποιούν τα συναισθήματα τους, προκειμένου να πάρουν τις σωστές επιλογές για την βελτίωση της ζωής τους, αλλά ξοδεύουν την ενεργητικότητα τους με λάθος τρόπο.

  Είναι εθισμένοι στον συναισθηματικό πόνο, γιατί έζησαν με αυτόν και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του εαυτού τους. Επειδή η ψυχή τους έχει απορροφήσει οδύνη, αναζητούν έντονες συναισθηματικές εμπειρίες, ανακυκλώνοντας την αγωνία που νιώθουν, γιατί δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα επώδυνα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα τους τον πόνο, τον φόβο, την οργή και να μάθουν να τα αξιοποιούν.

  Η σκέψη αποπροσανατολίζεται και προσωρινά ο πόνος καταλαγιάζει, εξαιτίας του ενθουσιασμού που προσφέρει η νέα σχέση, που τρέφει τις ψευδαισθήσεις τους. Αυτοί οι άνθρωποι βέβαια αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά ο εφιάλτης τους και αναβιώνουν τα ίδια συναισθήματα μαζί τους, μπαίνοντας σε ένα λαβύρινθο χωρίς διέξοδο και για τους δυο τους, ώσπου έρχεται η κατάθλιψη να σκεπάσει με το θολερό της μανδύα τη ζωή τους.

  Οι επιτυχίες σε επαγγελματικό ή μορφωτικό επίπεδο δεν τους προσφέρουν ικανοποίηση, γιατί δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αποτυχία που αισθάνονται κάθε φορά που ο σύντροφος δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά τους, τη ματαίωση που σα θύελλα ανεμοδέρνει την ελπίδα τους, την προδοσία που εξαργυρώνει την ανέλπιδη προσπάθεια τους.

  Έτσι η αυτοπεποίθηση τους μειώνεται συνεχώς, η θετική εικόνα του εαυτού συρρικνώνεται, τα συναισθήματα αποτυχίας τούς κατακλύζουν, ενώ σιγά-σιγά εξασθενούν τα ενδιαφέροντά τους, μέχρι που χάνονται. Δεν απολαμβάνουν την χαρά, γιατί φοβούνται πως πάντα κάτι κακό θα συμβεί που θα ανατρέψει την αισιοδοξία τους και θα επιφέρει τον όλεθρο, οπότε η ελπίδα δεν βρίσκει μια γρίλια ελευθερίας να τους διαπεράσει και να τους φωτίσει.

  Αισθάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με εκείνους, ντρέπονται για τον εαυτό τους, δεν προβάλλουν τα επιτεύγματά τους, κι όταν το κάνουν κατακλύζονται από δυσβάσταχτα αμφιθυμικά συναισθήματα που επισκιάζουν την ικανοποίησή τους, γιατί υπόγειες κραυγές απαξίωσης γιγαντώνουν τους φόβους τους, που με τις φλόγες τους καίνε την επιθυμία τους.

  Οι σπόροι της επιθυμίας τους φυτρώνουν σε μια Προκρούστεια κλίνη, όπου όταν συνειδητοποιήσουν πως αυτό που λαχταρούν είναι μεγαλύτερο από εκείνο που τους υπαγορεύει η σκιώδης τους εικόνα, το πετσοκόβουν αλύπητα, ενώ, αν είναι μικρότερο, το επικρίνουν αυστηρά, τραβώντας χωρίς έλεος τα άκρα του, να μεγαλώσει πρόωρα και ας συρρικνώνεται εκείνο τελικά κάτω από την αδίστακτη κριτική τους.

  Σταδιακά έρχονται τα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα να τους αποδυναμώσουν, η συναισθηματικήδυσφορία τυλίγεται σαν βρόχος στο λαιμό τους, και ο αέρας ελευθερίας παύει να πνέει στις αποφάσεις τους.

  Αρχίζουν να αποφεύγουν ανθρώπους που διευκολύνουν το αίσθημα απελευθέρωσης μέσα τους, γιατί τους κάνουν να έρχονται σε επαφή με την αλήθεια τους και επιλέγουν εκείνους που τους ελέγχουν και τους κρατούν αιχμάλωτους στην παθητική τους στάση, εξουσιάζοντας τα συναισθήματά τους, όπως κάνουν και εκείνοι στα δικά τους.

  Η εύθραυστη ψυχική τους υγεία εντείνει την εξαρτητική τους διάθεση και εμφανίζονται συμπτώματα όπως λαιμαργία ή ανορεξία, η εξάρτηση από το αλκοόλ, τα χάπια, ή κατατρύχονται από ψυχικές διαταραχές, οι οποίες επιδεινώνουν την σωματική τους υγεία.

  Όλη τους την ενέργεια τη δίνουν στην εργασία τους, στην οποία δίνονται με μανιακό τρόπο, προσκολλούνται σε ενδιαφέροντα που τους κρατάνε μακριά από το σπίτι τους, αισθάνονται μίσος και ζήλεια για όλους εκείνους που προσπαθούν για την ζωή τους με φυσιολογικό τρόπο.

  O παράλογος τρόπος σκέψης κλονίζει την ψυχική τους ισορροπία και παρουσιάζονται φαινόμενα, όπως παραλογισμός, ακαθόριστοι φόβοι, και είτε αδυνατούν να αντιδράσουν είτε η επιθετικότητα τους γίνεται βία που εκδηλώνεται με αυτοκαταστροφικό τρόπο ή εξαπολύεται στους άλλους.

  Το νόημα της ζωής τους ασθενεί και συννεφιασμένες σκέψεις ρίχνουν το πέπλο σε κάθε αχτίδα φωτός, η οποία χρειάζεται πίστη για να προβάλει διάχυτα και να τους λούσει με ελπίδα για την ζωή τους.

  Η βαθιά και ουσιαστική αγάπη είναι μια βαθιά δέσμευση, όπου δυο άνθρωποι μοιράζονται συναισθήματα, επιθυμίες, βασικές αξίες, ενδιαφέροντα και στόχους, ενώ τα μεστά στοιχεία της σχέσης τους είναι η αμοιβαία αποδοχή, η συναισθηματική κατανόηση, η επιθυμία του ενός για τον άλλον.

  Η κατανόηση και η αποδοχή ομορφαίνει τον εσωτερικό τους κόσμο, πλουταίνει την αξία τους, δίνει ώθηση στις πρωτοβουλίες τους και ενισχύει την αίσθηση αυτονομίας τους.

  Η έγνοια του ενός προς τον άλλον είναι εμφανής, ενώ συνάμα σέβονται τον εαυτό τους και η συναισθηματική κατάσταση του ενός δεν επηρεάζει τη διάθεση του άλλου και την αποφασιστικότητά του να δράσει ανεξάρτητα, όταν χρειάζεται.

  Η εξέλιξη του καθενός ενθαρρύνεται, γιατί νιώθουν ασφάλεια με τον εαυτό τους και δίνουν αξία στον σύντροφό τους. Η γαλήνη τούς περιτυλίγει και κάνει καθετί καλό μέσα τους να αναδύεται και να θέλουν να το επικοινωνήσουν με τους άλλους.

  Η εμπιστοσύνη και η αποδοχή της ατομικότητας του άλλου γεννούν την άνεση και την ευχαρίστηση ανάμεσά τους. Το σεξ αποτελεί έκφραση οικειότητας, όπου το σώμα παραδίδεται στην επιθυμία και μέσω αυτής ανοίγεται στην αμοιβαιότητα της απόλαυσης.

  Η επικοινωνία κυλάει ελεύθερη ανάμεσά τους και οι διαφορές επιλύονται με σεβασμό ανάμεσά τους. Είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και το αίσθημα οικειότητας χαρίζει το ζεστό άγγιγμα στην ψυχή τους, όπου επιτρέπει στον καθένα να είναι πιο εκφραστικός στα συναισθήματά του, πιο δημιουργικός σε εκείνα που οραματίζεται και πλάθει, πιο παραγωγικός σε εκείνα που ποθεί να κυοφορήσει.

  Πηγή

  212 Σχόλια

  1. furtdso linopv 1 έτος ago
  2. furtdsolinopv 1 έτος ago
  3. Kary Carle 1 έτος ago
  4. Cornelius Gibb 1 έτος ago
  5. survive the ark companion 1 έτος ago
  6. furtdsolinopv 1 έτος ago
  7. 雷射淨膚 12 μήνες ago
  8. 消腫 11 μήνες ago
  9. here are the findings 10 μήνες ago
  10. John Deere Service Manuals 10 μήνες ago
  11. j fashion types 10 μήνες ago
  12. make money online fast today 10 μήνες ago
  13. Jobs & Career 10 μήνες ago
  14. Jobs & Career 10 μήνες ago
  15. fishing tips in stardew valley 10 μήνες ago
  16. News 10 μήνες ago
  17. forex trading 10 μήνες ago
  18. Home Remodelling 10 μήνες ago
  19. property 10 μήνες ago
  20. Pets 10 μήνες ago
  21. Law & Legal 10 μήνες ago
  22. Travel 10 μήνες ago
  23. dmca 10 μήνες ago
  24. Pets 9 μήνες ago
  25. health eczema 9 μήνες ago
  26. dmca 9 μήνες ago
  27. Sns nails scottsdale 9 μήνες ago
  28. online casino game 9 μήνες ago
  29. health anxiety 9 μήνες ago
  30. Health And Fitness 9 μήνες ago
  31. Web Design 9 μήνες ago
  32. repair garage door openers 9 μήνες ago
  33. film streaming 9 μήνες ago
  34. anal 9 μήνες ago
  35. Croitoru Iulian 9 μήνες ago
  36. Travel 9 μήνες ago
  37. Dmca 9 μήνες ago
  38. News 9 μήνες ago
  39. Technology 9 μήνες ago
  40. Technology 9 μήνες ago
  41. Dmca 9 μήνες ago
  42. landscaping jobs 9 μήνες ago
  43. Dmca 9 μήνες ago
  44. film streaming vf 9 μήνες ago
  45. personal bankruptcy 9 μήνες ago
  46. top film streaming 9 μήνες ago
  47. film streaming 9 μήνες ago
  48. body result after diet 9 μήνες ago
  49. film complet 9 μήνες ago
  50. film complet 9 μήνες ago
  51. stream complet 9 μήνες ago
  52. crafting 9 μήνες ago
  53. jual souvenir tumbler murah 9 μήνες ago
  54. computer & technology 9 μήνες ago
  55. computer & technology 9 μήνες ago
  56. business ideas 9 μήνες ago
  57. Home Improvement 9 μήνες ago
  58. Home Improvement 9 μήνες ago
  59. wood working videos 9 μήνες ago
  60. Bangkok 9 μήνες ago
  61. Health 9 μήνες ago
  62. health arthritis 9 μήνες ago
  63. Werewolf Games 9 μήνες ago
  64. articles about art 9 μήνες ago
  65. health eczema 9 μήνες ago
  66. News 9 μήνες ago
  67. online games 9 μήνες ago
  68. spalding product 9 μήνες ago
  69. Fashion 9 μήνες ago
  70. health quit smoking 9 μήνες ago
  71. health tinnitus 9 μήνες ago
  72. Home Improvement 9 μήνες ago
  73. home security tools 9 μήνες ago
  74. Click Here 9 μήνες ago
  75. w88club.ccom 9 μήνες ago
  76. film streaming 9 μήνες ago
  77. real estate commercial 9 μήνες ago
  78. shirt 9 μήνες ago
  79. Allie Haze 9 μήνες ago
  80. Fashion 9 μήνες ago
  81. Philippon 9 μήνες ago
  82. Home Improvement 9 μήνες ago
  83. web training 9 μήνες ago
  84. Travel & Tour 9 μήνες ago
  85. Travel & Tour 9 μήνες ago
  86. buy peptides quality 9 μήνες ago
  87. All Blacks Store 9 μήνες ago
  88. Home Improvement 9 μήνες ago
  89. Home Improvement 9 μήνες ago
  90. Home Improvement 9 μήνες ago
  91. netbook product 9 μήνες ago
  92. Business and Finance 9 μήνες ago
  93. online business 9 μήνες ago
  94. entertainment news 9 μήνες ago
  95. click here 9 μήνες ago
  96. intelleral 9 μήνες ago
  97. active stem 9 μήνες ago
  98. clean ocean clothing 9 μήνες ago
  99. Business 9 μήνες ago
  100. nail salons scottsdale az 9 μήνες ago
  101. Business 9 μήνες ago
  102. Travel 9 μήνες ago
  103. modern parenting 9 μήνες ago
  104. Pets 9 μήνες ago
  105. satta matka 9 μήνες ago
  106. Utoptens 9 μήνες ago
  107. Natural Swiss 9 μήνες ago
  108. business news 8 μήνες ago
  109. childhood education 8 μήνες ago
  110. fashion product 8 μήνες ago
  111. heating 8 μήνες ago
  112. website link 8 μήνες ago
  113. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  114. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  115. Shopping 8 μήνες ago
  116. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  117. Business & Finance 8 μήνες ago
  118. Education 8 μήνες ago
  119. Find Discount Hotels 8 μήνες ago
  120. Technnology 8 μήνες ago
  121. stream complet 8 μήνες ago
  122. Shopping And Fashion 8 μήνες ago
  123. Technnology 8 μήνες ago
  124. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  125. Home Improvement 8 μήνες ago
  126. Business & Finance 8 μήνες ago
  127. Pets 8 μήνες ago
  128. debt relief 8 μήνες ago
  129. Parallel Profits Reviews 8 μήνες ago
  130. matka games 8 μήνες ago
  131. voirfilms 8 μήνες ago
  132. buy CHinese counterfeit 8 μήνες ago
  133. Education 8 μήνες ago
  134. Home Improvement 8 μήνες ago
  135. satta matka 8 μήνες ago
  136. Find out more here 8 μήνες ago
  137. Technology 8 μήνες ago
  138. Sports 8 μήνες ago
  139. Business & Finance 8 μήνες ago
  140. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  141. House & Home Improvement 8 μήνες ago
  142. Technnology 8 μήνες ago
  143. Technnology 8 μήνες ago
  144. cat breeds 8 μήνες ago
  145. Business & Finance 8 μήνες ago
  146. auto site 8 μήνες ago
  147. applied art 8 μήνες ago
  148. distance education 8 μήνες ago
  149. computer hardware 8 μήνες ago
  150. cultural tourism 8 μήνες ago
  151. Cheryl Seeley 8 μήνες ago
  152. Web Design 8 μήνες ago
  153. technician 8 μήνες ago
  154. holistic medicine 8 μήνες ago
  155. Travel & Leisure 8 μήνες ago
  156. international business 8 μήνες ago
  157. internet providers 8 μήνες ago
  158. John Deere Service Manuals 7 μήνες ago
  159. Business & Finance 7 μήνες ago
  160. House & Home Improvement 7 μήνες ago
  161. sports nutrition 7 μήνες ago
  162. love music 7 μήνες ago
  163. Business & Finance 7 μήνες ago
  164. personal investment 7 μήνες ago
  165. Business & Finance 7 μήνες ago
  166. street art 7 μήνες ago
  167. Car & Automotive 7 μήνες ago
  168. scuba diving flag 7 μήνες ago
  169. Sport 7 μήνες ago
  170. Healthy 7 μήνες ago
  171. Business 7 μήνες ago
  172. Home Improvement 7 μήνες ago
  173. teeth whitening for braces 7 μήνες ago
  174. Healthy 7 μήνες ago
  175. hiking gear packing list 7 μήνες ago
  176. scientific research 6 μήνες ago
  177. Tour & Travel 6 μήνες ago
  178. Fashion 6 μήνες ago
  179. Pets 6 μήνες ago
  180. tech news 6 μήνες ago
  181. yoga 6 μήνες ago
  182. legal forms 6 μήνες ago
  183. This Site 6 μήνες ago
  184. Erna 5 μήνες ago
  185. jual hammer of thor 5 μήνες ago
  186. situs judi dominoqq 5 μήνες ago
  187. website link 3 μήνες ago
  188. read the article 2 μήνες ago
  189. you could try these out 2 μήνες ago
  190. Tia Leilich 1 μήνα ago
  191. Technology 1 μήνα ago
  192. Home Improvement 1 μήνα ago
  193. Business 1 μήνα ago
  194. more info here 1 μήνα ago
  195. past life regration 4 εβδομάδες ago